PRODAJALNA V LJUBLJANI JE ODPRTA (Peruzzijeva 84b): pon in sre: 13-18, tor in čet: 8-15
Akcija!

Monstera Deliciosa (L) (outlet)

25.00  22.00 

Sem najbolj pogosta sobna rastlina, saj s svojimi velikimi bujnimi listi izgledam čudovito. Če imam dovolj zračne vlage in indirektne svetlobe, bom s starostjo začela dobivati značilne fenestracije (luknje in zareze v listih), zaradi katerih sem tako priljubljena. Na splošno sem zelo enostavna za vzdrževanje in zelo hitro rastem (sploh če mi kot plezalni rastlini omogočiš oporo).

Izvor: Srednja in Južna Amerika

 

Na zalogi

Seznam želja

Opis

Monstera Deliciosa (outlet)

NEGA

Zemlja: Zračna in odtočna (mešanica zemlje in perlita, lahko dodaš tudi lubje za orhideje).
Svetloba: Ker v sončnih tropih rastem v družbi mnogih drugih rastlin, ki mi dajejo vsaj malo sence, bom tudi pri tebi doma potrebovala svetlo mesto z indirektno svetlobo. Ustreza mi tudi direktno, vendar blažje, jutranje sonce. Če bo mesto zame v bližini okna, ti svetujem, da pozimi ne odpiraš oken poleg mene in me tako ne prehladiš. Hkrati tudi ni dobro, da sem preblizu radiatorja, saj mi njegova vročina in suh zrak kravžljata živce in predvsem sušita liste.
Zalivanje: Poleti me redno zalivaj, dvakrat ali trikrat na teden. Počakaj, da se zemlja izsuši, preden me zaliješ. Pazi, da me ne zaliješ preveč. Če se to zgodi, pusti, da voda steče v podstavek in nato odvečno vodo zlij stran. Če bodo moje korenine namočene v vodi, se jih lahko poloti koreninska gniloba. Pozimi me ni potrebno pogosto zalivati, dovolj je enkrat tedensko. Vseeno pa preveri, če nisem morda vmes že žejna.
Gnojenje: Mešanica tekočega gnojila v obdobju rasti, pomladi in poleti. Gnojilu lahko dodaš tudi vitamine, saj me ti okrepijo in naredijo še bujnejšo.
Okolje: Ker prihajam it tropskih predelov Srednje in Južne Amerike, imam rada toplo in vlažno okolje. Potrebujem topel prostor – sobne temperature naj se gibljejo med 18 in 25 stopinjami. Rada imam tudi višjo zračno vlago. Če je zrak presuh, se konice mojih listov začnejo sušiti. Zato me le redno poškropi z vodo, da bodo moji listi lepe zelene in ne rjave barve.
Toksičnost: Toksična. 
Bolezni in škodljivci: Ne zalivaj me preveč, saj sem nagnjena h koreninski gnilobi. Zlasti v zimskih mesecih (ko v domu postane toplo zaradi kurjave) lahko dobim škodljivce, kot sta kapar in pršice prelke.
Razmnoževanje: Ker bom, če zame dobro poskrbiš, bujno rastla, me bo treba vsake toliko obrezati. Drugače bo tvoje stanovanje resnična džungla.
Obrežeš me tako, da odrežeš vršičke vsaj 30 ali 40 centimetrov pred samimi vrhovi. Vedno uporabi oster nož ali škarje, saj me lahko z ročnim trganjem le poškoduješ. Najboljše, kar se izcimi iz tega dela, pa je, da lahko iz obrezanega ustvariš novo rastlino! Zato stebel nikar ne zavrzi, ampak ustvari stebelne potaknjence. Najbolj učinkovito me razmnožuješ od pozne spomladi do poletja.

 

Višina rastline v sadilnem lončku: 33 cm
Premer lonca: 15 cm

 

OPOMBA

Fotografije prikazujejo primer rastline in ne dejanske rastline, ki jo naročite. Ker je vsaka rastlina unikatna, so možne manjše variacije. Med prikazano in kupljeno rastlino so lahko manjše razlike v velikosti, variegaciji, številu listov, vej, cvetov, itd. …

Vse rastline so primarno v plastičnih sadilnih lončkih. Okrasni lonec ni vključen v ceno.

Dodatki

×

Cart