• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  Presajanje   /  Kako poskrbeti za rastline pozimi?

Kako poskrbeti za rastline pozimi?

Prišla je jesen in z njo krajši dnevi in nižje temperature. Da bo vaša domača džungla uspešno prestala jesen in zimo, smo za vas pripravili nekaj nasvetov o skrbi rastlin v hladnejših dneh. 

 

Kaktusi in sukulente

 

Kaktuse in sukulente imamo lahko zunaj do prve nevarnosti zmrzali. Nekateri kaktusi, kot na primer določene opuncije, lahko brez težav preživijo temperature pod lediščem in so lahko tudi pozimi zunaj. Za večino kaktusov in sukulent, pa velja, da pozimi potrebujejo počitek v hladnem prostoru, ki ima temperaturo od 3 do 10 °C. Ko te rastline mirujejo, jih skoraj ne zalivamo (največ enkrat mesečno, pa še takrat skromno). Da pozimi kakšen kaktus ali skukulenta zgleda zgubano je čisto normalno, saj so te rastline navajene sušnih obdobij. Ker rastline mirujejo, ne potrebujejo veliko svetlobe, zato ni nič narobe, če so v prostoru, kjer ne dobijo direktnega sonca ali močne svetlobe. Spomladi, ko postane dovolj toplo in je čas, da jih ponovno damo ven, pa pazimo, da jih ne izpostavimo takoj direktnemu soncu. Če so prezimovale v senčnem prostoru so izgubile del zaščite pred direktnim soncem in jih to lahko zato ožge. 

 

V primeru, da kaktusi in sukulente pozimi ne mirujejo, se “raztegnejo”. Nova rast je šibka, stebla se podaljšajo, večja je možnost za gnilobo. V najboljšem primeru bo rastlina postala neugledna in iznakažena. Razlog za to je, ker rastline čez zimo aktivno rastejo, hkrati pa zaradi kratkih zimskih dni, ne dobijo dovolj svetlobe.  

 

Zelišča

 

Večina zelišč, ki so na voljo v Džungli izvirajo iz naših krajev ali Mediterana in brez večjih težav preživijo zimo in nizke temperature. Tiste, ki jih imamo posajene v lonce, postavimo ob hišo ali na zavetni kotiček balkona. Pozimi zelišča zalivamo skromno, vendar vseeno pazimo, da se zemlja ne izsuši popolnoma. Razlog, zakaj jih je priporočljivo zalivati skromno, je v tem, ker voda v zemlji ob temperaturah pod lediščem zmrzne. Če je zemlja zelo mokra, lahko velika količina ledu, poškoduje korenine rastlin. 

 

Oljke in citrusi

 

Oljke in citursi pozimi potrebujejo obdobje mirovanja v svetlem, a hladnem prostoru (3 do 10 °C). Če je možno, jim zagotovimo direktno sonce. Obdobje mirovanja je za te rastline tudi predpogoj, če želimo, da obrodijo sadeže. V obdobju mirovanja jih zalivamo manj kot poleti, a kljub temu ne pustimo, da se zemlja za daljša obdobja popolnoma izsuši. Da iz teh rastlin pozimi odpade nekaj listov je popolnoma normalno, saj jim težko zagotovimo optimalne pogoje. Spomladi, ko jih bomo ponovno postavili ven, se bodo ponovno obrasle in spet postale bujne.  

 

Tropske rastline

 

Tropske rastline, ki izvirajo iz deževnih gozdov (monstere, filodendroni, hoye, fikusi, ipd.) v svojem naravnem okolju praktično nikoli ne doživijo nizkih temperatur in so nanje precej občutljive. Zunaj jih imamo lahko samo poleti, ko nočne temperature ne padejo pod 13 °C. Takoj ko noči začenjajo postajati hladnejše, jih postavimo nazaj v stanovanje.    

 

Če želimo biti uspešni, pri vzgoji rastlin, je dobro vedeti iz kakšnega okolja izvirajo. Na spletu boste praktično za vsako rastlino našli informacije iz katerega konca sveta prihajajo in v kakšnem okolju rastejo. Če ste slučajno v dvomu, kako poskrbeti za kakšno izmed vaših rastlin, vam bodo te informacije pomagale, da za vašo rastlino uspešno poskrbite. 

 

Naj raste!