• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Užitne rastline

  /    /    /  Užitne rastline

Prikaz vseh 22 rezultatov

Zelišča so nepogrešljiv del našega življenja, četudi se tega morda ne zavedamo vedno. Gre za majhne, a močne rastline, ki imajo pomembno vlogo tako v kulinariki, zdravilne namene kot tudi pri ustvarjanju prijetnega okolja okoli nas. V spletni trgovini Džungla Plants se z zelišči ukvarjamo z veliko strastjo, saj verjamemo, da vsak dom in vsak vrt potrebuje kanček narave, ki jo zelišča prinašajo.

Kaj so zelišča?

Zelišča so majhne rastline, ki vključujejo širok spekter vrst, od začimb do zdravilnih rastlin. Najdemo jih po vsem svetu in so del naše zgodovine že tisočletja. Njihova raznolikost se odraža v številnih oblikah, barvah, okusih in vonjih. Nekatera so znana po svojih aromatičnih listih, druga po zdravilnih lastnostih, nekatera pa so preprosto okrasna in popestrijo videz naših okolij.

Uporaba zelišč

Zelišča imajo raznoliko paleto uporabe, kar jih naredi izjemno vsestranske. Tukaj je nekaj načinov, kako jih lahko uporabiš:

  1. Kulinarika: Zelišča so nepogrešljiv dodatek kulinaričnim mojstrovinam. Nekatere od najbolj znanih začimb, kot sta bazilika in origano, so osrednji del mnogih jedi po svetu. Dodajo okus in aromo jedem ter jih naredijo še bolj privlačne.
  2. Zdravilni nameni: Številna zelišča imajo zdravilne lastnosti in se uporabljajo v tradicionalni medicini. Na primer, kamilica se pogosto uporablja za lajšanje prebavnih težav, medtem ko je sivka znana po svojem pomirjujočem učinku.
  3. Domača kozmetika: Zelišča so ključna sestavina domače kozmetike. Lahko jih uporabiš za izdelavo naravnih mask, olj, losjonov in drugih izdelkov za nego kože in las.
  4. Okras: Številna zelišča so tudi čudovita okrasna rastlina. Njihovi listi, cvetovi in vonj lahko prispevajo k estetskemu videzu tvojega doma ali vrta.

Nega Zelišč

Nega zelišč je odvisna od vrste, saj imajo različne potrebe glede na svoje značilnosti. Vendar pa obstajajo nekateri splošni nasveti, ki ti lahko pomagajo pri gojenju zelišč:

Lokacija

Večina zelišč raste najbolje na sončnih mestih. Idealno je, da imajo vsaj šest ur sončne svetlobe na dan. Ne pozabi, da nekatere vrste, kot je meta, rastejo tudi v delni senci.

Zalivanje

Pravilno zalivanje je ključnega pomena za nego zelišč. Večina zelišč ne mara preveč vlažnega ali premalo vlažnega substrata. Splošno pravilo je, da zemljo zalivaš, ko se zgornja plast zemlje izsuši na dotik. Vendar pa se to lahko razlikuje glede na vrsto zelišča. Na primer, zelišča, kot je origano, sivka, rožmarin raje rastejo na bolj suhi zemlji, medtem ko žajbelj in meta potrebujejo več vlage. Bolje je, da zalivaš manj pogosto, vendar temeljito, da se celotna zemlja navlaži.

Zemlja

Kvalitetna zemlja je pomembna. Uporabite dobro odcedno zemljo, ki vsebuje organsko snov. Priporočamo uporabo bio univerzalne zemlje, ki jo najdeš tudi pri nas. Za nekatere vrste, kot so sivka in rožmarin, je priporočljiva peščena zemlja.

Presajanje

Presajanje je pomemben del nege zelišč, saj omogoča rastlinam več prostora za rast in osveži zemljo. Zelišča je običajno treba presaditi vsako leto ali vsake 2 leti, odvisno od njihove rasti. Ko opaziš, da rastlina postaja prevelika za svoj lonec ali ko korenine izhajajo iz drenažnih lukenj, je čas za presajanje. Uporabi večji lonec z dobro drenažo in napolni z novo zemljo. Pri nas najdeš širok izbor sadilnih loncev.

Gnojenje

Uporabi kakovostno naravno gnojilo. Priporočamo uporabo Biobizz Bio-grow ali pa neem tonika, saj sta oba naravna in lahko brez slabe vesti rastline potem tudi zaužijemo. Prekomerno gnojenje lahko zelišča naredi manj aromatična, zato pazi, da ne pretiravaš z gnojenjem.

Sajenje zelišč skupaj

Pri saditvi zelišč je pomembno upoštevati njihove potrebe po svetlobi, vodi in prostoru ter njihovo medsebojno vplivanje na rast. Nekatera zelišča se med seboj dobro dopolnjujejo in lahko uspešno rastejo skupaj, medtem ko druga zelišča raje sadimo ločeno, da preprečimo konkurenco za hranila.

Prezimna zelišča

Mediteranska zelišča so pogosto odlična izbira za tiste, ki živijo v zmernih podnebjih. Nekatera od teh zelišč so precej odporna na hladno vreme in lahko prezimijo na prostem, čeprav jih je v hladnih zimah bolje zaščititi. Tukaj je nekaj mediteranskih zelišč, ki jih najdeš v naši ponudbi:

Smilj (Helichrysum italicum)

Smilj, znan tudi kot laški smilj, je zelišče z bogato zgodovino v tradicionalni medicini. Olje, pridobljeno iz smilja, se pogosto uporablja v kozmetiki in negi kože, saj ima izjemne lastnosti za obnavljanje kože. Smilj je znan po svoji sposobnosti pomagati pri celjenju ran, zmanjševanju brazgotin in vnetij ter ohranjanju kože mladostne in zdrave. Poleg tega ima prijeten vonj, ki spodbuja sprostitev in dobro počutje.

Navadni lovor (Laurus nobilis)

Navadni lovor je zelišče, ki je klasična začimba v številnih kuhinjah po vsem svetu. Njegovi aromatični listi se uporabljajo pri kuhanju različnih jedi, zlasti juh in omak. Vonj in okus lovorja sta subtilna, vendar močna ter obogatita okus jedi. Poleg tega se verjame, da ima lovor tudi nekatere zdravilne lastnosti, zlasti pri lajšanju prebavnih težav.

Bio sivka (Lavandula angustifolia)

Sivka je eno izmed najbolj prepoznavnih in priljubljenih zelišč po vsem svetu. Njena čudovita vijolična socvetja in omamno dišeči listi so znani po svojem pomirjujočem učinku na človeka. Eterično olje sivke se pogosto uporablja v aromaterapiji in naravni kozmetiki. Sivka ima tudi številne druge uporabe, vključno z lajšanjem nespečnosti, pomirjanjem kože po sončenju in celo kot naravni repelent za insekte.

Bela sivka (Lavandula stoechas)

Bela sivka je čudovita sorta sivke z belimi socvetji, ki jo odlikuje njen izjemen videz in vonj. Prav tako ima podobne uporabnosti kot klasična sivka. Bela sivka je idealna izbira za tiste, ki želite dodati nekaj svežine in elegance svojemu vrtu ali okolju.

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)

Rožmarin je zelišče, ki ga mnogi poznajo kot začimbo za meso in krompir. Vendar pa ima rožmarin tudi številne druge uporabe in koristi. Njegova močna aroma je znana po svoji sposobnosti izboljšanja koncentracije in spomina. Poleg tega se uporablja v tradicionalni medicini za lajšanje prebavnih težav. Rožmarinovo eterično olje se pogosto uporablja tudi v aromaterapiji.

Pogosta zelišča in njihova nega

Sivka (Lavandula spp.)

Sivka je zelišče, ki ljubi sonce in dobro odcedno zemljo. Za uspešno gojenje sivke poskrbi, da bo imela vsaj 6 ur sončne svetlobe na dan. Prav tako je pomembno, da zemlja dobro odceda, saj sivka ne mara stoječe vode okoli korenin. Redno zalivanje je potrebno, vendar ne pretiravaj, saj ima sivka raje sušo kot prekomerno vlago. Obrezovanje rastline po cvetenju spodbuja novo rast in ohranja kompaktno obliko.

Bazilika (Ocimum basilicum)

Bazilika je zelišče, ki ga je treba gojiti na sončnem mestu, kjer dobi vsaj 6 ur svetlobe na dan. Pri gojenju bazilike bodi pozoren/a na zalivanje, saj je občutljiva na sušo. Vendar se izogibaj, da bi močila/škropila liste, saj to lahko povzroči bolezni rastline. Redno obrezovanje listov spodbuja rast novih poganjkov in podaljša življenjsko dobo rastline.

Peteršilj (Petroselinum crispum)

Peteršilj je zelišče, ki najbolje uspeva na delno senčnih do sončnih mestih. Za gojenje peteršilja je potrebna dobro odcedna zemlja, saj prekomerna vlaga lahko povzroči gnilobo korenin. Pomembno je tudi redno zalivanje, da se prepreči suša.

Timijan (Thymus vulgaris)

Timijan je zelišče, ki ljubi sonce in dobro odcedno zemljo. Gojenje timijana na sončnem mestu bo spodbudilo koncentracijo eteričnih olj in s tem okrepljen okus. Timijan je precej odporen na sušo, zato ga ne zalivaj preveč pogosto. Obrezovanje rastline po cvetenju pomaga ohranjati kompaktno obliko in spodbuja rast novih listov.

Origano (Origanum vulgare)

Origano je zelišče, ki ljubi sonce, vendar je precej odporno na sušo. Pomembno je, da ima dobro odcedno zemljo, da se prepreči gniloba korenin. Redno zalivanje je potrebno, vendar pazi, da ne pretiravaš. Origano lahko obiramo skozi celo rastno sezono, vendar je okus najbolj intenziven pred cvetenjem.

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander je zelišče, ki raste najbolje na sončnih do delno senčnih mestih. Pomembno je, da ima dobro odcedno zemljo, saj se koriander ne mara preveč zadrževati v vodi. Zalivaj ga redno, vendar se izogibaj prekomernemu zalivanju. Pri gojenju koriandra je koristno, da ga redno obiraš, saj spodbuja rast novih listov.

Melisa (Melissa officinalis)

Melisa je zelišče, ki ljubi sonce, vendar dobro uspeva tudi na delno senčnih mestih. Pomembno je, da ima dobro odcedno zemljo, saj prekomerna vlaga lahko povzroči gnilobo korenin. Meliso redno zalivaj, vendar pazite, da se zemlja ne izsuši popolnoma. Redno obrezovanje rastline spodbuja rast novih listov.

Kamilica (Chamaemelum nobile)

Kamilica je zelišče, ki ljubi sonce in dobro odcedno zemljo. Gojenje kamilice na sončnem mestu bo okrepilo njen okus. Kamilico zalivaj redno, vendar se izogibaj prekomernemu zalivanju. Obiranje cvetov kamilice je najbolje opraviti, ko so že popolnoma odprti.

Lovor (Laurus nobilis)

Lovor je zelišče, ki ljubi sonce in dobro odcedno zemljo. Pomembno je, da ga zalivaš redno, vendar se izogibaj prekomernemu zalivanju. Lovor je trajnica in lahko raste več let. Listi lovora se uporabljajo pri kuhanju za izboljšanje okusa juh, omak in mesnih jedi.

Zelišča so prava zakladnica narave, ki jih lahko gojiš in izkoristiš v svojem vsakdanjem življenju. Pri Džungla Plants se trudimo zagotoviti najboljše kakovosti zelišč, ki bodo obogatile tvoj balkon in vrt ter bile uporabne v kuhinji ali pridelavi domače naravne kozmetika. Ne glede na to, ali si kulinarični ustvarjalec, ljubitelj naravne ali preprosto iščeš način, kako okrasiti svoj dom, so zelišča odlična izbira.

Obišči našo spletno trgovino in odkrij široko paleto zelišč, ki bodo obogatile tvoj dom. Narava je na dosegu roke, in mi smo tukaj, da ti jo približamo.