• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Prijazne do živali

  /    /    /  Prijazne do živali

Prikaz vseh 60 rezultatov

Sobne rastline so lahko čudovit dodatek k tvojemu domu, vendar je pomembno, da izbereš rastline, ki niso strupene za tvoje hišne ljubljenčke. Če imaš doma hišne ljubljenčke, pa je izbira rastlin lahko izziv, saj nekatere rastline lahko povzročijo resne zdravstvene težave za tvoje kosmate prijatelje. V tem članku ti predstavljamo seznam sobnih rastlin, ki so netoksične za hišne ljubljenčke.

String of Hearts

String of hearts je majhna, a čudovita sobna rastlina, ki izvira iz Južne Afrike. Njene tanke vejice se ovijajo in oblikujejo dolge vejice, ki so obložene s srčastimi listi. String of hearts je zelo enostavna za vzdrževanje in zahteva le malo vode ter veliko svetlobe. Je netoksična za hišne ljubljenčke.

Hoya

Hoya je rastlina z voskastimi listi, ki izvira iz Azije in Avstralije. Obstaja veliko različnih vrst hoy, vsaka ima svoje posebne oblike listov in cvetov. Hoya je nezahtevna rastlina in ne potrebuje veliko vode, vendar ima rada močno posredno svetlobo. Hoye pa spadajo med netoksične rastline.

Tillandsia

Tillandsia, imenovana tudi zračna rastlina, je ena najbolj zanimivih sobnih rastlin, ki ne potrebuje zemlje za svojo rast. Njeni listi so sposobni absorbirati vlago iz zraka, zato rastlina ne potrebuje rednega zalivanja. Tillandsia je prav tako neškodljiva za hišne ljubljenčke.

Fittonia

Fittonia, imenovana tudi mosaic plant, je majhna rastlina z barvnimi listi, ki izvira iz Južne Amerike. Rastlina zahteva redno zalivanje in višjo zračno vlago. Je neškodljiva za hišne ljubljenčke.

Howea in areka

Palmi Howea in Areka sta elegantni rastline, ki izvirata iz Tihomorskih otokov in jugovzhodne Azije. Obe rastlini zahtevata redno zalivanje in zmerno svetlobo. Obe rastlini sta neškodljivi za hišne ljubljenčke.

Pilea (Pilea peperomioides)

Pilea, znana tudi kot rastlina denarja, je priljubljena sobna rastlina z edinstvenimi okroglimi listi, ki rastejo na dolgih pecljih. Je odlična izbira za lastnike hišnih ljubljenčkov, saj ni strupena za mačke in pse. Pilea je rastlina, ki ne potrebuje veliko vzdrževanja in ima raje svetlo, posredno svetlobo in vlažno zemljo. Pomembno je tudi, da se izogibaš neposredni sončni svetlobi, saj lahko poškoduje liste. Pilejo je treba zalivati, ko je zgornji centimeter zemlje suh, pri čemer je pomembno, da je ne zalivaš preveč, saj lahko to povzroči gnitje korenin.

Peperomias

Peperomije so skupina majhnih sobnih rastlin, ki so na voljo v številnih sortah, vsaka s svojo edinstveno obliko, barvo in teksturo listov. Prav tako so varne za hišne ljubljenčke, zato so odlična izbira za lastnike hišnih ljubljenčkov, ki želijo v svoj dom dodati nekaj zelenja. Peperomije imajo raje svetlo, posredno svetlobo in dobro odcedno zemljo. Zalivati jih je treba, ko je zgornji centimeter zemlje suh, vendar je pomembno, da jih ne zalivaš preveč. Peperomije so na splošno nezahtevne rastline in ne potrebujejo pogostega gnojenja.

Mesojede rastline

Medtem ko večina rastlin pridobiva energijo s fotosintezo, mesojede rastline del hranil pridobivajo z lovljenjem in prebavljanjem žuželk in drugih malih živali. Med priljubljenimi mesojedimi rastlinami so muholovke, malajske vrčnice in rosike. Čeprav se te rastline morda zdijo zastrašujoče, so varne za hišne ljubljenčke. Vendar je treba opozoriti, da mesojede rastline zahtevajo posebne rastne pogoje in morda niso primerne za vsa gospodinjstva. Mesojede rastline potrebujejo svetlo, posredno svetlobo in posebno vrsto zemlje, kot sta šotni mah ali šota. Potrebujejo tudi destilirano ali deževnico, saj lahko voda iz pipe vsebuje minerale, ki lahko škodujejo rastlini.

Kalateje (Calathea)

Kalateje so skupina sobnih rastlin, ki so znane po edinstvenih vzorcih in barvah listov. Za hišne ljubljenčke niso strupene, zato so odlična izbira za lastnike hišnih ljubljenčkov, ki želijo svojemu domu dodati nekaj barve in teksture. Kalateje imajo rade srednje močno svetlobo in dobro odcedno zemljo, ki naj bo stalno rahlo vlažna. Rade imajo tudi visoko vlažnost, zato je priporočljivo redno pršenje listov ali pa se jih postavi v bližino vlažilca zraka. Kalateje so lahko občutljive na spremembe temperature in kakovosti vode, zato je pomembno vzdrževati stalne rastne pogoje.

Maranta

Maranta, znana tudi kot molitvena rastlina, je priljubljena sobna rastlina, znana po edinstvenih vzorcih listov in sposobnosti premikanja listov navzgor in navzdol kot odziv na svetlobo. Je nestrupena rastlina, zato je varna za hišne ljubljenčke. Maranta obožujejo posredno srednje močno svetlovo in dobro odcedno zemljo, ki naj bo stalno vlažna. Nega za njih je enaka kot za kalateje.

Dodajanje sobnih rastlin v dom je odličen način za izboljšanje kakovosti zraka ter ustvarjanje mirnega in prijetnega vzdušja. Če pa imaš domače živali, je pomembno, da izbereš rastline, ki so zanje varne. Vse zgoraj naštete rastline so nestrupene za mačke in pse, zato so odlična izbira za lastnike hišnih ljubljenčkov.