• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Velike rastline

  /    /    /  Velike rastline

Prikaz vseh 13 rezultatov

Velike sobne rastline so odlična izbira za popestritev prostora, pisarne in druge notranje okolice. Niso le estetsko privlačne, temveč prinašajo tudi številne koristi za okolje in dobro počutje. Zakaj so torej velike sobne rastline dobre za tvoj prostor? Preberi spodnji opis in izvedel/a boš več o njihovih prednostih ter spoznal/a nekaj izjemnih primerov, ki jih ponujamo v naši spletni trgovini Džungla Plants.

Prednosti velikih sobnih rastlin

Estetska privlačnost

Velike sobne rastline so prava paleta naravne lepote. Njihovi bujni listi, eksotični videzi in čudoviti cvetovi prinašajo pridih narave in svežine v vsak prostor.

Čiščenje zraka

Velike sobne rastline so odlični čistilci zraka. S svojo fotosintezo odstranjujejo škodljive pline, kot je formaldehid, in povečujejo raven kisika v zraku. To je še posebej koristno v zaprtih prostorih, kjer je kakovost zraka lahko slabša.

Izboljšanje razpoloženja

Rastline prispevajo k boljšemu počutju in zmanjšujejo stres. Velike sobne rastline s svojo prisotnostjo in zelenimi listi ustvarjajo pomirjujoče okolje, ki lahko zmanjša anksioznost in poveča produktivnost.

Prilagodljivost

Velike sobne rastline so prilagodljive in se lahko prilagajajo različnim svetlobnim pogojem. Obstajajo sorte, ki prenašajo tako svetlo kot tudi bolj senčno okolje, zato jih je mogoče postaviti v različne prostore.

 

Morda se zdaj sprašuješ, katere velike sobne rastline so najboljše za tvoj prostor. No, pri Džungla Plants imamo kar nekaj odličnih izbir za tebe:

Strelitzia nicolai ‘alba’

Začnimo s prav posebnim članom družine strelicija, strelitzia nicolai ‘alba’, znan tudi kot bela strelicija. Ta čudovita rastlina je priljubljena zaradi svojih velikih zelenih listov, ki tvorijo pahljačasto obliko, ter atraktivnih belih cvetov. Strelicija bo zaradi svojih lepih pahljačastih listov takoj pritegnila tvojo pozornost.

In zakaj je strelicija tako posebna? Njeni listi so podobni velikim zelenim bananinim listom, vendar so še bolj elegantni. Njihova oblika spominja na pahljačo, ki se odpira, ko cveti. In kaj šele reči o cvetju! Beli cvetovi so izjemno atraktivni in prinašajo pridih tropskega raja v tvoj dom.

Ta čudovita rastlina raste precej hitro, če ji ponudiš ustreznost pogoje za rast. Prava svetloba, ustrezna vlažnost in redno zalivanje bodo poskrbeli, da bo strelicija postala pravi dragulj tvojega doma. A bodi pozoren/a, da ima tvoj strop dovolj višine, saj  strelicija lahko zraste v višino nekaj metrov.

Zalivaj jo zmerno, ko se vrhnji sloj zemlje posuši, in poskrbi za svetlo mesto z delno in neposredno svetlobo. Ko bo čas za presaditev, ne pozabi uporabiti mešanico zemlje primerno za tropske rastline, saj bo strelicija cenila hranilno bogato zemljo. Priporočamo uporabo naše mešanice džunglina mešanica za tropske rastline.

 

Adam (alocasia macrorrhiza)

Adam (alocasia macrorrhiza) je priljubljena alokazija zaradi svojih ogromnih zelenih listov, ki v prostor vnesejo pravo džungelsko vzdušje. Če si želiš tropskih vibracij kar v svojem domu, je adam pravi izbor za tebe.

Alokazije so znane po svojih izjemno velikih listih, in adam ni nobena izjema. Njegovi listi so resnično ogromni in imajo zanimiv relief, ki jih naredi še bolj privlačne. Ko jih gledaš, se boš počutil/a, kot da si v pravi tropski džungli.

Vendar pa, kot pri mnogih sobnih rastlinah, nega igra ključno vlogo pri uspehu adama. Za optimalno rast mu zagotovi svetlo mesto, vendar ga izogibaj neposredni sončni svetlobi. Ko boš pravilno poskrbel/a zanj, boš lahko opazoval/a, kako adam hitro raste in razvija svoje ogromne liste.

Kar zadeva zalivanje, je zmernost ključnega pomena. Adam se bo odlično počutil, če mu zagotoviš vlažno zemljo, vendar pazljivo doziraj zalivanje. Bolje je, da zemlja nekoliko posuši med zalivanjem, saj alokazije ne marajo stoječe vode.

Prav tako ga ne pozabi občasno nahraniti s primernim gnojilom, da mu pomagaš ohranjati svojo bujno rast. Ko bo čas za presaditev, se prepričaj, da uporabiš zračno mešanico zemlje, ki bo omogočila adamu, da se še naprej razvija in raste v svoji polni lepoti. Priporočamo uporabo džungline mešanice za tropske rastline in gnojilo Biobizz Bio-grow.

 

Monstera deliciosa

Če govorimo o velikih sobnih rastlinah, ne moremo prezreti čudežne monstere (monstera deliciosa). Monstera je ena najpogostejših sobnih rastlin, in to ni brez razloga. Njena velika bujna listja izgledajo čudovito in prinašajo džungelsko vzdušje kamorkoli jih postaviš.

Kaj pa dela monstero tako posebno? Njeni listi so res veliki, s čudovitimi luknjami in zarezami, ki ji dajejo edinstven videz. To je rastlina, ki ne bo ostala neopažena. In zanimivo je, da s starostjo monstera začne razvijati značilne fenestracije, to so luknje in zareze v listih, ki ji dajejo prav poseben čar.

Ena od velikih prednosti monstere je, da je izjemno enostavna za vzdrževanje. Ne potrebuje posebnih svetlobnih pogojev in je precej odporna na sušo. Vendar pa se bo najbolje počutila v svetlem okolju z indirektno svetlobo. Tudi ko pozabiš zaliti monstero, se ne sekiraj preveč, saj bo preživela občasno sušo.

Če želiš svojo monstero spodbuditi k še bolj bujni rasti, ji omogoči oporo za plezanje. Monstera je naravno plezalna rastlina in bo z veseljem zrasla ob opori. Tako bo tvoj dom hitro oživel z njenimi velikimi listi in unikatnim videzom. Priporočamo uporabo kokosove opore in traku za privezovanje rastlin, ki jih ju najdeš pri nas.

Ko boš razmišljal/a o presaditvi monstere, ji zagotovi zemljo za tropske rastline. Ta bo poskrbela za njeno dobro počutje in bujno rast. In ne pozabi, čeprav je monstera precej nezahtevna, bo še bolje uspevala, če ji boš občasno privoščil/a nekaj gnojenja, še posebej v pomladnem in poletnem obdobju. Odlično gnojilo za monstero je Biobizz Bio-grow.

 

Zmajevka (dracaena marginata)

Zdaj pa nekaj za tiste, ki imate radi eleganco v svojem domu – zmajevka (dracaena marginata). Ta rastlina je znana po svojih tankih deblih in sulčastih listih, ki ustvarjajo izjemno eleganten videz. Zmajevka je prava gospodična med sobnimi rastlinami.

Vendar pa ne zmoti se zaradi njene elegance, saj je zmajevka izjemno nezahtevna rastlina. Njen vzdevek “neuničljiva” ni brez razloga. To je odlična izbira za začetnike ali tiste, ki ste morda že izgubili kakšno lončnico za mavrico. Z zmajevko ne boš imel/a nobenih težav.

Ko gre za nego zmajevke, je preprosto. Zalivaj jo občasno, ko se zgornji sloj zemlje posuši, in bo zadovoljna. Rada ima svetle in rahlo senčnate prostore, le preveč neposredne svetlobe ne mara. Tako da jo lahko postaviš na mesto v tvojem domu, kjer imaš sicer težave z drugimi rastlinami.

Zmajevka je odlična izbira tudi za prostore, kjer so prisotni domači ljubljenčki, saj je netoksična. Tako se lahko sprostiš in uživaš v njeni prisotnosti, ne da bi se bali za svoje hišne ljubljenčke.

 

Howea forsteriana

Če si želiš pridih tropskega raja v svojem domu, je howea forsteriana (xl) odlična izbira. Ta visoka in vitka palma ima dolge suličaste liste, ki spominjajo na prave palme na plaži. Prinaša občutek eksotike in tropskega rajanja v tvoj prostor.

Vendar pa howea ni le estetski dodatek. Ta rastlina je tudi praktična. Prečiščuje zrak v prostoru in ga hkrati vlaži. To pomeni, da ne le izboljšuje videza tvojega doma, temveč tudi koristi tvojemu zdravju in počutju. Zdrav zrak je ključnega pomena za dobro počutje, in howea to nalogo opravlja z odliko.

Howea se bo najbolje počutila na svetlem mestu z indirektno svetlobo. Vendar pa je precej prilagodljiva in prenese tudi bolj senčne lege. Ko gre za zalivanje, počakaj, da se zgornji sloj zemlje izsuši, preden jo ponovno zaliješ. In ne pozabi je zaščititi pred hladnimi prepihi.

Kar zadeva presaditev, bo howea najbolje uspevala v mešanici zemlje za tropske rastline. Tako ji bo zagotovljena primerna podpora za njeno bujno rast. In še ena velika prednost – howea je netoksična, zato jo lahko brezskrbno postaviš v svoj dom, tudi če imaš otroke ali hišne ljubljenčke.

 

Ficus lyrata

Ficus lyrata, poznan tudi kot smokva listata, je prav poseben fikus, ki si je pridobil ogromno popularnost v svetu notranjega oblikovanja. Morda si ga že videl/a v nešteto revijah za notranje oblikovanje ali v domovih prijateljev. Ta rastlina je resnična zvezda med sobnimi rastlinami.

Kaj naredi ficus lyrata tako posebnega? Njegovi listi so veliki, čvrsti in imajo hruškasto obliko. Poleg tega lahko ficus lyrata zraste tudi do 12 metrov visoko, kar pomeni, da ima potencial, da postane prava gospa med rastlinami. Lahko ga vzgajaš z listi po celem deblu ali pa oblikuješ krošnjo, ki bo v tvojem prostoru izgledala čudovito.

Kot mnoge velike sobne rastline ima tudi ficus lyrata svoje zahteve glede svetlobe in nege. Rad ima svetlo mesto z obilico indirektne svetlobe. Vendar ga izogibaj neposredni sončni svetlobi, saj lahko to povzroči ožig listov.

Kar zadeva zalivanje, je potrebno biti previden. Ficus lyrata ne mara preveč vode. Raje jo zalivaj zmerno in počakaj, da se zgornji sloj zemlje rahlo posuši pred naslednjim zalivanjem. In ko bo čas za presaditev, se prepričaj, da uporabiš mešanico zemlje za tropske rastline, saj bo ficus lyrata to cenil.

In ne pozabi, ta rastlina je tako posebna, da jo lahko postaviš v središče svojega prostora in bo takoj pritegnila pozornost. Lahko jo uporabiš kot osrednji dekorativni element v svoji dnevni sobi ali pa jo postaviš ob okno, da bo imela dovolj svetlobe za svojo rast.

 

Areka palma (dypsis lutescens)

Areka palma, znana tudi kot dypsis lutescens, je visoka in vitka palma z dolgimi suličastimi listi. To je rastlina, ki bo tvoj dom spremenila v pravi tropski raj. Poleg svoje estetske privlačnosti ima areka palma tudi praktične prednosti.

Ena od najboljših lastnosti areka palme je njena sposobnost čiščenja zraka. Ta rastlina bo učinkovito odstranjevala škodljive snovi iz zraka in ga hkrati vlažila. To pomeni, da boš imel/a v svojem domu bolj čist in zdrav zrak, kar je ključnega pomena za tvoje dobro počutje.

Kar se tiče svetlobe, ima areka rada svetlo mesto z indirektno svetlobo. Vendar pa je precej prilagodljiva in bo uspevala tudi na bolj senčnih legah. Pri zalivanju jo občasno zalij, ko se zgornji sloj zemlje izsuši, in jo postavi na mesto, kjer ni izpostavljena hladnim prepihom.

In še ena odlična lastnost areka palme je, da je netoksična, kar pomeni, da jo lahko brezskrbno postaviš v svoj dom, tudi če imaš hišne ljubljenčke. Tako bo tvoj dom postal še bolj prijazen in zdrav prostor za vse člane družine.

Ko pride čas za presaditev, ji zagotovi zemljo za tropske rastline, ki ji bo omogočila optimalno rast. In ne pozabi, areka palma je rastlina, ki bo v tvojem domu ustvarila pravo tropsko vzdušje, tako da si jo pravočasno privošči.

 

Zamija (zamioculcas zamiifolia)

Če si iščeš vsestransko in nezahtevno rastlino, je zamija (zamioculcas zamiifolia) odlična izbira. Ta rastlina v čudoviti temno zeleni različici bo svojo prisotnost takoj poudarila v tvojem domu.

Zamija je znana po svojih mesnatih in kompaktnih listih, ki se svetijo. Njene listi so tako čudovito sijoči, da boš mislil/a, da so prekriti s steklom. Ta rastlina resnično prinaša edinstven sijaj v tvoj prostor.

Kar pa naredi zamijo še bolj privlačno je njena nezahtevnost. Ni ji treba posebej paziti, in bo preživela tudi, če jo kdaj pozabiš zaliti. Pravzaprav ima rada, da se zemlja posuši med zalivanji, zato jo lahko brez skrbi pustiš same doma, ko greš na dopust.

Zamija je prilagodljiva glede svetlobnih pogojev. Lahko jo postaviš tako na sončne kot tudi v bolj senčne kotičke svojega doma. Tako je primerna za skoraj vsak prostor, ki ga želiš okrasiti.

Ta rastlina bo odlično uspevala tudi v manj svetlih prostorih, kar je še ena od njenih odličnih lastnosti. To pomeni, da jo lahko postaviš tudi v prostore, kjer morda druge rastline ne bi uspevale. Z zamijo boš v svojem domu vedno imel/a nekaj zelenja, ki te bo razveseljevalo.

 

Spatifil ‘sweet sebastiano’ (spathiphyllum)

Spatifil, znan tudi kot lily of peace, je rastlina, ki prinaša eleganco in čist zrak v tvoj dom. Ta čudovita rastlina je znana po svojih belih cvetovih in temno zelenih listih. In kar je še boljše, je odlična izbira za izboljšanje kakovosti zraka v tvojem prostoru.

Spatifil ima sposobnost odstranjevanja škodljivih snovi iz zraka, kar pomeni, da boš dihal/a čistejši zrak in se počutil/a bolje. To je še posebej pomembno v dneh, ko moramo veliko časa preživeti v zaprtih prostorih.

Glede nege je spatifil precej nezahteven. Rad ima svetlo mesto, vendar ga izogibaj neposredni sončni svetlobi. Pri zalivanju bodi zmeren/a in pazi, da se zemlja ne preveč izsuši. Spatifil ne mara preveč suhega okolja, zato mu lahko občasno tudi poškropiš liste z vodo.

Spatifil bo svojo prisotnost takoj poudaril v tvojem domu s svojimi belimi cvetovi, ki izgledajo kot bele zastave miru. Ta rastlina je simbol miru in harmonije, in z njo boš tvoj dom spremenil/a v prostor pozitivne energije.

 

Podstavek za rastline na kolesih

Če želiš enostavno premikati velike sobne rastline, priporočamo uporabo lesenega podstavka na kolesih. Ta podstavek je primeren za vse večje in težke rastline, saj olajša njihovo premikanje, hkrati pa na tleh ne pušča sledi. Primeren je za notranjo uporabo. Če ga želiš uporabiti zunaj, priporočamo zaščito s premazom za les.

 

Velike sobne rastline so odlična naložba v naravno lepoto in boljše počutje v tvojem domu ali pisarni. Poleg tega so enostavne za vzdrževanje in prinašajo številne koristi za zdravje in okolje. V Džungla Plants ponujamo širok izbor velikih sobnih rastlin, ki bodo tvojemu prostoru dodale pridih tropskega raja. Razmisli o svojih svetlobnih pogojih in prostoru ter izberi rastlino, ki bo ustrezala tvojim potrebam. Velike sobne rastline so več kot le dekoracija – so naravni čistilci zraka in terapevtski elementi, ki prinašajo harmonijo in svežino v tvoj dom. Ne pozabi, vse te čudovite rastline najdeš v naši spletni trgovini Džungla Plants, kjer bomo poskrbeli, da bo tvoja izbira preprosta in prijetna.