• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Rastline za kopalnice

  /    /  Rastline za kopalnice

Prikaz vseh 18 rezultatov

Sobne rastline so lahko odličen dodatek vsaki kopalnici, saj prostoru ne dodajo le pridiha zelenja, ampak tudi pomagajo čistiti zrak. Vendar je pomembno, da izbereš rastline, ki so primerne za edinstveno okolje kopalnice, za katero sta značilna visoka stopnja zračne vlage in spreminjajoča se svetloba. V tem članku bomo raziskali nekaj najboljših sobnih rastlin za kopalnice, pri čemer bomo upoštevali zračno vlago, svetlobo in velikost.

Najprej spregovorimo o zračni vlagi. Kopalnice so znane po visoki stopnji zračne vlage, ki je lahko posledica rednega prhanja, kopanja in uporabe vroče vode. Rastline, ki uspevajo v vlažnem okolju, so najprimernejše za kopalnice, saj lahko pomagajo izboljšati kakovost zraka v kopalnici. Nekaj odličnih možnosti za kopalnice z visoko zračno vlago so naslednje rastline:

Praproti

Praproti so klasična izbira za kopalnice, saj obožujejo visoko zračno vlago. Na voljo so v različnih velikostih in oblikah, zato so vsestranska izbira za vsako kopalnico.

Bromelie

Bromelie so še ena odlična izbira za kopalnice z visoko zračno vlago. Znane so po svojih pisanih cvetovih in lahko dodajo tropski pridih dekorju vaše kopalnice.

Bršljan

Bršljan je vsestranska rastlina, ki jo je mogoče vzgojiti kot plezalno rastlino ali kot visečo rastlino, zato je odlična izbira za kopalnice z omejenim prostorom. Uspeva v visoki vlažnosti in lahko pomaga pri čiščenju zraka.

Fittonie

Fittonie so več barvne rastline, ki ne zrastejo zelo veliko in so zato odlična rastlina za okensko polico v kopalnici. Obožujejo visoko zračno vlago, hkrati pa ne potrebujejo veliko svetlobe – enkratna roža za kopalniške prostore. Zalivaj jo pogosto, tako da bo imela ves čas rahlo vlažno zemljo.

Naslednji pomemben vidik pri izbiri rastlin za kopalnico je svetloba. Kopalnice imajo lahko različno raven osvetlitve, odvisno od velikosti kopalnice, lokacije oken in vrste uporabljene razsvetljave. Pomembno je, da izbereš rastline, ki prenesejo tvojo raven svetlobe v kopalnici. Nekaj odličnih možnosti za kopalnice s slabo osvetlitvijo so:

Taščini jeziki ali Sansevierie

Taščini jeziki so znani po tem, da prenesejo slabo svetlobo in ne potrebujejo pogostega zalivanja. So tudi ene najučinkovitejših rastlin za čiščenje zraka. Poleg tega jih je enostavno negovati in so na voljo v različnih velikostih.

Pothos

Pothos je še ena odlična izbira za kopalnice s slabo svetlobo. Prenaša širok razpon svetlobnih pogojev in je enostaven za nego. Lahko ga imamo kot visečo rastlino ali pa raste navzgor (uporabiš lahko oporo ali pa jo po steni navežeš s zankami za plezalne rastline).

Zamije

Zamije so odlična izbira za kopalnice s šibko svetlobo. Prenaša nizko do srednjo svetlobo in je znana po svoji sposobnosti čiščenja zraka. Prav tako je enostavna za nego, saj ne potrebuje veliko vode in svetlobe.

Kalateje in marante

Kalateje in marante imajo rade srednje velike svetlobe in visoko zračno vlago, zato je kopalnica odličen prostor za njih. Zalivaj jih, ko se jim izsuši zgornja plast zemlje, saj ne marajo, da se jim zemlja v celoti izsuši med zalivanji.

Po drugi strani pa, če je tvoja kopalnica zelo osvetljena, lahko razmisliš o dodajanju rastlin, ki prenašajo svetlo, neposredno svetlobo. Nekaj odličnih možnosti za kopalnice z veliko svetlobe so:

Monstere

V kopalnici z veliko naravne svetlobe so odlična izbira monstere, ki prenesejo močno svetlobo. Prav tako pa jim visoka zračna vlaga v kopalnici zelo odgovarja za uspešno rast. Na voljo so v različnih oblikah in velikostih ter lahko dodajo edinstven pridih dekorju vaše kopalnice.

Alokazije

Alokazije dobro uspevajo v toplem in vlažnem okolju, zato so odlična izbira za kopalnice. Pri vzgoji alokazij v kopalnici je pomembno, da jim zagotoviš svetlo mesto. Alokazije imajo rade tudi dobro odcedno in vlažno zemljo, zato je treba paziti, da se zemlja ne izsuši do konca.

Parlour palm

Parlour palm ne prenašajo le šibke svetlobe, temveč tudi svetlo, indirektno svetlobo. So odlična izbira za kopalnice z različnimi ravnmi osvetlitve. Prav tako pa jim zelo ustreza visoka vlaga v kopalnici in jim omogoča, da naredijo velike in lepe pahljačaste liste.

Na koncu je pomembno, da pri izbiri rastlin upoštevaš velikost kopalnice, saj lahko nekatere rastline postanejo precej velike in morda niso primerne za manjše prostore. Če pa si želiš večjo rastlino za v kopalnico, pa so primerne npr.:

Filodendroni

Filodendroni so nezahtevne rastline, ki lahko zraste v velike rastline in  lahko uspevajo v kopalnicah. Lahko jih naučimo plezati ali se vzpenjati, poleg tega čistijo zrak in prenesejo različne svetlobne razmere.

Spatifil ali Peace Lily

Spatifili so nezahtevne rastline z ogromnimi listi, ki so odlične za kopalnice. Obožujejo vlago in lahko uspevajo tudi pri šibki svetlobi. Znane so tudi po tem, da čistijo zrak, in po čudovitih belih cvetovih.

Še vedno pa je pomembno, da rastline izbiraš previdno, saj pogoji v kopalnici niso idealni za vse rastline. Tukaj je še nekaj nasvetov na kaj moraš biti pozoren/na:

  • Čeprav je v kopalnici med tuširanjem veliko toplega in vlažnega zraka, je v času, ko se kopalnice ne uporablja, zlasti ponoči, prostor hladnejši in manj vlažen. Ta velika temperaturna nihanja niso idealna za številne rastline.
  • Vse rastline ne uživajo v zračni vlagi: sukulente imajo raje bolj suhe razmere in lahko začnejo gniti, če so stalno v zelo vlažnem prostoru (nekatere sobne rastline lahko v visoki zračni vlagi razvijejo pepelasto plesen).
  • Veliko kopalnic je zelo slabo osvetljenih s sončno svetlobo, če sploh imajo okna. Če je tako tudi v tvoji kopalnici, ne obupaj. V svojo kopalnico lahko postaviš LED luči za rast rastlin. Te luči so energetsko učinkovite in proizvajajo minimalno toploto, zato so odlična izbira za majhne prostore, kot so kopalnice. Na voljo so tudi v različnih velikostih in spektrih, ki ustrezajo različnim vrstam rastlin.

Če povzamemo, je pri izbiri sobnih rastlin za kopalnico pomembno upoštevati stopnjo zračne vlage, stopnjo osvetlitve in velikost rastline. Z malo raziskovanja in natančnim premislekom lahko najdeš popolne rastline, ki bodo dodale pridih zelenja in izboljšale kakovost zraka v kopalnici.