• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Viseče rastline

  /    /    /  Viseče rastline

Prikaz vseh 37 rezultatov

Pri džungla plants se trudimo ponuditi široko izbiro visečih rastlin, ki jih lahko brez težav vključiš v svoj dom. Od očarljivih pothosov do cvetočih hoy, eksotične tillandsije do nežnih string of hearts in elegantnih strin gof pearls, boš v naši ponudbi našel/a rastline, ki ustrezajo tvojemu okusu in slogu.

Kaj so viseče rastline?

Viseče rastline so posebna kategorija lončnic, ki se dvigajo nad tlemi, pri čemer se zdi, da lebdijo v zraku, kar ustvari edinstven videz. Čeprav nekateri ljudje viseče rastline izberejo zgolj zaradi njihove estetske privlačnosti, drugi cenijo njihove koristi za zdravje, ki vključujejo čiščenje zraka in zmanjševanje stresa.

 

Kam obesiti notranje viseče rastline?

Izbira popolnega mesta za obešanje tvojih notranjih rastlin je ključna za njihovo dobro počutje. Količina svetlobe, ki jo rastlina prejema, je ključnega pomena, saj različne vrste potrebujejo različno količino svetlobe. Nekatere uspevajo v svetli, posredni svetlobi blizu okna, medtem ko imajo druge raje delno senco ali celo nizko svetlobo. Da bi zagotovil/a, da bodo tvoje viseče rastline uspevale, je pomembno, da njihove svetlobne zahteve uskladiš s primernim mestom v tvojem domu.

Pomisli tudi na prostor, ki ga bo tvoja viseča rastlina zasedla. Nekatere rastline najprej rastejo vodoravno, preden se usmerijo navzdol, druge pa takoj rastejo navzdol. Če imaš omejen prostor v višino, lahko vedno odrežeš dolge veje ali razmnožuješ potaknjence, da ustvariš nove rastline. Skupinsko obešanje tvojih visečih rastlin pred oknom ne le izgleda lepo, ampak zagotavlja tudi naravno zaveso za zasebnost in dovolj svetlobe za uspešno rast visečih rastlin. Če si zaskrbljen/a zaradi močne neposredne sončne svetlobe, lahko uporabiš prosojne zavese, ki ščitijo rastline pred opeklinami zaradi premočnega sonca.

 

Kako pravilno in varno obešati viseče rastline

Ideja obešanja rastlin je zagotovo privlačna, vendar je pomembno razmisliti o varnosti in strukturalni trdnosti pri izvedbi tega obešanja rastlin. Košare za obešanje, napolnjene z rastlinami in vlažno zemljo, lahko postanejo presenetljivo težke, kar predstavlja nevarnost padca, če niso pravilno pritrjene. Da bi preprečil/a takšne nezgode, upoštevaj naslednja navodila:

Izberi ustrezen pripomoček: izberi prave stenske nosilce, ki so zasnovani za podporo teže tvoje rastline. Izbrani pripomoček naj ustreza teži lonca in rastline.

Zagotovi dostopnost: ne obešaj rastline previsoko, saj jo moraš enostavno doseči za zalivanje in nego. Previsoko obešanje lahko oteži oskrbo rastline in poveča nevarnost padca.

Izberi makrame za rastline: če oblikuješ svoje makrameje za rastline, se prepričaj, da so varni in trdni. Materiali, kot so močne vrvi, jute ali kovinske verige, so primerni za obešanje rastlin.

Opremi makrame z loncem: lonček za rastlino naj bo pravilno pritrjen na makrame. Poskrbi, da bo pritrjen trdno in se ne bo premikal.

Redno preverjaj trdnost: občasno preverjaj trdnost in varnost obešenih rastlin. Zagotovi, da so vsi nosilci in pritrdilni elementi še vedno trdni in stabilni.

 

Če nimaš možnosti vrtanja lukenj v steno ali strop, se ti ni treba odreči veselju do visečih rastlin. Rastline lahko enostavno pustiš, da visijo s polic ali stojala, ki niso pritrjeni na steno. Upoštevaj pa, da bodo potrebovale nekoliko več prostora in oskrbe, da se izogneš neredu zaradi možnega prevračanja lonca.

 

Pravilno zalivanje visečih rastlin

Viseče rastline običajno potrebujejo pogostejše zalivanje kot rastline na tleh, ker so izpostavljene toplemu in suhemu zraku z vseh strani. Tu je nekaj nasvetov za učinkovito zalivanje tvojih visečih rastlin:

Izberi lončke z dobrim odtekanjem: številne viseče rastline so posajene v lončkih brez odtočnih lukenj, da se prepreči puščanje vode. Čeprav se to zdi smiselno, je pomembno zagotoviti ustrezno odtekanje, da se prepreči gniloba korenin. Razmisli o uporabi lončkov z odtočnimi luknjami. Pri nas najdeš sadilne lonce različnih velikosti.

Pazi na vlažnost zemlje: redno preverjaj vlago v zemlji tako, da vstaviš prst približno 2,5 cm globoko. Če je zemlja suha, je čas za zalivanje. Pazite, da ne pretiravaš z zalivanjem, saj presežek vlage lahko povzroči težave s koreninami.

 

Nega visečih rastlin

Nega je ključnega pomena za ohranjanje njihovega uspešne rasti in zdravih rastlin. Poleg zalivanja je pomembno tudi druge vidike nege, kot so obrezovanje, gnojenje in preprečevanje bolezni. Spodaj si oglejmo nekaj ključnih vidikov nege visečih rastlin in kako se različne vrste razlikujejo glede na svoje potrebe.

Obrezovanje: večina visečih rastlin se bo sčasoma podaljšala in razrasla, kar lahko vodi do izgube oblike ali zapolnitve prostora. Redno obrezovanje bo pomagalo ohranjati želeno obliko in velikost rastline ter spodbujalo bolj zdravo rast. Pazljivo odstranjuj odmrle ali poškodovane liste in poganjke, da spodbudiš nov rast. Pri nekaterih vrstah, kot je pothos, odstranjevanje vrhov poganjkov lahko spodbudi razvejanje in gostejšo rast.

Gnojenje: viseče rastline, podobno kot druge lončnice, potrebujejo hranila za zdravo rast. Gnoji enkrat mesečno v obdobju aktivne rasti, spomladi in poleti. Pozimi se lahko gnojenje zmanjša ali ustavi, saj rastline običajno prehajajo v obdobje počitka. Priporočamo uporabo Biobizz Bio-grow, saj je univerzalno gnojilo za vse sobne rastline.

Preprečevanje škodljivcev in bolezni: redno pregleduj svoje viseče rastline, da ugotoviš morebitne znake škodljivcev ali bolezni. Pršice, listne uši in uši so pogosti škodljivci, ki napadajo notranje rastline. Če opaziš škodljivce ali znake okužbe, ukrepaj takoj z ustrezno zdravljenje. Za pršice priporočamo uporabo neem tonika, za ostale škodljivce kot so tripsi, volnate uši, kaparji in listne uši pa priporočamo uporabo strike insekticida. Loči okužene rastline od zdravih, da preprečiš širjenje.

 

Specifična nega za različne vrste visečih rastlin

Vsaka vrsta viseče rastline ima svoje specifične potrebe in zahteve za nego. Tu je nekaj primerov najbolj priljubljenih vrst visečih rastlin in njihovih značilnosti:

Pothos (epipremnum aureum)

Pothos je ena izmed najbolj priljubljenih visečih rastlin zaradi svoje trpežnosti in privlačnega listja. Zahteva svetlo, razpršeno svetlobo in redno zalivanje, pri čemer se tla ne smejo izsušiti popolnoma med zalivanjem. Je odlična izbira za začetnike.

 

Hoya (hoya spp.)

Hoye, znane tudi kot voščenke, imajo voskasto listje in čudovite dišeče cvetove. Potrebujejo svetlo, neposredno svetlobo, vendar se izogibaj preveč močni sončni svetlobi. Zalivaj, ko se zemlja skoraj v celoti izsuši. Hoye so znane po svojih čudovitih cvetovih.

 

String of hearts (ceropegia woodii)

Ta čudovita rastlina ima srčaste liste in je ena najbolj čarobnih visečih rastlin. Potrebuje svetlo, razpršeno svetlobo in zmerno zalivanje. Listi shranjujejo vodo, zato se izogibaj prekomernemu zalivanju.

 

String of pearls (senecio rowleyanus)

Ta nenavadna rastlina ima okroglo, biserom podobno listje, ki spominja na verigo biserov. Zahteva svetlo, posredno svetlobo in redko zalivanja. String of pearls nujno zalivamo z namakanjem, da preprečimo gnitje zgornjih listov.

 

Tillandsia (tillandsia spp.)

Tillandsije, znane tudi kot zračne rastline, so edinstvene viseče rastline, ki ne potrebujejo zemlje. Namesto tega absorbirajo vlago iz zraka. Občasno jih poškropi z vodo ali jih potopi v vodo za nekaj ur. Potrebujejo svetlo, posredno svetlobo.

 

Dekorativni makrameji za viseče rastline

 

Poleg izbire pravih rastlin za tvoj prostor lahko dodajaš tudi dekorativne elemente, kot so makrameji za viseče rastline. Makrameji so izdelani iz vrvi, ki so oblikovani v različnih vzorcih in slogih. So popoln način za poudarjanje lepote tvojih visečih rastlin.

Pri džungla plants vam ponujamo tudi izbor čudovitih makramejev, ki so ustvarjeni z ljubeznijo do podrobnosti. Naši makrameji so trpežni in primerni za viseče rastline različnih velikosti in težnosti.

 

Viseče rastline so odličen način za popestritev notranjega okolja, dodajanje zelenja in oživljanje prostora. S pravilno izbiro rastlin, ustrezno nego in ustvarjalnimi dekorativnimi dodatki, kot so makrameji, lahko ustvariš edinstveno in privlačno okolje v svojem domu.

 

Pri skrbi za viseče rastline je pomembno, da upoštevaš njihove specifične potrebe glede svetlobe, zalivanja in nege. Prav tako je bistveno, da jih varno obesiš in se izogneš nevarnosti padca. S pravilno nego bodo tvoje viseče rastline dolgo ostale zdrave in lepe, obenem pa bodo ustvarile prijetno in sproščujoče okolje v tvojem domu.