• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Alokazije

  /    /    /  Alokazije

Prikaz vseh 4 rezultatov

Alokazije – sobne rastline s temperamentom

Alokazije so ene izmed najbolj priljubljenih sobnih rastlin, znane tudi po tem, da znajo kravžljati živce. So pač temperamentne. A ko osvojimo, kako poskrbeti za njihove ključne potrebe, nas vedno znova očarajo.

Alokazije so trajne rastline s koreniko ali čebulico (odvisno od vrste) v zemlji. Na splošno alokazije prepoznamo po dolgih pokončnih pecljih in listih različnih oblik, tekstur in barv. Večinoma so listi ščitaste in srčaste oblike ter v obliki puščice. Listi so prepleteni s prepoznavnimi močnimi žilami, ki dajejo kontrast na podlagi lista. Barvne kombinacije so odvisne od vrste alokazije. Zaradi svoje oblike, barve in žilic spominjajo na slonovo uho – zato so dobile tudi takšen vzdevek.

Listi alokazije so večinoma bolj mesnati, prav tako so tudi peclji močni in debelejši, sploh pri zemlji. Alokazije namreč v steblih skladiščijo veliko vode, zato so tudi občutljive na zalivanje.

Alokazije lahko zrastejo v višino do enega metra in tudi več – odvisno seveda od vrste. V družino alokazije spadajo raznolike rastline. Vse od manjših alokazij, kot je Alocasia amazonica Bambino, do zelo velikih, kot je Alocasia macrorrhiza, znana pod imenom Adam.

Alokazije in zimsko spanje oz. hibernacija

Ena izmed značilnih lastnosti alokazije je zimsko spanje oz. hibernacija. Alokazije lahko čez zimo oz. če živijo v sobi s prenizko temperaturo (15°C in manj) preidejo v stanje hiberncije. To pomeni, da rastlina odvrže vse liste in začne počivati. Tako ostane le čebulica, dokler se rastlina znova ne prebudi.

Če spanje nastopi v času zime, rastlino postavimo v prostor z nižjo temperaturo (npr. neogrevan hodnik) in je ne zalivamo. Če nimamo takšnega prostora, lahko čebulico izkopljemo in jo prezimimo v suhem in temnem prostoru. Ko se spomladi okolje segreje, alokazijo postavimo na toplo in sončno mesto, kjer se bo znova prebudila. Takrat jo po potrebi presadimo (oz. posadimo v primeru čebulice), pognojimo in zalijemo.

Če spanje nastopi med rastno dobo (od spomladi do jeseni), pomeni, da je rastlina v prehladnem okolju. Če želimo, da uspeva, jo moramo postaviti na toplejše mesto, kjer bo temperatura vsaj 20°C in več.

Alokazije in vrste

V Džunglini trgovini v rednih intervalih ponujamo različne alokazije različnih velikosti. Med najbolj priljubljenimi je veliki Adam, ki s svojo velikostjo in razgibanostjo daje pravi džunglast pridih. Zimzelena klasika je Alocasia Polly, vedno vabljivi pa sta redki Alocasii Platinum in Watsonia. Te pa niso edine – v Džunglini trgovini najdeš še številne druge alokazije.

Alokazije in toksičnost

Alokazije so, čeprav tako čudovite, žal precej strupene. Ob zaužitju povzročajo slabost in bruhanje. Zato je pomembno, da jim namenimo mesto, kjer jih hišni ljubljenčki in mali otroci ne morejo doseči.

Alokazije in nega ter vzdrževanje

Alokazije so zahtevnejše sobne rastline. Najbolj pomembno jim je pravilno zalivanje, visoka zračna vlaga in primerna svetloba ter temperatura.

Alokazije in temperatura

Alokazije so občutljive rastline glede temperature. V mislih moramo imeti, da gre za tropske rastline, zato cenijo konstantno toplo okolje. Alokazije bodo hvaležne stalne temperature okoli 21°C.  Ker imajo rade stabilno in toplejše ozračje, poskrbimo, da jih ne izpostavimo prepihom in drugim nenadnim temperaturnim spremembam.

Alokazije bodo v prostoru s prenizko temperaturo (načeloma manj kot 15°C) prešle v hibernacijo. Zato moramo biti pri izbiri prostora previdni. Če se to zgodi, rastlina odvrže vse liste. Če se to zgodi v rastnem obdobju, jo postavimo na toplo in sončno mesto, kjer bo kmalu začela poganjati liste. V času zime lahko alokazije pustimo spati.

Alokazije in zalivanje ter vlaga

Alokazije so zagotovo najbolj občutljive glede na zalivanje. Alokazije v rastnem obdobju (od spomladi do jeseni) potrebujejo veliko vode. Zato jih v tem obdobju zalivamo pogosteje, načeloma približno na dva dni. Pozimi jih zalivamo manj, približno enkrat ali dvakrat na teden.

Pri zalivanju se držimo naslednjega pravila. Ko rastlina povesi liste ter je zgornja polovica zemlje suha (preverimo lahko s prstom), rastlino zalijemo. Pozimi lahko počakamo, da se posuši vsa zemlja. Alokazije se na prekomerno zalivanje odzovejo zelo burno. Odvreči znajo vse liste. Nevarno pri tem je tudi, da začne gniti čebulica, kar pomeni propad rastline. Zato je bolje alokazije zalivati manj kot preveč.

Alokazije imajo zelo rade visoko zračno vlago. Primerna je visoka zračna vlaga, vsaj 60 %, idealno 70 % in višja. Zato je vlažen rastlinjak odlično mesto zanje, če pa tega nimamo, si lahko pomagamo s pršilkami in vlažilci zraka. Oboje najdeš v naši ponudbi. Alokazije moramo vsekakor dnevno pršiti po listkih. Hvaležne bodo tudi pogostega brisanja z vlažno krpo, saj se tako znebijo prahu. Alokazije bodo srečne tudi v vlažnejših prostorih, kot so ponavadi kopalnice in kuhinje.

Alokazije in svetloba

Alokazije v svojem primarnem okolju rastejo pod krošnjami velikih dreves v topli Aziji in vzhodni Avstraliji. Posledično si želijo veliko svetlobe, ki naj bo močna, vendar indirektna. Neposredna sončna svetloba jim lahko opeče listke. Morda najbolj primerno mesto zanje je meter ali dva od velikega okna. Alokazije bodo sicer preživele tudi na temnejših mestih, vendar bodo rastle počasneje.

Alokazije in zemlja ter gnojenje

Alokazije spadajo med številne aroide, zato potrebujejo temu primerno mešanico zemlje. Ta mora biti dovolj zračna, kar omogoča dovolj velika količina lubja in perlita. Če se želiš izogniti mešanju zemlje, lahko naročiš že pripravljeno Džunglino mešanico, ki je kot nalašč za aroide. Lahko pa svoje alokazije tudi prineseš v Džunglino trgovino na presajanje.

Alokazije glede gnojenja niso občutljive. Kljub temu jih je za bujno rast v rastnem obdobju primerno pognojiti ob vsaj vsakem drugem zalivanju. S tem bodo njihovi listi večji in intenzivnejših barv. Pri gnojenju upoštevaj navodila, navedena na embalaži.

Alokazije in razmnoževanje

Alokazije razmnožujemo z delitvijo korenin oz. matične rastline. Najbolje je to opraviti ob presajanju, v kolikor presajamo na začetku rastne dobe. Za to je najbolj primerna spomlad. Tako bodo toplejše temperature spodbudne za rast nove rastline.

Alokazije in morebitne težave, bolezni in škodljivci

Alokazije so občutljive na zalivanje in zračno vlago. Če se pojavijo suhe konice, tako alokazije sporočajo, da jim primanjkuje zračne vlage. V takem primeru alokazije večkrat popršimo po listkih, jih po možnosti postavimo v rastlinjak oz. bolj vlažen prostor ali ob njih postavimo vlažilec zraka.

Če so alokazije žejne, nas na to opozorijo s povešanjem listov. Če je zemlja hkrati mokra, lahko povešeni listi nakazujejo na gnitje korenin in čebulice, kar je posledica prekomernega zalivanja. V tem primeru moramo odstraniti nagnite dele čebulice in korenin ter rastlino znova ukoreniniti.

Alokazije nas lahko prestrašijo tudi z rumenimi listi. Če rumenijo stari (spodnji) listi, ni strahu, saj rastlina preprosto odmetava liste, ki jih ob novih, mlajših ne potrebuje več. Če pa se sredi listov pojavijo rjavi madeži in listi rumenijo, je to posledica prezalite rastline. S tem alokazije sporočajo, da s koreninami ni vse v redu in jih moramo zdraviti. Rjavi madeži sredi lista so lahko tudi posledica ožganin od sonca. V tem primeru rastlino prestavimo v senčnejšo lego.

Alokazije pogosto obiščejo škodljivci, kot so pršice, volnate uši in kaparji. Zato velja, da rastlino pogosto pregledamo. Če opazimo migetajoče pikice in pajčevino med stebli, rastlino takoj osamimo, preventivno stuširamo in saniramo s primernimi produkti. Najdeš jih tudi v naši ponudbi.

Tako kot številne druge rastline je tudi alokazije primerno preventivno tuširati. Tako rastlino zalijemo in odstranimo morebitne škodljivce. Hkrati priporočamo še, da se preventivno uporablja organsko škropivo in gnojilo Neem. Tako bo tvoja alokazija zagotovo zdrava in srečna.