• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Kalateje

  /    /    /  Kalateje

Prikaz vseh 2 rezultatov

Kalateje – pisane in vzorčaste trajnice

Kalateje (lat. calathea) so ene izmed najbolj priljubljenih sobnih rastlin. Zakaj? Predvsem zaradi raznolikosti, saj med kalateje spadajo na videz tako različne rastline, da je med njimi ena za vsak okus. Kalateje so namreč znane po različnih vzorcih v pisanem naboru barvnih kombinacij.

Zaradi teh čudovitih barvnih vzorcev so kalateje dobile prikupen nadimek – pavji rep. Na dolgopecljatih listih prepoznamo značilne barvite vzorce glede na vrsto. Najpogosteje so vzorci razporejeni v obliki medaljona, tako da lepo obkrožajo površino lista, ki je večinoma ovalne oblike.

Ena izmed prepoznavnih lastnosti kalateje je tudi vihanje listov. Kalateje namreč zvečer zavihajo svoje pisane liste, zjutraj pa jih zopet odprejo. Enako naredijo tudi, če jim razmere, v katerih živijo, niso naklonjene. Takrat pojav ni povezan z menjavanjem dneva in noči.

Kalateje lahko dosežejo zmerno višino. Sicer odvisno od vrste, kalateje dosegajo povprečno med 50 in 80 centimetri višine. Nekatere vrste kalateje cvetijo in sicer spomladi ali v zgodnjem poletju. Barva in oblika je odvisna od vrste, so pa prav vsi cvetovi čudoviti.

Kalateje in vrste

V Džunglini trgovini v rednih intervalih ponujamo različne kalateje različnih velikosti. Med najbolj priljubljenimi je vsekakor Calathea ornata s temno zelenimi listi, ki so okrašeni z drobnimi roza črticami. Calathea makoyana je morda med vsemi najbolj podobna pavjemu repu. Calathea leopardina in Calathea lancifolia se šopirita z dolgimi listi suličastih oblik. Calathea medallion je preprosto čudovita z lepo usklajenim barvnim medaljonom na listkih. Calathea ‘Whitestar’ pa s svojimi posebnimi barvami deluje pravljično. Te pa niso edine – v Džunglini trgovini najdeš še številne druge kalateje.

Kalateje in toksičnost

Kalateje so netoksične in tako hišnim ljubljenčkom prijazne. Posledično so prijazne tudi do živcev lastnikov ;)

Kalateje so hkrati odlični čistilci zraka. Zato ne le, da niso nevarne hišnim ljubljenčkom, tudi vzdušje v stanovanju izboljšujejo, saj pripomorejo k svežemu zraku.

Kalateje in nega ter vzdrževanje

Kalateje so zahtevnejše sobne rastline. Ampak lahko rečemo, da so zaradi tako lepih listkov vredne truda.

Kalateje in temperatura

Kalateje so zelo občutljive na temperaturo. Najraje imajo stalno temperaturo med 22° in 27°C. Ker imajo rade stabilno in toplejše ozračje, poskrbimo, da jih ne izpostavimo prepihom in drugim nenadnim temperaturnim spremembam.

Kalateje in zalivanje ter vlaga

Kalateje imajo rade redno zalivanje, vendar naj se zgornji del zemlje med zalivanji izsuši. Najraje imajo deževnico, saj so občutljive na preveč mineralov v vodi.

Kalateje imajo hkrati rade visoko zračno vlago, 50 % in tudi višjo zračno vlago. Zato cenijo pršenje z vodo in brisanje listov z vlažno krpo. Zlasti v rastni dobi, od marca do septembra, ko kalateje bujno rastejo. Če kalateje nimajo dovolj visoke zračne vlage, bodo to pokazale s suhimi konicami listov.

Če imate na voljo mesto v bolj vlažnem prostoru, kot je na primer kopalnica ali kuhinja, bo to za rast kalateje najbolj optimalno.

Kalateje in svetloba

Kalateje so občutljive na neposredno sončno svetlobo. Ker so polni pisanih vzorcev, listi niso tako robustni in zato ne prenesejo veliko direktnega sonca. Zato je najbolje, da kalateje postavimo na (srednje) svetlo mesto brez direktnih sončnih žarkov.

Kalateje in zemlja ter gnojenje

Kalateje posadimo v zračno zemljo. Vsebuje naj dovolj šote, da bo zadrževala vlago, in dovolj lubja ter perlita, da ne bo prišlo do gnitja. Če se želite izgniti mešanju zemlje, lahko naročite Džunglino mešanico zemlje ali kalatejo preprosto prinesete v Džunglino trgovino na presajanje.

Kalateje v rastni dobi dognojujemo na vsakih 14 dni. Pri tem upoštevamo navodila, ki so navedena na embalaži.

Kalateje in razmnoževanje

Kalateje razmnožujemo z delitvijo korenin. Najbolj primeren trenutek za to je ob presajanju, v kolikor presajamo na začetku rastne dobe. Tako imajo nove rastline tudi iz okolja dobro spodbudo za rast.

Kalateje in morebitne težave, bolezni in škodljivci

Kalateje najpogosteje pestijo suhe konice listov, ki so večinoma posledica prenizke zračne vlage. Pojavi se lahko tudi gniloba, v kolikor rastlino preveč zalivamo in ima premalo zračno zemljo.

Kalateje lahko napade rdeči pajek. Če na rastlini opazite pajčevine ali drobne pikice, ki lezejo sem in tja, takoj osamite rastlino in začnite z zdravljenjem.