• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Rastline za dnevne sobe

  /    /  Rastline za dnevne sobe

Prikaz vseh 41 rezultatov

Sobne rastline so odličen način, da v svoj dom vneseš pridih narave, poleg tega pa lahko izboljšajo kakovost zraka, zmanjšajo stres in izboljšajo razpoloženje. V tem članku ti predstavimo nekaj sobnih rastlin, ki jih ni težko vzdrževati in so kot nalašč za dnevne sobe ter lahko uspevajo v različnih pogojih osvetlitve in vlažnosti.

Rastline za malo svetlobe

Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Ta rastlina je znana po tem, da prenaša tudi manj svetlobe in lahko preživi v širokem razponu temperatur in vlažnosti. Ima debele, bleščeče liste in lahko zraste do 3 metre v višino.

Pothos (Epipremnum aureum)

To je še ena odlična možnost za dnevne prostore, saj ni zahtevna rastlina za vzdrževanje in je odlična za čiščenje zraka. Pothos požene dolge veje, ki jih lahko vzgojimo tako, da rastejo ob opori ali pa jih pustimo, da visijo navzdol in rastejo kot viseča rastlina.

Sobne rastline za veliko svetlobe

Monstera deliciosa

Monstera deliciosa, znana tudi filodendron z razcepljenimi listi, je tropska rastlina, ki izvira iz Mehike in Srednje Amerike. Znana je po velikih, bleščečih listih, ki imajo značilne luknjice ali fenestracije, zaradi česar je rastlina dobila svoje splošno ime. Zraste lahko precej velika, saj njeni listi dosežejo dolžino 2-3 metrov. Rastlina ima raje svetlo, posredno svetlobo in prenese širok razpon temperatur in vlažnosti. Je odlična izbira za izstopajoč kos v dnevnih sobah in jo lahko vzgojimo, da se vzpenja po mreži ali kokosovi opori.

Monstera Monkey mask in monstera minima

Monstera monkey mask in minima sta manjši sorti monstere deliciosa. Listi monstere mokey mask so manjši, rastlina pa je bolj kompaktne oblike. Po drugi strani pa so listi rastline minima še manjši, zato je odlična izbira za manjše prostore, kjer lahko pleza. Pravzaprav je monstera minima Rhaphidophora Tetrasperma, ampak ima vzdevek monstera zaradi podobnega izgleda listov.

Palma Howea

Palma Howea, znana tudi kot palma Kentia, je še ena priljubljena sobna rastlina, ki lahko uspeva v različnih svetlobnih pogojih. Ta palma izvira z otoka Lord Howe ob avstralski obali in lahko zraste do 6 metrov v višino z dolgimi, pernatimi listi. Je počasi rastoča rastlina, ki ima raje svetlo, posredno svetlobo in prenese nizko vlažnost.

Palma Areka

Palma areka izvira z Madagaskarja in je še ena odlična izbira za močno so srednje močno posredno svetlobo in uspeva tudi v okoljih z nizko vlažnostjo. Zraste lahko do 6 metrov v višino z dolgimi, pernato oblikovanimi listi.

Yucca

Juka je trpežna in na sušo odporna rastlina, ki lahko uspeva v razmerah z veliko svetlobe in nizko vlažnostjo. Doma je v puščavah jugozahodnega dela Združenih držav Amerike in Mehike, zraste pa lahko do 10 metrov v višino z debelimi, bodičastimi listi.

Dracena

Dracena je tropska rastlina, ki lahko uspeva v različnih svetlobnih pogojih, vendar ima najraje svetlo, posredno svetlobo. Izvira iz tropske Afrike in lahko zraste do 15 metrov v višino. Je nezahtevna rastlina za vzdrževanje in prenese nizko vlažnost.

Strelicija (Bird of Paradise in Nicolai Alba)

Strelitzia, znana tudi kot Bird of Paradise, je tropska rastlina, ki izvira iz Južne Afrike. Znana je po velikih, ptičem podobnih cvetovih v oranžnih in modro-belih odtenkih. Barva cvetu se razlikuje glede na vrsto strelicije. Poznamo  Bird of paradise in Nicolai Albo. Najraje ima svetlo, posredno svetlobo in lahko uspeva v okoljih z nizko vlažnostjo. V višino lahko zraste do 6 metrov in je odlična izbira za dodajanje tropskega pridiha v vašo dnevno sobo.

Za konec naj povemo, da obstaja veliko sobnih rastlin, ki jih ni težko vzdrževati in so kot nalašč za dnevne sobe ter lahko uspevajo v različnih svetlobnih in vlažnih razmerah. Ne glede na to, ali imaš slabo svetlobo, močno svetlobo ali nizko vlažnost, obstaja rastlina, ki ti bo ustrezala. Pred nakupom preveri posebne potrebe vsake rastline in uživaj v naravni lepoti, ki jo prinašajo v tvoj dom.