• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Fikusi

  /    /    /  Fikusi

Prikaz vseh 20 rezultatov

Fikusi so ene izmed najbolj priljubljenih notranjih rastlin, ki se ponašajo s svojo raznolikostjo in čudovitimi listi. Z njihovimi različnimi vrstami se fikusi prilagajajo skoraj vsakemu okolju, zato niso le privlačna izbira za izkušene vrtnarje, temveč tudi za začetnike.

Začnimo s splošnim pregledom fikusov. Fikusi spadajo v družino murvovk (Moraceae) in so znani po svojih značilnih, širokih listih ter drevesnem videzu. Najbolj pogosti  nazivi za fikuse vključujejo Fikus, Fikusovo drevo, Fikusov list, Gumijasti fikus, Jokajoči fikus, Trikotni fikus. Poleg tega se fikusi po botaničnih imenih razlikujejo glede na svoje sorte, kot so Ficus lyrata, Ficus benjamina, Ficus elastica, Ficus Ginseng, Ficus microcarpa, Ficus altissima in Ficus triangularis.

 

Raznolikost fikusov

Fikusi so znani po svoji pestri raznolikosti. Te rastline najdemo v različnih oblikah, velikostih in barvah, kar omogoča, da izbereš tisti fikus, ki najbolje ustreza tvojemu okusu in okolju v tvojem domu. Na primer, Ficus lyrata, slovi po svojih velikih, izrazitih listih, medtem ko ima Ficus benjamin bolj drobne, sijoče liste.

Poleg tega lahko fikuse gojiš v različnih oblikah, vključno s standardnimi drevesi, grmički in bonsaji. Nekatere sorte, kot je Ficus Ginseng, imajo značilne korenine (rastejo nad zemljo), ki dodajo zanimivo teksturo in obliko rastlini. To raznolikost izbir omogoča, da se fikusi prilagajajo različnim prostorskim omejitvam in okusom.

 

Skrb za fikuse

Najboljša stvar pri gojenju fikusov je to, da so relativno nezahtevni, čeprav je ključno, da zagotoviš ustrezne pogoje za njihovo rast in dobro počutje. Tukaj so ključni nasveti za uspešno gojenje in skrb za fikuse:

Svetloba: Za fikus poišči mesto, kjer bo prejemal veliko svetlobe, vendar posredno. Potrebujejo posredno sončno svetlobo vsaj 6 ur na dan! Poskrbi, da boš rastlino redno obračal/a, tako da bo vsaka stran prejela enakomerno svetlobo. Tako boš ohranil/a pokončno rast fikusa in preprečil/a nagibanje ali razvoj nove rasti samo na eni strani.

Zalivanje: Pusti, da se zemlja skoraj popolnoma izsuši med zalivanji, vendar poskrbi, da bo zemlja ves čas rahlo vlažna, če rastlina aktivno raste. Med hladnejšimi meseci lahko zmanjšaš zalivanje in počakaš, da se vrhnjih nekaj centimetrov zemlje popolnoma posuši, preden zaliješ. Listi fikusa ti bodo služili kot vodilo za določitev, ali potrebuje vodo ali ne. Rumenenje listov običajno kaže na preveč ali premalo zalivanja, zato če opaziš rumenenje listov, preveri zemljo, da ugotoviš težavo. Preveri vlažnost tal pred zalivanjem, priporočamo uporabo sustee merilec vlažnosti zemlje, ki ti pokaže, kdaj moraš rastlino zaliti.

Zemlja: Uporabi zemljo, ki zadržuje vlago, vendar dovoljuje odtekanje odvečne vode, da se izogneš gnilobi korenin. Mešanica zemlje naj vsebuje črno šoto, perlit, lubje, kokosovo šoto in hortikulturno oglje. Priporočamo uporabo Džungline mešanice za tropske rastline.

Vlažnost: Ker fikus izhaja iz bolj vlažnih podnebjih, potrebuje nekoliko več vlage v zraku, da uspeva. Visoka vlažnost je nujna. Povprečna in nizka vlažnost popolnoma nista primerni in fikus v takšnem okolju ne more uspevati. Če imaš suh zrak, razmisli o postavitvi posode z vodo v bližino rastline ali uporabi vlažilca zraka.

Temperatura: Fikusi najbolje uspevajo pri sobni temperaturi med 16°C in 24°C. Paziti moraš, da jih ne izpostavljaš prepihom ali nenadnim temperaturnim spremembam. Če je fikus izpostavljen prepihu, mu znajo začeti odpadati listi.

Gnojenje: Fikusi potrebujejo gnojenje med rastno sezono, običajno spomladi in poleti. Uporabi uravnoteženo tekoče gnojilo za sobne rastline, priporočamo uporabo gnojila Biobizz Bio-grow.

Presajanje: Fikusi ne potrebujejo pogostega presajanja. Presajanje izvedi le, ko rastlina postane prevelika za svoj lonec. Uporabi zračno mešanico zemlje, ki poskrbi, da zemlja ne ostane predolgo časa vlažna. Priporočamo uporabo Džungline mešanice za tropske rastline.

Obrezovanje: Občasno obreži fikus, da ohraniš njegovo obliko in spodbudiš novo rast. Ne pozabi uporabiti čistih orodij za obrezovanje. Pri nas najdeš tudi škarje za obrezovanje rastlin.

Rastni cikel: Fikusi so sezonske rastline, zato ne skrbi, če v hladnejših mesecih opaziš nekoliko manj rasti. To je naraven del njihovega rastnega cikla.

Pomembno je opozoriti, da so fikusi strupeni za hišne ljubljenčke, vključno z mačkami in psi. Listi fikusa vsebujejo snovi, ki lahko povzročijo zastrupitev, če jih zaužijejo. Zato je priporočljivo, da fikuse postaviš na mesta, ki niso dosegljiva za hišne ljubljenčke ali pa skrbno spremljaš, da jih ne grizejo ali žvečijo.

V zaključku, fikusi so čudovite notranje rastline, ki lahko obogatijo tvoj dom s svojo raznolikostjo in naravno lepoto. S pravilno skrbjo in poznavanjem njihovih potreb lahko ustvariš oazo zelene sprostitve v svojem domu. Spoznavanje pravilne nege fikusov, pravilne osvetlitve, vlažnosti, zalivanja in občasnega obrezovanja ti bodo pomagali ohraniti zdravo rastlino. Ne pozabi, da so fikusi strupeni za hišne ljubljenčke, zato jih postavi na mesta, ki niso dostopna tvojim kosmatincem, da preprečiš morebitne težave.