• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Rastline za spalnice

  /    /  Rastline za spalnice

Prikaz vseh 34 rezultatov

Sobne rastline so v zadnjih letih vse bolj priljubljene in to z dobrim razlogom. Ne samo, da v vsak prostor vnesejo pridih zelenja in naravne lepote, ampak tudi čistijo zrak ter spodbujajo občutek miru in sproščenosti. Znana študija Nase iz leta 1989 je pokazala, da lahko takšne rastline vsaj v nadzorovanem laboratorijskem okolju zmanjšajo onesnaževalce zraka v prostorih, kot sta benzen in formaldehid. Novejše raziskave pravijo, da lahko rastline zmanjšajo stres, kar je vedno dobrodošlo, ko je čas za počitek. Zato razmislite o tem, da bi svoje spalnice naredili bolj sanjske s temi rastlinami za čiščenje zraka v spalnici.  V tem članku ti predstavimo nekaj sobnih rastlin, ki jih ni težko vzdrževati in so kot nalašč za spalnice.

Najboljše sobne rastline za čiščenje zraka v spalnici so: palma areka, spatifili (Peace Lily), fikusi, praproti, krotoni, strelicije, bršljan, aglaoneme (Chinese Evergreen), taščini jeziki ali sansevrie, dracene, zamije, sukulente, filodendroni in difenbahije.

Naštete rastline pa lahko izbiraš še po naslednjih kriterij.

Sobne rastline za malo svetlobe

Taščin jezik

Taščin jezik je odlična rastlina za čiščenje zraka in je znana tudi po tem, da prenese slabo svetlobo in nizko vlažnost. Lahko jo pustimo dolgo časa brez vode, pa bo še vedno preživela.

Aglaoneme

Ta rastlina je odlična izbira za spalnice s slabo osvetlitvijo. Zahteva minimalno nego in je znana kot ena najboljših sobnih rastlin za čiščenje zraka.

Praprot

Praproti uspevajo tudi v prostorih z manj svetlobe. Obožujejo pa visoko zračno vlago in redno zalivanje (rada ima stalno rahlo vlažno zemljo).

Spatifil (Peace Lily)

Spatifili so razkošnega videza rastline, ki so presenetljivo nezahtevne. Dopuščajo nizko do zmerno svetlobo, čeprav najbolje cvetijo pri močnejši svetlobi. Zalivaj jih, ko je zemlja skoraj suha, in jih razdeli vsakih približno pet let, da se ustvarijo nove mlade rastline.

Sobne rastline za malo vode

Sukulente

Sukulente, kot so kaktusi in aloe vera, so znane po tem, da lahko shranjujejo vodo in preživijo dolgo časa brez zalivanja.

Zamije

Zamije so odlična izbira za tiste, ki morda nimate časa za pogosto zalivanje. Preživi lahko dolgo časa brez vode in uspeva v razmerah s šibko svetlobo.

Visoko osvetljene sobne rastline:

Palma areka

Palma areka je tropska rastlina, ki pomaga odstranjevati škodljive toksine iz zraka, kot so benzen, formaldehid in trikloroetilen. Znano je tudi, da pomaga izboljšati kakovost zraka in zmanjšati raven stresa. Potrebuje svetlo, posredno svetlobo in jo je treba zalivati, ko so tla rahlo suha.

Fikusi

Fikusi so odlična izbira za čiščenje zraka, saj pomagajo odstranjevati formaldehid iz zraka. Potrebujejo svetlo, posredno svetlobo in jih je treba zalivati, ko je zemlja nekoliko suha.

Kroton

Krotoni so znani po živahnih in pisanih listih. Uspevajo na svetli, posredni svetlobi in potrebujejo redno zalivanje.

Strelicije

Strelicije (Bird of Paradise in Nicolai Alba) so znane po svojem tropskem videzu in uspevajo na svetli, posredni svetlobi. Potrebujejo redno zalivanje in malenkost višjo zračno vlago.

Bršljan

Bršljan je odlična izbira za spalnico, saj je ta vlečna rastlina znana po tem, da sprošča kisik in absorbira onesnaževala zraka v prostoru, kot sta formaldehid in amoniak. Spomladi in poleti se najbolje počuti na zmerni svetlobi, jeseni in pozimi pa na močni sončni svetlobi. Prav tako ceni vlago, zato jo pogosto pršite.

Sobne rastline za nizko zračno vlago:

Hoye (Voščenke)

Hoye so odlične rastline za prostor z manj zračne vlage. Zagotovi jim svetel kotiček in jih zalij, ko se jim zemlja v celoti izsuši. Ob pravilni negi te presenetijo s prečudovitim socvetjem, ki se razlikuje po barvi in obliki odvisno od vrste hoye.

Dischidias (Dischidia nummularia)

Dishidije so odlične za svetel kotiček in zahtevajo minimalno nego. Rade imajo posredno sončno svetlobo in zalivanje, ko je zemlja suha. Pravzaprav so zelo blizu po sorodu hoyam, zato je nega za njih skoraj enaka kot za hoye.

Peperomije

Peperomije so enostavne za nego, potrebujejo srednje do močno indirektno svetlobo ter so videti odlično v visečih košarah. Zalivaj jih, ko se jim zemlja skoraj popolnima izsuši.

Pomembno si je zapomniti, da so te rastline sicer enostavne za nego, vendar še vedno zahtevajo redno pozornost in vzdrževanje. Ne pozabi raziskati posebnih potreb vsake rastline in jih postaviti na prostor, kjer bodo deležne ustrezne količine svetlobe, vode in vlage. Z malo skrbi in pozornosti lahko te enostavne rastline uspevajo v najrazličnejših razmerah in so odličen dodatek vsaki spalnici.