• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Sukulente in kaktusi

  /    /    /  Sukulente in kaktusi

Prikaz vseh 30 rezultatov

Kaktuse in sukulente pogosto zamenjujemo med seboj, vendar so med njimi dokaj očitne razlike. Kaktusi so najbolj znana rastlinska družina sukulent, oboji pa spadajo v isti rod rastlin. Strogo gledano so vsi kaktusi sukulente, niso pa vse sukulente kaktusi. Kaktusi so skupina rastlin, ki spadajo v družino Cactaceae. Izvirajo iz Amerike in so znane po debelih, mesnatih steblih, v katerih shranjujejo vodo. Kaktusi imajo tudi bodice, ki so pravzaprav spremenjeni listi, ki rastlino ščitijo pred živalmi in pomagajo pri zmanjšanju izgube vode.

 

Kaktusi so čudovite rastline, ki nas osupnejo s svojo edinstveno obliko in značilnostmi. Njihova lepota se kaže v različnih vrstah in oblikah, ki segajo od majhnih kroglastih kaktusov do visokih, drevesu podobnih vrst. Prav tako so kaktusi znani po svoji trpežnosti in sposobnosti preživetja v suhih in vročih okoljih, kjer bi mnoge druge rastline propadle. Njihove sposobnosti za shranjevanje vode v mesnatih steblih in bodice zaščite pred živalmi so ključne za njihovo preživetje.

Sukulente, po drugi strani, spadajo v različne družine rastlin, kot so Crassulaceae, Aizoaceae in Cactaceae. Znane so po debelih, mesnatih listih, ki shranjujejo vodo. Najdemo jih po vsem svetu, vendar jih najpogosteje najdemo v suhih in sušnih regijah. Sukulente se prav tako ponašajo s svojo izjemno raznolikostjo oblik, barv in tekstur. Nekatere so majhne in nizke, druge pa tvorijo velike gruče ali so celo drevesu podobne. Sukulente so znane po svoji privlačnosti za ljubitelje notranjih rastlin in vrtnarje, saj se odlično obnesejo tako v lončkih v notranjosti kot na vrtu.

Obe rastlinski družini – kaktusi in sukulente – shranjujeta tekočino v svojem tkivu. Večina teh rastlin ima debelo plast voska, ki jih ščiti pred opeklinami in izhlapevanjem vode. Vendar pa imajo le kaktusi areolo – mehke blazine, iz katerih rastejo bodice. Areole so ena izmed ključnih značilnosti, ki ločujejo kaktuse od drugih sukulentov. To so majhne, mesnate blazinice na površini stebel, iz katerih izraščajo bodice. Areole so tudi mesta, kjer se pojavljajo cvetovi kaktusov.

Sukulente pa so znane po svojih mesnatih listih, ki služijo kot rezervoarji za vodo. Ti listi so prilagojeni za shranjevanje vlage in se pogosto pojavljajo v različnih oblikah in barvah. Sukulente so prav tako prilagodljive glede svojega izgleda in so privlačne zaradi svoje dekorativne vrednosti. Nekatere imajo listje, ki spominja na kamne ali kroglice, druge pa tvorijo goste rozete ali dolge verige.

Omeniti velja tudi, da obstajata dve glavni vrsti sukulent: trdne sukulente in mehke sukulente. Razlika med trdimi in mehkimi sukulenti je povezana s tem, kako uspevajo pri različnih temperaturah. Trde sukulente so tiste, ki prenašajo mraz, celo do -20 stopinj Celzija, medtem ko mehke sukulente ne prenesejo mrazu. To pomeni, da je potrebno paziti na temperaturne pogoje, v katerih gojimo svoje rastline, da bi jim zagotovili optimalno rast in zdravje.

Med trde sukulente spadajo na primer sedumi in netreski, ki so znani po svoji trpežnosti in enostavni negi. Te rastline se odlično obnesejo na vrtu ali v lončkih, saj so prilagojene suhim razmeram. Po drugi strani pa mehke sukulente vključujejo rastline, kot so echeverie, crassule, haworthie in seneciji. Te rastline so bolj občutljive na nizke temperature in potrebujejo toplejše pogoje za uspevanje.

Včasih se zgodi, da kakšna rastlina zelo spominja na kaktus, vendar v resnici ni. Tipičen primer je Trirobi mleček (Euphorbia trigona). Rastlina spada v skupino sukulentov, ki nabirajo vodo v njihovih celicah in zato lahko preživijo dolga obdobja suše. Trirobi mleček je sukulenta, njegove odebeljene mladike in vejice pa igrajo vlogo zbiralnika vode. In še zanimivost – pod sukulente prav tako spada božična zvezda ali Euphorbia pulcherrima, ki jo mnogi poznajo kot priljubljeno okrasno rastlino za božični čas.

Kaktuse lahko razdelimo na kaktuse z bodicami in listne kaktuse. Primer listnega kaktusa je božični kaktus, ki je znan po svojih dolgih, ploskih listih in privlačnih cvetovih. Poleg tega obstajajo kaktusi, ki spadajo pod rod Epiphyllum, kot so Fern leaf cactus, Red tip cactus in fishbone cactus. Te rastline so znane po svojih izjemnih cvetovih in so priljubljene med ljubitelji notranjih rastlin.

Nega kaktusov in sukulent je ključna za ohranjanje njihovega zdravja in lepote. Obstaja več ključnih dejavnikov, ki jih moraš upoštevati, da bodo tvoje rastline uspevale in cvetele.

Svetloba

Kaktusi in sukulente imajo radi svetlo, neposredno sončno svetlobo, vendar lahko prenesejo tudi nekaj sence. Vseeno obstaja nekaj razlik: mnogi kaktusi ne prenesejo močnega popoldanskega sonca, medtem ko ima večina sukulent rada sončno mesto ob oknu. Prav tako se lahko orientiramo glede na svetlobo glede na barvo kaktusov in sukulent. Tisti, ki so svetlejše zelene barve, imajo raje več svetlobe, tisti, ki pa so temnejše zelene barve, imajo raje okno, obrnjeno proti vzhodu ali zahodu. Če nimaš v prostoru dovolj naravne svetlobe, lahko uporabite luči za vzgojo rastlin.

Zalivanje

Kaktusi in sukulente so se prilagodili preživetju v sušnih okoljih, zato ne potrebujejo pogostega zalivanja. Ko se zemlja popolnoma izsuši, počakaj še nekaj dni in nato zalij rastlino. Prekomerno zalivanje lahko povzroči gnitje korenin, kar je pogosta težava teh rastlin. Pri zalivanju poskrbi, da bo zemlja dobro zalita, vendar poskrbi, da bo voda odtekla, da rastlina ne bo sedela v vodi. Sukulente in kaktusi so bolje pozabiti zaliti, kot pa jih preveč zaliti. Ko vidiš, da se listi začnejo nagubati, je to znak, da je čas za zalivanje.

Temperatura

Kaktusi in sukulente imajo najraje temperaturo med 15 in 29 °C. Prenašajo različne temperature, vendar se je najbolje izogibati temu, da bi jih postavili v prostor s prepihom ali v bližino virov ekstremne vročine ali mraza. V hladnih zimskih mesecih je pomembno, da rastline zaščitiš pred nizkimi temperaturami, še posebej, če so posajene na prostem.

Vlaga

Kaktusi in sukulente ne potrebujejo visoke zračne vlage, prenašajo pa različne stopnje vlažnosti. Dobro so prilagojeni na suh zrak, zato jih ni treba škropiti z vodo ali jih imeti v bližini vlažilca zraka. Vendar pa se izogibaj postavljanju rastlin v vlažno kopalnico, saj to lahko privede do težav, kot je plesen na listih.

Substrat

Kaktusi in sukulente potrebujejo dobro odtočno, grobo zemljo, ki ni težka ali ilovnata. Dobro se obnese mešanica zemlje, perlita in vulkanskega kamna. Kaktusi in sukulenti ne marajo premokre zemlje, saj lahko to povzroči gnitje korenin. Dobro odcedna zemlja bo omogočila hitro odtekanje odvečne vode in preprečila, da bi korenine stale v vodi. Pri nas najdeš že pripravljeno mešanico zemlje za kaktuse in sukulente ali pa si jo sam/a pripraviš z mešanjem zemlje, perlita, grobega peska ali vulkanskega kamenja. Zaradi lahkotnosti substrata je potrebno presajanje na 3-4 leta, saj se v nasprotnem primeru substrat seseda in povzroči zastajanje vode.

Gnojenje

Kaktusi in sukulente so zelo varčni glede gnojil, vendar bodo sčasoma potrebovali gnojenje, saj bodo porabili vsa hranila v substratu. Kaktusi in sukulente rastejo in cvetijo med rastno dobo, ki se običajno začne spomladi in traja do jeseni. Gnojiš jih enkrat na mesec med rastno dobo. Potrebujejo pa gnojilo, ki je mešanica hranil, vključno z fosforjem, kalijem in kalcijem. Uporabi gnojilo, ki je namenjeno za kaktuse in sukulente ali pa uporabite univerzalno gnojilo, ki vsebuje te hranilne snovi. Priporočamo uporabo gnojila Biobizz Bio-grow.

Prezimovanje

Kaktusi potrebujejo obdobje mirovanja, da zacvetijo. Obdobje počitka običajno traja od dva do štiri mesece, ko je temperatura pod 15 °C. V tem času jih ne zalivaj in jih postavi na sončno mesto. Kaktusi in sukulenti za preživetje potrebujejo veliko svetlobe. Če jih hraniš v prostoru z malo svetlobe, bodo rastline začele izgubljati liste in postale šibke.

 

Čeprav so si kaktusi in sukulente na videz podobni, gre za različne skupine rastlin z različnimi značilnostmi, ki spadajo v različne družine rastlin. Vendar sta obe znani po svojih edinstvenih oblikah, odpornosti na sušo in sposobnosti uspevanja v sušnih okoljih. S pravo količino svetlobe, vode, temperature, vlage in gnojil lahko kaktuse in sukulente ohrani zdrave in uspešne še dolga leta. Rastline te bodo nagradile z lepimi cvetovi, privlačnimi oblikami in vzdržljivostjo, ki bo osvežila tvoj dom ali vrt. Zato se prepusti čudovitemu svetu kaktusov in sukulentov ter uživaj  v njihovi negi in rasti.