• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Rastline za sončne balkone

  /    /    /  Rastline za sončne balkone

Prikaz vseh 66 rezultatov

Ustvari čudovit zeleni raj na svojem sončnem balkonu s pravimi rastlinami. V tem članku ti predstavimo rastline za močno popoldansko sonce, ki mu ni kos vsaka rastlina. Pomembno je izbrati rastlino, ki prenese res močno sonce, saj se drugače lahko zgodi, da ti rastlino sonce ožge. Tukaj je seznam rastlin, ki jih priporočamo za močno sonce.
Agrumi
Agrumi so priljubljena izbira za sončne balkone, saj se dobro počutijo v toplih in sončnih razmerah. Limone, limete in pomarančna drevesa ter ostali citrusi so enostavni za gojenje v posodah in na tvoj balkon dodajo svež citrusni vonj. Agrumi potrebujejo dobro odcedno zemljo in redno zalivanje, vendar pazi, da jih ne zalivaš preveč, saj lahko to povzroči gnitje korenin.
Fargensia
Fargensia je čudovita rastlina, ki proizvaja dolge, elegantne cvete in lahko na tvoj balkon dodaja pridih tropskega vzdušja. Ta rastlina potrebuje veliko sončne svetlobe, zato poskrbi, da bo čez dan dobivala dovolj neposredne sončne svetlobe. Fargensia potrebuje dobro odcedno zemljo in zalivanje, ko se ji izsuši zgornja plast zemlje. Za daljše cvetenje in bolj pogosto cvetenje priporočamo gnojenje z Biobizz Bio-Bloom gnojilom.
Aloe Vera
Aloe vera je rastlina, ki ima številne koristi za zdravje in lepoto, zato je priljubljena tudi kot sobna rastlina. Vendar pa se dobro počuti tudi na sončnem balkonu. Aloe vera potrebuje dobro odcedno zemljo in zmerno zalivanje. Ker gre za vrsto sukulente jo zalivamo manj, da ne povzročimo gnitja korenin.
Bananovec
Bananovec je zanimiva rastlina za sončne balkone. Njihove velike, zeleno-rumene liste dajejo tvojemu balkonu tropski videz. Bananovci potrebujejo dobro odcedno zemljo in redno zalivanje, da uspevajo. Poleti se jih lahko zaliva vsak večer ali jutro. Če ga imamo posajenega direktno v zemljo, ga lahko pustimo zunaj tudi čez zimo, saj prenesejo do -10 stopinj celzija. Pozno jeseni ga porežemo do tal, nato pa nas bo spomladi presenetil z novimi, lepimi listi.
Lovorikovec
Lovorikovec je zimzeleno drevo, ki na sončnem balkonu doda pridih sredozemskega stila. Lovorikovec je enostavna rastlina, ki prenese močno direktno popoldansko sonce. Poleti potrebuje redno zalivanje, jeseni in pozimi pa ga zalivamo poredkeje. Zaradi hitre rasti je potrebno obrezovanje, obrezuješ pa ga lahko kadarkoli čez leto v željeno obliko.
Oljka
Oljčno drevo je priljubljena rastlina v sredozemskih državah, vendar se dobro počuti tudi na sončnih balkonih. Oljčno drevo potrebuje dobro odcedno zemljo in redno zalivanje, poleti je priporočljivo zalivanje vsak ali vsak drugi večer ali jutro. Pozno jeseni se rastlino prestavi v notranjost, v svetel in neogrevan prostor. Takrat jo zalivamo poredkeje. Spomladi, pa jo prestavimo spet na zunanjost, ko ni več možnosti zmrzali.
Bougainvillea
Bougainvillea je tropska rastlina, ki izvira iz Južne Amerike, vendar lahko uspeva tudi v drugih toplih podnebjih po svetu. Znana je po svojih čudovitih prikazih svetlo obarvanih listov, ki obkrožajo majhne bele cvetove. Bougainvillea lahko gojiš v lončkih na sončnem balkonu in s pravilno nego lahko cveti več mesecev zapored. Skrb za bougainvilleo na sončnem balkonu ni zahtevna, izbrati moraš dobro odcedno zemljo in jo redno gnojiti. Bougainvillea potrebuje obilno zalivanje, vendar je pomembno, da med zalivanjem pustiš, da se zemlja nekoliko posuši. Redno obrezuj svojo bougainvilleo, da jo ohraniš v obliki in spodbudiš novo rast.
Glicinija
Glicinija je čudovita cvetoča trta, ki proizvaja slapove dišečih, sivkasto modrih cvetov spomladi. Ta rastlina je priljubljena med vrtnarji po vsem svetu in je priljubljena izbira za balkone in druge manjše zunanje prostore. Glicinijo lahko izuriš, da raste po opori ali pa jo pustiš, da raste navzdol. Za nego na sončnem balkonu moraš izbrati velik lonec z dobro drenažo in ga napolniš z dobro odcedno zemljo. Glicinija potrebuje redno zalivanje, vendar je pomembno, da med zalivanjem pustiš, da se zemlja nekoliko posuši. Gnoji svojo glicinijo redno in jo obreži pozno poleti ali zgodaj jeseni, da nadzoruješ njeno velikost in obliko.
Petunije
Petunije so barvite rože, ki na sončnih balkonih dodajo pridih barve. Petunije najbolje uspevajo v dobro odcedni zemlji, ki vsebuje črno šoto in perlit. Spomladi in jeseni potrebuje redno zalivanje, da se zemlja ohrani ves čas rahlo vlažna.

Pelargonije
Pelargonije so zimzelene rastline, ki imajo vonj po citrusih. Pelargonije so odličen dodatek za vsak balkon ali vrt, saj zaradi izločanja eteričnega olja odganjajo komarje. Pelargonije potrebujejo dobro odcedno zemljo in redno zalivanje v poletnem času.

Zelišča in dišavnice
Sivka, rožmarin, origano, žajbelj in timijan so priljubljeni zaradi svojega vonja in videza. Dobro uspevajo na sončnih balkonih, zagotoviti jim moramo redno zalivanje v vročih poletnih dnevih. Prav tako

Kako skrbeti za rastline na sončnem balkonu:
Da bodo tvoje rastline na sončnem balkonu dobro uspevale, je pomembno, da jim zagotoviš primerno oskrbo. Spodaj so nekateri nasveti za skrb za rastline na sončnem balkonu:
Izberi pravo zemljo: Rastline na sončnem balkonu potrebujejo dobro odcedno zemljo. Prepričajte se, da zemlja dovolj hitro odvaja vodo in ne zadržuje preveč vlage. Predlagamo mešanico črne šote in perlita.
Redno zalivaj: Rastline na sončnem balkonu potrebujejo redno zalivanje, saj se zemlja na soncu hitro izsuši. Vendar pazi, da ne zalivaš prekomerno, saj lahko to povzroči gnitje korenin.
Gnojenje rastlin: Rastline na sončnem balkonu potrebujejo dodatno hranjenje, saj sonce in vročina izčrpavata hranila iz zemlje. Gnoji rastline vsake tri do štiri tedne z organskim gnojilom.
Obreži rastline: Redno obrezovanje spodbuja rast in ohranja rastline zdrave. Odstranjuj odmrle liste in cvetove, da spodbudiš rast novih.
Zaščiti rastline pred vročino: V vročih poletnih dneh lahko sonce na balkonu postane premočno za rastline. Zaščitite rastline pred neposredno sončno svetlobo, tako da jih postaviš na senčno mesto ali uporabiš senčilo.

Rastline na sončnem balkonu lahko dodajo barvo, vonj in pridih narave v tvoj dom. Z izbiro pravih rastlin in ustrezno skrbjo lahko zagotoviš, da bodo tvoje rastline na sončnem balkonu uspevale in cvetele skozi celo poletje.