• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Monstere

  /    /    /  Monstere

Prikaz vseh 10 rezultatov

Monstera

Monstera se predstavi

Monstera, veličastna in ena najbolj priljubljenih sobnih rastlin, je verjetno vsakemu izmed nas vsaj malo poznana. Ob besedi »monstera« najprej pomislimo na velike, s posebnimi luknjami zaznamovane liste. In verjetno tudi na dolge peclje in zračne korenine, na katerih rastejo listi, in ki se gibko razraščajo v vse smeri.

Monstera spada med vrste zimzelenih tropskih rastlin aroidov, ki v naše kralje prihajajo z območja Srednje Amerike. Preko botaničnih vrtov so bile širšemu svetu predstavljene v začetku 20. stoletja, domorodna ljudstva pa so jih poznala že prej. Znane so predvsem po naravnih luknjah oz. zarezah na listih, zaradi česar je monstera tudi dobila ljubkovalno ime. In sicer »švicarski sir«, ki je že od nekdaj simbol vsega luknjastega.

Monstera in njene posebnosti: fenestracije

Strokovno luknje oz. zareze, ki jih monstera ponosno razkazuje, imenujemo fenestracije. Strokovnjaki imajo teorijo, da monstera tvori fenestracije iz dveh razlogov. Prvi razlog je, da s fenestracijami monstera poveča dostop sonca do nižje ležečih delov rastline in tako optimizira svojo rast. Drugi razlog je podoben. Listi s fenestracijami so lažji, zato jih monstera lažje nosi in tako bolj optimalno raste.

Monstera fenestracije razvija postopoma. Razlikujejo se tudi glede na posamezno vrsto monstere. Ob primernih pogojih se razvijejo v skladu z rastjo. Mladi listki so tako popolnoma brez lukenj oz. zarez, starejši pa že imajo prepoznavno obliko. Fenestracije so odvisne predvsem od dveh dejavnikov, od starosti in svetlobe. Starejša rastlina bo imela več fenestracij, ampak samo pod pogojem, da bo imela dovolj svetlobe.

Kako pomembne so fenestracije, pove tudi dejstvo, da latinsko poimenovanje za monstero izvira iz opisa teh edinstvenih listov. S tako »pošastnim« imenom so se odločili poimenovati danes eno izmed najbolj priljubljenih sobnih rastlin.

Monstera in njene posebnosti: zračne korenine

Monstera lahko kot drugo posebnost predstavi svoje zračne korenine. Gre za dolge rjave izrastke iz stebel, ki so nadvse uporabni. Mati narava je z zračnimi koreninami poskrbela, da se monstera v naravnem habitatu prosto giba. Tako lahko pleza po drevesih in pride do boljše svetlobe.

Če vam niso prijetne na pogled, jih lahko nekaj odstranite. Približno eno tretjino vseh lahko naenkrat porežete. Sicer to ni dolgotrajna rešitev, saj bo monstera hitro pognala nove. Zato je zračne korenine pametneje speljati nazaj v zemljo, kjer se bodo spremenile v navadne. Tako ne bodo več štrlele na vse strani in iskale potencialnega drevesa za plezanje.

Polega plezanja so zračne korenine zelo pomembne tudi za potaknjence. S pomočjo zračnih korenin se monstera hitreje in uspešneje ukorenini. Zračne korenine se namreč hitreje spremenijo v navadne, kot če bi čakali, da monstera požene čisto sveže korenine.

Monstera in njena priljubljenost: kraljica urbanih džungel

Monstera je danes ena izmed najpogostejših sobnih rastlin. In ena izmed najbolj priljubljenih in tudi najbolj iskanih. K temu je doprineslo več razlogov. Najprej so tukaj veliki listi močnih zelenih barv, ki skupaj z dolgimi peclji hitro in bujno rastejo. Zato monstera slej ko prej potrebuje neke vrste oporo, da lahko raste še bujneje. S tem imitiramo njeno naravno okolje – plezanje po drevesih. Monstera namreč spada med filodendrone, ime pa izhaja iz grških besed philo (ljubezen) in dendron (drevo). Tako že ime samo pove, da te rastline v naravi objemajo druga drevesa.
Dodaten plus je tudi dejstvo, da je monstera zelo hvaležna rastlina, za katero je precej enostavno skrbeti. Ne potrebuje pogostega zalivanja, tudi ne gnojenja, zato je dobra izbira za vse. Sploh tiste, ki si želijo v stanovanju več zelenja, a ne tudi več skrbi. Obenem je monstera tudi zelo zdrava rastlina, ki le redko podleže škodljivcem in boleznim. Zato je dobra izbira tudi za vse začetnike, ki si še pridobivajo izkušnje z nego rastlin.

Skratka, kakorkoli obrnemo, monstera je zagotovo odlična izbira. Zato ne preseneča, da je ta posebna rastlina danes ena izmed najbolj priljubljenih sobnih rastlin.

Monstera in njene vrste

Pod imenom »monstera« poznamo več različnih vrst te rastline. Čeprav ob besedi najprej pomislimo na navadno monstero delicioso z velikimi luknjastimi listi, to ni edina vrsta monstere. Glede na velikost, barvo in postavitev ter razporeditev fenestracij obstaja 48 vrst monster. Nekatere so tako redke, da jih skoraj nemogoče kupiti. Poglejmo si nekaj najpogostejših in tudi nekaj tistih najredkejših.

Monstera deliciosa

Najbolj pogosti sta predvsem dve: monstera deliciosa in monstera adansonii. Monstera deliciosa je navadna monstera, velika bujna rastlina, s temno zelenimi velikimi listi, ki imajo razvejane fenestracije. Monstera deliciosa je ena izmed redkih aroidnih rastlin, ki ob idealnih pogojih tudi cveti in razvije sadež. Vendar je to zunaj njenega domačega habitata zelo redko.

Monstera adansonii

Monstera adansonii se od monstere deliciose razlikuje v bolj podolgovatih, zoženih listih s popolnoma zaprtimi luknjami. Hkrati ima monstera adansonii tudi rahlo nagubane listke. Monstera adansonii je sicer ena izmed bolj priljubljenih in v zadnjem času vsekakor zelo popularnih izbir za urbane džungle.

Monstera obliqua

Morda na prvi pogled podobna monsteri adansonii, a vendar je monstera obliqua precej edinstvena rastlina. Površina njenih listov je večinoma luknjasta. Prepoznavna je namreč ravno po enakomerno razporejenih večjih luknjicah, tako da so listi videti kot krhka mreža. Tudi na splošno so listi zelo tanki in ranljivi. Monstera obliqua je tako ena izmed bolj zahtevnih in tudi ena izmed težje dostopnih vrst monster.

Mini monstera oz. Rhaphidophora Tetrasperma

Zanimivo pod imenom monstera najdemo tudi monstero minimo, ki pa v resnici ni monstera, ampak je Rhaphidophora Tetrasperma. Ker je rastlina tako po obliki kot načinu rasti zelo podobna monsteri, je dobila takšno poljudno ime.

Monstera variegata

Med monstere spadajo tudi vedno bolj zaželjene variegirane monstere, ki so gensko mutirane rastline. Prepoznamo jih po značilnih belih lisah na listih. Poznamo različne variegirane monstere, npr. variegirano monstero delicioso ali variegirano monstero adansonii. So rahlo zahtevnejše za nego, saj zaradi belih lis na listih rastline težje opravljajo fotosintezo. Bele liste so tudi občutljivejše na pogoje, sploh na premočno svetlobo.

Monstera Peru

Monstera Peru je prepoznavna po precej kompaktnih in nagubanih listkih svetlikajoče se temno zelene barve. Ravno ti drugačni, debelejši listi so prepoznavni znak in največji adut te različice.

Monstera Siltepecana

Monstera Siltepecana je še ena zanimiva različica monstere deliciose. Edinstvena je predvsem zaradi svojih unikatnih listkov. Mlajša rastlina ima na listih prepletene srebrne vzorce na temno zelenem ozadju, v katerem je moč prepoznati tudi odtenek modre. Ko rastlina raste, počasi izgublja te barvne lise. Hkrati listi postajajo vse večji in začnejo tvoriti za monstero značilno fenestracijo.

Kot zanimivost: v trgovinah so monstere pogosto napačno klasificirane. In sicer zato, ker se listi monstere razvijajo in spreminjajo skozi vso življenje. Tako je lahko mlada rastlina videti povsem drugače kot starejša. Zato ji marsikdo pripiše napačno vrsto.

V Džungli imamo različne vrste monster, ki se med seboj razlikujejo tako v vrsti kot tudi po velikosti. Izbirate lahko med resnično mladimi sadikami kot tudi že razvitimi, odraslimi rastlinami. Tako boste zagotovo našli tisto, ki vam ali vašim bližnjim, po velikosti in videzu najbolj ustreza.

Monstera in morebitne težave, bolezni ter škodljivci

Monstera in najpogostejše težave

Monstera in pomanjkanje fenestracij

Ena izmed pogostih težav monster je pomanjkanje fenestracij. Rastlina razvija manj fenestracij takrat, ko nima dovolj svetlobe. Zato jo le prestavite na svetlejše mesto in v dokaj hitrem času boste opazili prepoznavne zareze.

Monstera in rumeni listi

Pri monsteri lahko rumeni listi pomenijo dva ekstrema. Monstera lahko ima preveč ali premalo svetlobe ter preveč ali premalo vode. Največkrat gre za pomanjkanje vode in/ali svetlobe ali preobilno zalivanje. Ukrepate lahko tako, da spremenite pogoje in opazujete, kako se rastlina odziva. Rumeni listi pa lahko pomenijo tudi pomanjkanje hranil, kar rešimo z gnojenjem.

Monstera in ob robu posušeni, rjavi, lomljivi listi

Če ob robovih listov svoje monstere opazite posušene, rjave in lomljive dele, potem je rastlina preveč suha. Ti listi bodo sicer vedno poškodovani, ampak če rastlino zalijete, si bo opomogla. Poškodovane liste lahko sčasoma odrežete. Suhe konice pa se pojavijo tudi v zimskem času najpogosteje zaradi nizke zračne vlage, ki jo povzroči ogrevanje prostorov. Težavo rešimo s pršenjem vode po listih ali z vlažilcem zraka.

Monstera in črni listi

Črni listi ali zgolj črne lise na listih monstere so posledica prekomernega zalivanja. Če rastlino prenehate prekomerno zalivati, se bo težava končala. Lise bodo sicer ostale, lahko pa jih odrežete in skrbite, da so sveži listi brez te nadloge. Črne lise so skoraj vedno povezane s prekomernim zalivanjem. V zelo malo primerih pa je lahko črna lisa posledica ožganine. Če je direktno sonce poškodovalo list, je črna lisa lahko posledica. Zato previdno pri postavitvi monster. Monstere je najbolje na direktno sončno svetlobo prijavajti postopoma, tako da jo počasi premikamo bližje viru svetlobe.

Monstera in škodljivci

Čeprav monstera velja za enostavno rastlino, ki je na splošno brez škodljivcev, je za nekaj teh nadlog tudi dovzetna. Rastlino lahko napadejo resar oz. tripsi, volnata uš, kapar in pršice. Vseh se najbolj učinkovito lotimo mehansko in sicer jih z vato in alkoholom odstranimo čim več. Rastlino tudi stuširamo in presadimo, saj so škodljivci tudi v zemlji. Priporočljiva je tudi uporaba primernega pesticida. Svetuje se tudi uporaba Neem tonika, ki skrbi za zdravje in lep videz rastline.

Monstera in toksičnost

Pri monsteri je potrebna določena previdnost. Monstera je namreč ob zaužitju toksična, tako za hišne ljubljenčke kot ljudi. Če imate radovednega štirinožca, predvsem psa ali mačko, ali malega nadobudneža, ki še ne razume, kaj ne sme dati v usta, svetujemo, da je monstera na težje dostopnem območju.

Monstera in optimalna nega

Zemlja

Monstera potrebuje zračno in odtočno mešanico zemlje in perlita, v katero lahko dodate tudi lubje za orhideje. V Džungli nudimo tudi že narejeno mešanico zemlje, primerno za aroide.

Temperatura in svetloba

Ker monstera prihaja iz tropov, je navajena toplega in vlažnega podnebja, zato ji moramo takšne pogoje ustvariti tudi doma. Najbolje uspeva na sobni temperaturi od 18 do 25 stopinj Celzija.

Monstera hkrati potrebuje tudi dovolj svetlobe, zato jo postavite na svetlo mesto. A naj svetloba ne bo direktna. Poboža jo lahko nekaj blagega jutranjega ali večernega sonca.

Če jo boste postavili v bližino okna, morate biti pozorni na dvoje. Ko pozimi odpiramo okna, rastline ne smemo prehladiti oz. jo izpostaviti temperaturnim šokom. Ker bo hkrati poleg okna verjetno tudi ob radiatorju, pazite, da je suhi zrak in visoka temperatura ne bosta poškodovala.

Zalivanje in gnojenje

Recept za zalivanje monstere je preprost. Zalivajte, ko se zemlja v celoti ali skoraj v celoti izsuši. V poletnih mesecih redno zalivajte svojo monstero, približno enkrat tedensko (urnik zalivanja je odvisem od velikosti lonca, velikosti rastline, zračne vlage in temperature). Pred ponovnim zalivanjem pustite, da se vsaj polovica zemlje izsuši. Pri zalivanju predvsem pazite, da rastline ne zalijete preveč. Če se to zgodi, pustite, da voda steče v podstavek in nato odvečno vodo zlijte stran. Monstera ne sme stati v odvečni vodi, saj lahko korenine začnejo gniti. V zimskih mesecih ni potrebno pogosto zalivanje, dovolj bo enkrat na dva tedna. Vsekakor pa redno opazujte vlažnost zemlje in po potrebi zalijte več ali manj. Pri tem si lahko pomagate s super pripomočkom Sustee – merilcem vlažnosti zemlje.

Monstero gnojimo v obdobju rasti, od pomladi do jeseni in sicer z mešanico tekočega gnojila. Priporočamo organska gnojila, ki jih najdeš v Džungli.

Obrezovanje in razmnoževanje

Ker monstera ob ustreznih pogojih bujno raste, jo je potrebno občasno obrezati. Tega se lotite tako, da odrežete vršičke rastline vsaj 30 ali še bolje 40 centimetrov pred samimi vrhovi. Ključna stvar pri potaknjencih je, da se odraslo rastlino odreže pod kolenom. To je edina možnost, da se bo rastlina naprej razvijala in pognala korenine. Če odrežete samo list z nekaj stebla, se bo morda pokazala kakšna koreninica, a takšne rastline ni možno ukoreniniti.

Potaknjence se lahko korenini v perlitu, vodi, zemlji ali mahu. Monstero najučinkoviteje razmnožujemo pozno spomladi in poleti. Za obrezovanje uporabite ostre škarje ali nož (ki naj bo razkužen) saj so stebla močna in čvrsta. Nikar stebel ne trgajte ročno, saj lahko tako monstero močno poškodujete.

Opora

Ker je monstera plezalka in ker se bo ob pravih pogojih hitro in bujno razrastla, bo kmalu potrebovala oporo. Lahko jo s stenskimi obešali usmerite, da pleza in krasi steno. Lahko ji omogočite plezanje po kokosovi opori.Lahko pa si sami naredite oporo iz šotnega mahu, ki je na voljo v Džungli.

Monstere so zagotovo ene izmed najbolj zanimivih in edinstvenih rastlin, ki jih lahko izberete za svoje domovanje. So zelo hvaležne rastline, rastejo vztrajno in bujno, ter niso zahtevne za nego. So zimzelene, vedno popularne, večgeneracijske. Imele so jih naše babice, nato naše matere in zdaj jih imamo mi. Nič ni lepšega kot opazovanje rasti te čudovite kraljice med urbanimi džunglami.