• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Enostavne za vzdrževanje

  /    /    /  Enostavne za vzdrževanje

Prikaz vseh 109 rezultatov

Enostavne rastline za vzdrževanje

Veliko ljudi se odloči, da bi popestrili svoje stanovanje s sobnimi rastlinami. Če živiš v stanovanju ali domu z malo naravne svetlobe ali pa nimaš veliko časa, lahko izbiraš med mnogo vrst rastlin. Dejstvo je, da je za nekatere rastline veliko težje skrbeti in zahtevajo veliko pozornosti. Če si nov ljubitelj rastlin, se je potrebno držati rastlin, ki so prizanesljivejše in ne potrebujejo veliko vzdrževanja.

Preden se odločiš, katere rastline boš kupil, oceni svoj prostor. Oceni ga glede na dejavnike, kot sta svetlost in vlažnost, ki narekujeta pogoje za rast rastlin. Če nisi prepričan, koliko svetlobe ima prostor, se odloči, na katero mesto v prostoru boš postavil svojo rastlino. Nato ugotovi, v katero smer so obrnjena okna, koliko svetlobe je in ali je zunaj kaj, kar bi lahko blokiralo sončno svetlobo. Pomembno je tudi ugotoviti, ali bo sonce zadelo rastlino indirektno – na primer skozi okno – ali direktno.

Kaj točno naredi rastline enostavne za vzdrževanje? Pod to kategorijo spadajo rastline, ki ne potrebujejo posebne nege, kot so visoka vlaga, redno zalivanje in veliko sončne svetlobe. Te rastline so primerne za vsakega začetnika ali za tistega, ki nima veliko časa, saj ne zahtevajo veliko pozornosti.

Pod enostavne rastline za vzdrževanje spadajo: zamije, taščini jeziki (sansevierije), zelenčica (spider plant), kaktusi, razni pothosi, filodendroni in monstere.

Zamija

Zamija je ena izmed najbolj enostavnih rastlin, zato so idealne za začetnike. Primerna je za temnejše prostore, saj ne potrebuje veliko svetlobe prav tako pa ne potrebuje veliko vode. Kar se tiče temperature ni zahtevna, seveda dokler je temperatura nad 10 stopinj celzija. Zamija ti ne bo zamerila, če jo nekaj časa pozabiš zaliti za razliko od nekaterih bolj občutljivih rastlin. Če pa si želiš bolj edinstveno zamijo, obstajajo tudi črne t.i. Raven zamije, ki tudi ne potrebujejo veliko pozornosti.

Taščin jezik ali sansevieria

Za prostore z minimalno svetlobe so najbolj primerne sansevierije. Uspevajo tako na mestih z malo svetlobe kot tudi na mestih z močno indirektno svetlobo. Te estetsko lepe sobne rastline lahko preživijo tedne brez kapljice, zaradi česar so popolne, če se ne spomniš zaliti rastlin ali če pogosto potuješ. Žejo bodo pokazale z gubanjem listov. Zaradi svoje enostavne oskrbe so zelo popularne v pisarnah in drugih poslovnih prostorih, ob drugem pa so super čistilci zraka.

Zelenčica ali spider plant

Ena najboljših rastlin za začetnike je zelenčica, saj je izjemno odporna rastlina. Najbolje uspevajo v viseči košari pred oknom, vendar kjer koli jo boš imel bo v večini primerov uspevala.

Kaktusi

Kaktusi so znani po svoji enostavnosti za vzdrževanje in po navadi si začetniki za prvo rastlino kupijo kaktus. Ker spadajo pod družino sukulent jih obravnavaš na enak način. Pri kaktusih se moraš držati samo enega pomembnega pravila – ne zalivaj preveč. Zalivaj približno enkrat na mesec oziroma ko se zemlja res v celoti izsuši.

Pothosi ali Epipremnum aureum

So ene izmed najbolj prizanesljivih rastlin, ki pa vse ljubitelje rastlin navdušujejo s svojo hitro rastjo. Lahko rastejo kot viseča rastlina ali pa kot plezalka ob opori. Vse kar potrebujejo je zalivanje, ko se zemlja izsuši in primerna količina svetlobe, vendar uspevajo tudi pri malo svetlobe. Najbolje uspevajo ob oknu na indirektnem soncu. Pothose najdeš v najrazličnejših barvah. Poznamo neon pothos(svetlo, skoraj živo rumene barve), golden photos(zelen z vzorci rumene), pothos n’joy(zeleno-bel), micans(žametni temno zeleni listi) in še mnogo drugih variant.

Filodendroni

Filodendroni so na prvi pogled podobni pothosom, vendar je skrb za njih malenkost zahtevnejša. A vendar dokler bo rastlina dobila srednjo do močno indirektno svetlobo in zalivanje vsake en do dva tedna, bo uspevala. Čar filodendronov je ravno v tem, da lahko izbiraš med veliko izbiro različnih vrst, ki se razlikujejo po oblikah in barvi.

Monstere

Najbolj priljubljena sobna rastlina monstera ni priljubljena samo zaradi svojega čudovite videza, vendar tudi zato, ker je tako enostavna za vzdrževanje. Monstera uspeva na različnih svetlobnih pogojih in ne zameri, če jo pozabiš zaliti. Ko potrebuje zalivanje to nakaže s povešanjem listov, ki pa se hitro po zalivanju dvignejo nazaj. Najbolje uspeva na indirektni močni svetlobi, rednim gnojenjem in visoko vlago, a vendar to niso nujni pogoji za njeno rast.

Nekaj nasvetov za še lažje vzdrževanje rastlin

Čeprav so rastline hitro zasvajajoče, ne kupi vseh rastlin, ki so lahke za vzdrževanje naenkrat, ker si boš naložil preveč skrbi. Raje kupi nekaj rastlin, ki imajo podobne zahteve. Dobri pari so kaktus, zamija in taščin jezik. Vse zahtevajo malo zalivanja in niso zahtevne kar se tiče svetlobe. Rastline postavi na mesto, ki ti je vidno, saj se boš tako spomnil, ko jo je potrebno zaliti. Hitro pozabimo na rastline, ki so na visoki polici ali pa so v sobi, kamor ne zahajamo velikokrat.