• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Zunanje rastline

  /    /    /  Zunanje rastline

Prikaz vseh 66 rezultatov

Zunanje rastline in njihov pomen

Na zunanje rastline navadno pomislimo zgodaj spomladi, ko se prebuja vsa narava. Takrat želimo tudi v svoji bližnji okolici urediti prostore, da nam pričarajo pravo pomladansko, nato poletno in jesensko vzdušje. Ko se podnebje in narava zunaj naših prostorov primerno segreje, začnemo razmišljati, s čim bi okrasili svoj balkon. Če imamo več prostora, seveda tudi teraso, cvetlične gredice in vrtove.

Zunanje rastline so za vse tiste, ki radi ustvarjate pravo džunglo v svoji okolici, odlična izbira. Seveda, če imate zato dovolj prostora. Če imate balkon, teraso, morda celo gredico in vrt, vam bo načrtovanje in izbira zunanjih rastlin v pravo veselje. Možne so številne kombinacije, s katerimi lahko ustvarite svoj unikaten raj.

Prav tako kot sobne rastline lahko tudi zunanje rastline pomembno vplivajo na naše vsakdanje počutje. Še posebno v toplejših mesecih, ko smo pogosto zunaj, na balkonu, terasi … Njihova prisotnost je v poletnih mesecih še posebno zaželena, saj nudijo senco in zmanjšajo težo hude poletne vročine. Dodaten plus so prijetne dišave, v kolikor si med zunanjimi rastlinami izberemo aromatične dišavnice.

Kako izbrati prave zunanje rastline?

Ker je ponudba pestra, naravni zunanji pogoji pa so celo v naši majhni državi precej različni, izbira ni vedno preprosta. Ko izbiramo zunanje lončnice, je treba upoštevati več različnih dejavnikov. Ti se vežejo predvsem na okolje, v katerega bomo postavili novo zunanjo rastlino. Tako kot pri sobnih rastlinah, se moramo tudi pri zunanjih vprašati, kakšni so pogoji, ki jih rastlina potrebuje. Nato moramo seveda preveriti, ali jim lahko te pogoje omogočimo. Tako se izognemo kasnejšim razočaranjem, če zunanje rastline ne bodo uspevale po naših pričakovanjih.

Potrebno je tudi vedeti, da jih bomo verjetno morali shraniti čez zimo. Številne zunanje rastline namreč morajo prezimiti na toplem. Ali imamo dovolj svetel, topel in visok prostor, kjer bomo lahko nastanili rastline preko zime? Ne škodi tudi pomisliti, kako bomo velike zunanje rastline, ki so navadno precej težke, prestavili v notranjost. Morda velja pomisliti, koga bomo prosili za pomoč.

Pri izbiri prave zunanje rastline nam lahko pomagajo naslednja vprašanja. Najprej, koliko prostora imate za zunanje rastline? Bo rastlina na majhnem balkonu, ob nizki podstrehi? Potem je pametneje izbrati zunanje rastline, ki rastejo počasi, ne preveč visoko ali bujno.

Nato je pomembno vprašanje, ali je prostor za zunanje rastline na senčni ali sončni strani. Bo rastlina izpostavljena direktni sončni svetlobi? Tukaj je potrebno biti pozoren na pogoje, ki jih potrebujejo posamezne zunanje rastline. Načeloma imajo npr. sredozemske rastline rade veliko sonca in toplote, zato direktna celodnevna svetloba ni težava. Nekatere druge zunanje rastline pa direktnega sonca ne marajo. Te lahko kombiniramo z višjimi rastlinami in jih tako postavimo v senco. Vse to je treba vzeti v zakup, ko planiramo svojo zunanjo džunglo.

Potrebno je pomisliti tudi na pogostost zalivanja, ki jo potrebujejo izbrane zunanje rastline. Rastline prilagodite svojemu življenjskemu slogu. Če recimo veliko potujete, izberite rastline, ki ne potrebujejo veliko zalivanja. V kolikor imate otroke ali hišne ljubljenčke, pazite na podatek o toksičnosti izbrane zunanje rastline. Pri nekaterih rastlinah so pogosto prisotni trni, zato bodite pozorni na to, da se malčki in živali ne bodo poškodovali.

Zunanje rastline v spletni trgovini Džungla Plants

V spletni trgovini Džungla Plants v kategoriji za zunanje rastline zbiramo zanimive, priljubljene in iskane zunanje rastline. Za vse, ki imate radi urejeno okolico, se najde primerna rastlina. Izbirate lahko med gomolji različnih okrasnih cvetočih rastlin (dalija, kala), sezonskimi semeni (paradižnik, jagode) in mediteranskimi rastlinami (oljka, limona, rožmarin), ki vam bodo pričarale poletno vzdušje na terasi ali balkonu.

V toplih mesecih lahko za zunaj izberete tudi kakšno sobno rastlino, ki jo najdete v spletni trgovini Džungla Plants. Predvsem kaktusi, sukulente in palme so primerni za selitev na prosto. Ne prestavljajte pa ven tistih sobnih rastlin, ki potrebujejo visoko zračno vlago, saj jih bo poletna vročina le poškodovala.

V Džunglini spletni trgovini se trudimo sezonsko dopolnjevati zalogo svežih in priljubljenih zunanjih rastlin. Ne glede na vrsto v Džungli vedno izbiramo kvalitetne in skrbno vzgojene rastline priznanih kvalificiranih gojiteljev rastlin. Vse rastline po prejetju tudi skrbno pregledamo in negujemo vse dokler ne pridejo v vaše roke.

Zunanje rastline in vzdrževanje

Ker med zunanje rastline spada širok nabor rastlinskih vrst, se pogoji in s tem tudi vzdrževanje rastlin močno razlikujejo. Zato je vzdrževanje odvisno predvsem od zahtev posamezne zunanje rastline, o čemer se je dobro informirati ob nakupu.

– Zunanje rastline in temperature

Zunanje rastline uspevajo pri običajnih letnih zunanjih temperaturah. Seveda je temperatura ena izmed pogojev, ki je odvisna od posamezne vrste. Veliko zunanjih rastlin ne prenese zimskih temperatur, zato jih pozimi prestavimo v notranjost. V kolikor seveda niso trajnice, ki prosto živijo v zemlji na našem vrtu ali terasi.
– Zunanje rastline in zalivanje
Zalivanje prilagodimo potrebam posamezne vrste zunanje rastline. Nekatere imajo rade visoko temperaturo in malo zalivanja, medtem ko druge potrebujejo redno zalivanje.

– Zunanje rastline in gnojenje
Gnojenje posameznih rastlin je tako kot zalivanje odvisno od potreb posamezne vrste. Nekatere potrebujejo obilno in redno gnojenje, predvsem tiste s plodovi, medtem ko lahko druge uspevajo skoraj brez gnojila. Pogostost gnojenja je odvisna tudi od gnojila, ki ga uporabljate.

Balkonske rože lahko spremenijo zunanji prostor ter vsakemu balkonu dodajo barvo, dišavo in življenje. Za tiste s polnimi sončnimi balkoni obstajajo številne možnosti rastlin, ki lahko uspevajo v vročih in suhih razmerah. Citrusi, kot so limonovci in pomarančevci, so odličen dodatek k sončnemu balkonu, saj nudijo lepoto in praktičnost s svojimi dišečimi cvetovi in okusnimi sadeži. Fargesia, vrsta bambusa, je rastlina, ki zahteva malo vzdrževanja in daje balkonu eksotičen in tropski videz. Aloe vera je še ena odlična izbira za balkon, poln sonca, saj ni le lepega videza s svojimi sočnimi listi, ampak ima tudi številne koristi za zdravje. Bananovci s svojim bujnim listjem dodajo balkonu tropski pridih, hkrati pa rodijo užitno sadje. Lovorikovci nudijo klasičen videz s svojimi bleščečimi zelenimi listi, medtem ko oljke dajejo sredozemski pridih in lahko dajejo oljke za jed ali olje. Ko skrbiš za sončne balkonske rastline, je pomembno izbrati pravo zemljo, gnojilo in urnik zalivanja. Te rastline potrebujejo dobro odcedno zemljo, ki je bogata s hranili, saj se lahko v vročih in suhih razmerah hitro izsušijo. Gnojila z uravnoteženim razmerjem dušika, fosforja in kalija lahko pomagajo pri spodbujanju zdrave rasti, medtem ko redno obrezovanje ohranja rastline urejene in zdrave. Pravilno zalivanje je ključnega pomena tudi za balkonske rože, saj za uspevanje potrebujejo stalno rahlo vlažno zemljo. Vendar pa lahko prekomerno zalivanje povzroči gnitje korenin, zato je pomembno, da te rastline zalivaš šele, ko je zgornji centimeter zemlje suh na dotik. Balkonske rože je priporočljivo zalivati pozno zvečer ali pa zgodaj zjutraj, preden so temperature visoke. S tem imajo balkonske rastline vlažno zemljo, ki jih ščiti pred izsušitvijo v vročih poletnih dnevih. S pravo nego in skrbjo lahko sončne balkonske rastline uspevajo in zagotavljajo lep in naraven zunanji prostor.

Ko izbiraš balkonske rastline za sončne lege, je pomembno upoštevati količino razpoložljivega prostora in celotno estetiko balkona. Za manjše balkone lahko kompaktne rastline, kot sta sivka in timijan, zagotovijo barve in dišave na balkonu, ne da bi zavzele preveč prostora. Te rastline niso le lepega videza, ampak ponujajo tudi številne prednosti, kot so dišeče cvetenje, sveža zelišča in celo užitno cvetje.  Za večje balkone so odlična izbira visoke in dramatične rastline, kot sta bugenvilija in glicinija, ki ustvarita osupljivo in privlačno podobo. Poleg rastlin lahko dodajanje drugih elementov, kot so viseče košare, okenske škatle in rešetke, izboljša celoten videz balkona in zagotovi dodaten prostor za rast rastlin. Izbira prave lokacije za sončne balkonske rastline je prav tako ključna za njihov uspeh. Te rastline zahtevajo lokacijo z najmanj šestimi urami neposredne sončne svetlobe na dan. Da bi zagotovil/a zdravo rast sončnih balkonskih rastlin, je pomembno, da si pozoren/na na škodljivce, kot so pršice in listne uši, ki lahko uničijo rastline. Uporaba insekticidnega mila ali neemovega olja lahko pomaga preprečiti, da bi ti škodljivci napadli rastline. Poleg tega lahko z zagotavljanjem podpore visokim balkonskim rastlinam, kot sta bugenvilija in glicinija, preprečiš, da bi se zaradi močnega vetra upognile ali zlomile. Nega balkonskih rož je lahko tudi terapevtski in prijeten hobi. Ponudi lahko občutek dosežka in zadovoljstva, ko vidiš rastline, kako rastejo in uspevajo. Poleg tega je to lahko priložnost za povezovanje z naravo in sprostitev od stresa vsakdanjega življenja. Ne glede na to, ali si izkušen vrtnar ali začetnik, je urejanje balkonskega vrta lahko zabaven in koristen način za izboljšanje tvojega zunanjega prostora in izboljšanje splošnega počutja.

Predvsem si ob vseh opravilih in delu na vrtu ne pozabite vzeti čas, da svoje zunanje rastline zgolj občudujete. Naredite si okusen domači ledeni čaj in se udobno namestite na sredi svoje zunanje džungle ter vpijte vso njeno lepoto.