• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Zunanje rastline

  /    /    /  Zunanje rastline

Prikaz vseh 15 rezultatov

Zunanje rastline in njihov pomen

Na zunanje rastline navadno pomislimo zgodaj spomladi, ko se prebuja vsa narava. Takrat želimo tudi v svoji bližnji okolici urediti prostore, da nam pričarajo pravo pomladansko, nato poletno in jesensko vzdušje. Ko se podnebje in narava zunaj naših prostorov primerno segreje, začnemo razmišljati, s čim bi okrasili svoj balkon. Če imamo več prostora, seveda tudi teraso, cvetlične gredice in vrtove.

Zunanje rastline so za vse tiste, ki radi ustvarjate pravo džunglo v svoji okolici, odlična izbira. Seveda, če imate zato dovolj prostora. Če imate balkon, teraso, morda celo gredico in vrt, vam bo načrtovanje in izbira zunanjih rastlin v pravo veselje. Možne so številne kombinacije, s katerimi lahko ustvarite svoj unikaten raj.

Prav tako kot sobne rastline lahko tudi zunanje rastline pomembno vplivajo na naše vsakdanje počutje. Še posebno v toplejših mesecih, ko smo pogosto zunaj, na balkonu, terasi … Njihova prisotnost je v poletnih mesecih še posebno zaželena, saj nudijo senco in zmanjšajo težo hude poletne vročine. Dodaten plus so prijetne dišave, v kolikor si med zunanjimi rastlinami izberemo aromatične dišavnice.

Kako izbrati prave zunanje rastline?

Ker je ponudba pestra, naravni zunanji pogoji pa so celo v naši majhni državi precej različni, izbira ni vedno preprosta. Ko izbiramo zunanje lončnice, je treba upoštevati več različnih dejavnikov. Ti se vežejo predvsem na okolje, v katerega bomo postavili novo zunanjo rastlino. Tako kot pri sobnih rastlinah, se moramo tudi pri zunanjih vprašati, kakšni so pogoji, ki jih rastlina potrebuje. Nato moramo seveda preveriti, ali jim lahko te pogoje omogočimo. Tako se izognemo kasnejšim razočaranjem, če zunanje rastline ne bodo uspevale po naših pričakovanjih.

Potrebno je tudi vedeti, da jih bomo verjetno morali shraniti čez zimo. Številne zunanje rastline namreč morajo prezimiti na toplem. Ali imamo dovolj svetel, topel in visok prostor, kjer bomo lahko nastanili rastline preko zime? Ne škodi tudi pomisliti, kako bomo velike zunanje rastline, ki so navadno precej težke, prestavili v notranjost. Morda velja pomisliti, koga bomo prosili za pomoč.

Pri izbiri prave zunanje rastline nam lahko pomagajo naslednja vprašanja. Najprej, koliko prostora imate za zunanje rastline? Bo rastlina na majhnem balkonu, ob nizki podstrehi? Potem je pametneje izbrati zunanje rastline, ki rastejo počasi, ne preveč visoko ali bujno.

Nato je pomembno vprašanje, ali je prostor za zunanje rastline na senčni ali sončni strani. Bo rastlina izpostavljena direktni sončni svetlobi? Tukaj je potrebno biti pozoren na pogoje, ki jih potrebujejo posamezne zunanje rastline. Načeloma imajo npr. sredozemske rastline rade veliko sonca in toplote, zato direktna celodnevna svetloba ni težava. Nekatere druge zunanje rastline pa direktnega sonca ne marajo. Te lahko kombiniramo z višjimi rastlinami in jih tako postavimo v senco. Vse to je treba vzeti v zakup, ko planiramo svojo zunanjo džunglo.

Potrebno je pomisliti tudi na pogostost zalivanja, ki jo potrebujejo izbrane zunanje rastline. Rastline prilagodite svojemu življenjskemu slogu. Če recimo veliko potujete, izberite rastline, ki ne potrebujejo veliko zalivanja. V kolikor imate otroke ali hišne ljubljenčke, pazite na podatek o toksičnosti izbrane zunanje rastline. Pri nekaterih rastlinah so pogosto prisotni trni, zato bodite pozorni na to, da se malčki in živali ne bodo poškodovali.

Zunanje rastline v spletni trgovini Džungla Plants

V spletni trgovini Džungla Plants v kategoriji za zunanje rastline zbiramo zanimive, priljubljene in iskane zunanje rastline. Za vse, ki imate radi urejeno okolico, se najde primerna rastlina. Izbirate lahko med gomolji različnih okrasnih cvetočih rastlin (dalija, kala), sezonskimi semeni (paradižnik, jagode) in mediteranskimi rastlinami (oljka, limona, rožmarin), ki vam bodo pričarale poletno vzdušje na terasi ali balkonu.

V toplih mesecih lahko za zunaj izberete tudi kakšno sobno rastlino, ki jo najdete v spletni trgovini Džungla Plants. Predvsem kaktusi, sukulente in palme so primerni za selitev na prosto. Ne prestavljajte pa ven tistih sobnih rastlin, ki potrebujejo visoko zračno vlago, saj jih bo poletna vročina le poškodovala.

V Džunglini spletni trgovini se trudimo sezonsko dopolnjevati zalogo svežih in priljubljenih zunanjih rastlin. Ne glede na vrsto v Džungli vedno izbiramo kvalitetne in skrbno vzgojene rastline priznanih kvalificiranih gojiteljev rastlin. Vse rastline po prejetju tudi skrbno pregledamo in negujemo vse dokler ne pridejo v vaše roke.

Zunanje rastline in vzdrževanje

Ker med zunanje rastline spada širok nabor rastlinskih vrst, se pogoji in s tem tudi vzdrževanje rastlin močno razlikujejo. Zato je vzdrževanje odvisno predvsem od zahtev posamezne zunanje rastline, o čemer se je dobro informirati ob nakupu.

– Zunanje rastline in temperature

Zunanje rastline uspevajo pri običajnih letnih zunanjih temperaturah. Seveda je temperatura ena izmed pogojev, ki je odvisna od posamezne vrste. Veliko zunanjih rastlin ne prenese zimskih temperatur, zato jih pozimi prestavimo v notranjost. V kolikor seveda niso trajnice, ki prosto živijo v zemlji na našem vrtu ali terasi.
– Zunanje rastline in zalivanje
Zalivanje prilagodimo potrebam posamezne vrste zunanje rastline. Nekatere imajo rade visoko temperaturo in malo zalivanja, medtem ko druge potrebujejo redno zalivanje.

– Zunanje rastline in gnojenje
Gnojenje posameznih rastlin je tako kot zalivanje odvisno od potreb posamezne vrste. Nekatere potrebujejo obilno in redno gnojenje, predvsem tiste s plodovi, medtem ko lahko druge uspevajo skoraj brez gnojila. Pogostost gnojenja je odvisna tudi od gnojila, ki ga uporabljate.

Predvsem si ob vseh opravilih in delu na vrtu ne pozabite vzeti čas, da svoje zunanje rastline zgolj občudujete. Naredite si okusen domači ledeni čaj in se udobno namestite na sredi svoje zunanje džungle ter vpijte vso njeno lepoto.