• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Semena, gomolji in čebulnice

  /    /    /  Semena, gomolji in čebulnice

Prikaz vseh 20 rezultatov

Razširili smo našo ponudbo z izborom semen, čebulic in gomoljev, s katerimi lahko svoj vrt ali dom obarvaš z raznolikimi rastlinami, vzgojenimi od samega začetka! V ponudbi najdeš vse od eksotičnih tropskih semen do tradicionalnih balkonskih rastlin, pa tudi raznovrstne čebulice in gomolje za tiste, ki si želijo še večje raznolikosti in barvitosti.

Čas kaljenja semen variira od 2-3 tednov do enega meseca, odvisno od izbrane vrste. Za čebulice in gomolje pa je ključno, da jih posadiš v pravem času leta, ki je najpogosteje jesen ali zgodnja pomlad, odvisno od specifičnih zahtev posamezne vrste.

Zemlja: Za semena uporabi odcedno mešanico zemlje in perlita, razmerje pa prilagodi potrebam izbranih semen. Čebulice in gomolje posadi v bogato, hranljivo zemljo, ki dobro zadržuje vlago, a hkrati omogoča dobro drenažo. Odlična izbira je naša mešanica zemlje za tropske rastline.

Temperatura: Za kaljenje semen je optimalna temperatura okoli 25 °C. Čebulice in gomolje posadi v zunanje okolje, ko so temperature stabilne in ni več nevarnosti zmrzali.

Vlažnost: Semena potrebujejo običajno sobno vlažnost ali visoko vlažnost med 80-90% (odvisno od vrste). Čebulice in gomolje zalivaj zmerno, da spodbudiš njihovo rast, ne da bi prišlo do gnitja.

Metoda sejanja za semena, čebulice in gomolje:

Za semena, ki zahtevajo običajno sobno vlažnost:

  • Semena posadi v lončke 1 cm globoko in 2-3 cm narazen. Lonček postavi na svetlo mesto z veliko indirektne svetlobe, najbolj primerna so vzhodna ali zahodna okna. Ko semena vzkalijo, pusti mlade rastline, da zrastejo okoli 5 cm, nato jih razsadi v posamezne lončke z uporabo klasične mešanice za sobne rastline (⅓ perlita, ⅔ zemlje za rože).

Za semena, ki potrebujejo visoko zračno vlago:

  • Sadilni lonček do polovice napolni s substratom in ga dobro zalij. Semena posadi 1 cm globoko in 2-3 cm narazen (v 10 cm lonček lahko posadiš 6 semen). Lonček pokrij s prozorno folijo za živila, ki jo pritrdi na sadilni lonček z elastiko in vanjo naredi luknje za zračenje. Lonček postavi na toplo in svetlo mesto, brez direktne svetlobe. Priporočamo uporabo lučke ali pa lonček postavi na okensko polico. Najbolj so primerna okna, ki gledajo na vzhod. Ko semena vzkalijo in imajo vsaj 3 prave liste, odstrani folijo. Mlade rastline redno prši, saj se zemlja ne sme posušiti. Ko so rastline velike okoli 5 cm, jih presadi v posamezne lončke v zračen substrat za tropske rastline.

Pri sajenju čebulic in gomoljev je pomembno upoštevati pravo globino in razdaljo med njimi, prav tako pa izbrati pravo vrsto zemlje in lokacijo. Čebulice in gomolje lahko sadimo tako na vrtu kot v koritih ali lončkih, pri čemer uporabimo primerno vrtno zemljo ali zemljo za sobne rastline. Za zunanje sajenje počakaj na zadnjo zmrzal, kar je običajno po 15. maju. Čebulice in gomolje, ki niso prezimni, v jeseni izkoplji in spravi na hladno in suho mesto.

Z našim širokim izborom semen, čebulic in gomoljev lahko ustvariš pravo tropsko džunglo ali pa čudovit vrt , poln barv in oblik. Ne glede na to, ali si izkušen_a ali začetnik, so naši nasveti tukaj, da ti pomagajo uspeti. Odkrij lepoto sajenja in uživaj v zadovoljstvu, ko tvoje rastline zrastejo in zacvetijo.