• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  enostavne za vzdrževanje   /  7 najboljših notranjih rastlin za tvoj dom
Naslovka_Najboljše notranje rastline

7 najboljših notranjih rastlin za tvoj dom

Ko iščeš popolne notranje rastline za svoj dom, je pomembno izbrati lepe in zanimive, predvsem pa enostavne rastline. Za lažjo orientacijo smo v Džungli izbrali top 7 notranjih rastlin, ki so tako enostavne kot čudovite na pogled. Te rastline so znane po svoji prilagodljivosti in neproblematičnosti, zaradi česar so odlična izbira za vsak dom. Vključujejo monstere, filodendrone, fikuse, potose, voščenke, taščine jezike in tradeskancije, ki bodo tvoj prostor napolnile z zelenjem, kot tudi pomagale ustvariti zdravo in sproščujoče okolje.

Monstere (Monstera)

Monstera spada med vrste tropskih rastlin aroidov, ki v naše kralje prihajajo z območja Srednje Amerike. Preko botaničnih vrtov so bile širšemu svetu predstavljene v začetku 20. stoletja, domorodna ljudstva pa so jih poznala že prej. Znane so predvsem po naravnih luknjah oz. zarezah na listih, zaradi česar je monstera tudi dobila ljubkovalno ime »švicarski sir«, ki je že od nekdaj simbol vsega luknjastega. Monstere so zelo nezahtevne in hitro rastoče notranje rastline, ki lahko uspevajo tudi v temnih kotičkih. Potrebujejo zmerno zalivanje, kar pomeni, da se lahko zemlja med zalivanji skoraj v celoti posuši.

Filodendroni (Philodendron)

Filodendroni so široka skupina rastlin, ki vključuje več kot 500 različnih vrst in sort, zaradi česar veljajo za enega najbolj raznolikih rodov med notranjimi rastlinami. Ime “filodendron” izvira iz grških besed “philo,” kar pomeni ljubezen, in “dendron,” kar pomeni drevo. To ime odraža njegovo sposobnost plezanja po drevesih v njegovem naravnem okolju. Sicer poznamo tako viseče kot tudi pokončne (ne-plezajoče) vrste, njihova najboljša lastnost pa je izjemna odpornost na poredka zalivanja in temnejše kotičke. Njihovi listi so po navadi značilne srčaste oblike, vendar se barva in oblika listov lahko razlikujeta med vrstami.

Fikusi (Ficus)

Fikusi so elegantne notranje rastline, ki lahko dosežejo impresivne velikosti in oblike. Znani so po svojih robustnih, sijajnih listih, ki pričarajo pridih mediterana. Najbolje uspevajo v svetlih prostorih z veliko indirektne svetlobe, potrebo po zalivanju pa nakažejo tako, da svoje sicer navzgor usmerjene liste povesijo navzdol. Ko najdeš mesto, ki fikusu ustreza, pa ga nikar ne premikaj drugam, saj se svojega običajnega kotička zelo navežejo in lahko ob selitvi odvržejo list ali dva.

Potosi (Epipremnum)

Potos, znan tudi kot “devil’s ivy”, je verjetno ena izmed najbolj prilagodljivih notranjih rastlin, ki obstajajo. Zelo je nezahteven glede svetlobe, vode in vlažnosti, kar ga dela idealnega za začetnike. Njegovi viseči zeleni listi, ki so včasih okrašeni s kremnimi ali rumenimi vzorci, so odlični za popestritev police s knjigami, pustega stebra ali prazne stene v prostoru. Zares hitro rastejo, poleg tega pa jih je zelo enostavno razmnoževati. Še en njihov plus je, da njegovi potaknjenci izločajo rastni hormon, ki spodbuja tudi rast korenin drugih potaknjencev, ki si z njimi delijo posodico za ukoreninjanje.

Voščenke (Hoya)

Voščenke so cenjene zaradi svojih voskastih listov in osupljivih cvetov, ki izgledajo zares vesoljsko. Velikokrat so v trgovinah spregledane na račun bolj bujnih tropskih rastlin, vendar ko enkrat kupiš eno, jih vedno želiš še več. Potrebujejo svetlo mesto čim bližje oknu, medtem ko zalivanje potrebujejo šele tedaj, ko je zemlja popolnoma suha. Prav tako se rade tiščijo v manjšem sadilnem lončku, tako da je presajanje potrebno na vsake nekaj let! In da ne govorimo o čudovitih cvetovih, ki se glede na vrsto razlikujejo po barvi, obliki in tudi vonju! Cvetovi voščenke Mathilde Splash so na primer bele barve in dišijo podobno jasminu, medtem ko cvetovi vošenke Carnosa tricolor dišijo po vaniliji!

Taščin jezik (Sansevieria)

Taščine jezike pa sigurno vsi poznamo, saj so jih imele že naše babice. Na lestvici vzdržljivih rastlin so na samem vrhu, saj brez težav preživijo “sušna obdobja” in temne kotičke, poleg tega pa jih zelo redko napadejo škodljivci. Gre za skoraj neuničljivo rastlino, ki je idealna za tiste, ki pogosto pozabijo na zalivanje. Poleg tega zelo učinkovito izboljšujejo kakovost zraka, saj absorbirajo toksine in izločajo kisik. Popolna rastlina za tisto prazno nočno omarico v spalnici.

Tradeskancije (Tradescantia)

Nenazadnje so na vrsto prišle še barvite in odštekane tradeskancije! Te rastline v naravi plezajo po tleh in drevesih tropskih gozdov in tako ustvarjajo barvito gozdno preprogo. Sicer spadajo med sukulente, saj jih odlikujejo debelejši listi, ki dobro prenašajo tudi močno sonce. Najbolj zanimive so definitivno tradeskantije Nanouk, ki s svojo vijolično barvo listov prav vsakemu “padejo v oči”. Za vzdrževanje svoje čudovite barve potrebujejo direktno sonce, zalijemo pa jih tedaj, ko je njihova zemlja skoraj popolnoma suha. Da obdržimo košat videz, jim moramo redno rezati vrhove, saj se tako razvejajo in izgledajo še bolj košato in navihano.

To je bil Džunglin izbor njaboljših notranjih rastlin in upamo, da je prav vsak našel takšno, ki mu/ji je všeč.

Naj raste! 🌿