• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  enostavne za vzdrževanje   /  Rože in rastline za grobove: Kako izbrati prave?

Rože in rastline za grobove: Kako izbrati prave?

Urejanje grobov z rastlinami je lep način ohranjanja spomina na naše najbližje. Pri izbiri je ključno, da so rastline enostavne za nego, odporne na sušo in primerne za različne vremenske razmere. V tem blogu si bomo ogledali, katere rastline so najbolj primerne za zasaditev grobov, Džunglin izbor rastlin, ter nekaj praktičnih nasvetov za zasaditev.

Katere rastline so primerne za grobove?

Pri izbiri rastlin za grob so najbolje izbrati trajnice, ki so nezahtevne, odporne na sušo in dobro prenesejo zimske razmere. Pomembno je, da se rastline ne razraščajo preveč in so primerne za bolj utesnjena rastišča. Najbolj primerne so rastline, ki ohranjajo lep videz skozi celo leto, ne potrebujejo veliko nege, a kljub temu ustvarjajo urejen in estetski videz. Poleg tega so pomembne tudi rastline, ki cvetijo v različnih sezonah, kar poskrbi za dolgotrajno lepoto groba. Med najpogostejše izbire spadajo prezimne trajnice, zimzelene rastline in okrasne trave, ter nekatere cvetoče rastline, kot so krizanteme, mačehe in ciklame.

Džunglin izbor rastlin za grob

Pri zasaditvi groba je pomembno, da izberemo rastline, ki ne potrebujejo veliko nege, a vseeno nudijo lep videz skozi vse leto. Džunglina izbira vključuje nekaj preverjenih rastlin, ki jih priporočamo za zasaditev.

Vresa (Calluna vulgaris)

Vrese so običajno prva rastlina, na katero pomislimo, ko iščemo rastline za grob. Gre za čudovite cvetoče rastline, ki prinašajo barvo in teksturo v jesenskem in zimskem času. Zacvetijo pozno poleti ali zgodaj jeseni, v regijah z milejšimi zimami pa lahko obdržijo svoje cvetove tudi čez zimo. V hladnejših pogojih cvetovi običajno zbledijo, vendar rastlina ohrani svoje zimzelene liste, ki se pozimi pogosto obarvajo v bogato bronasto ali rdečkasto barvo.

Vrese zacvetijo pozno poleti ali jeseni, v milih podnebjih pa cvetove obdržijo tudi pozimi! Vir: Džungla Plants

Oktobrovka (Sedum sieboldii)

Oktobrovka je odporna jesenska trajnica, ki cveti pozno v sezoni. Njeni bujni rožnati cvetovi popestrijo grobove v hladnejših mesecih, ko druge rastline odmirajo. Oktobrovka ne potrebuje veliko nege in dobro prenaša sončna mesta. Njeni listi na močnem soncu razvijejo čudovite rožnate odtenke na robovih, kar rastlino naredi še bolj zanimivo. Prav tako brez težav prenese nižje temperature in zdrži tudi do -35 °C. V zimskem času njen nadzemni del odmre, spomladi pa ponovno oživi v vsej svoji lepoti.

Oktobrovke v oktobru zacvetijo v čudovitih rožnatih barvah in pričarajo lepoto tudi na Dan spomina na mrtve. Vir: GrowJoy

Trdoleska (Euonymus)

Trdoleska je zimzelena grmovnica z bleščečimi, zanimivimi listi. Je izjemno nezahtevna in zraste do 1 metra v višino, kar jo naredi popolno izbiro za zasaditev grobov. Trdoleska je odporna na mraz in sušo, prav tako pa brez težav uspeva tudi na celodnevnem soncu. Za bolj urejen videz potrebuje le občasno obrezovanje, vendar bo tudi brez njega videti čudovito.

Japonska trdoleska ‘White Spire’ se bohoti s čudovitimi zimzelenimi listi s kremno-belimi obrobami. Vir: Džungla Plants

Srebrni brin (Juniperus squamata ‘Blue Star’)

Srebrni brin je zelo pogosta izbira za zasaditev grobov, in to z dobrim razlogom. Njegove majhne srebrno-modre iglice, kompaktna rast in nezahtevna nega očarajo vsakogar. Vse, kar potrebuje, je obilica svetlobe in dobro odcedna tla. Rastlina ne zahteva veliko prostora in je zato odlična za manjše zasaditve. Iglice ohrani skozi vse leto, za povrh pa ne potrebuje posebnega obrezovanja, saj je že naravno oblikovana v popolno, urejeno obliko.

Srebrni brin ostane kompakten, svoje čudovite srebrne iglice obdrži kar celo leto. Vir: Garden Plants Online

Skimija (Skimmia japonica)

Skimija je zimzelena grmovnica, ki je idealna izbira za zasaditev grobov v senčni ali polsenčni legi. Jeseni razvije zanimive cvetne popke, ki se spomladi odprejo, nato pa obrodi rdeče ali bele plodove. Grobu doda barvitost in strukturo, zlasti v jesenskem in zimskem obdobju. Dodatno zalivanje potrebuje le v sušnih obdobjih, sicer pa so njene potrebe po negi minimalne, kar jo naredi zelo nezahtevno za vzdrževanje.

Skimije najlepše izgledajo jeseni in pozimi, ko njihovi zaprti cvetni popki pričarajo prav poseben efekt. Vir: Flower Council

Ideje za celo-letno zasaditev

Zasaditev grobov ne rabi biti omejena le na jesensko sezono. Z nekaj načrtovanja lahko zasadiš rastline, ki bodo cvetele v različnih letnih časih in dodale barvitost skozi celo leto. Za jesensko in zimsko obdobje so primerne vrese, oktobrovke in gulterije, medtem ko lahko spomladi in poleti nasad popestriš s homulicami (Sedum), okrasnimi travami in ciklamami.

Primer razgibane zasaditve z vresami, okrasno travo, hebo, ciklamo in drugimi. Vir: Matic Sever

Pri kombiniranju rastlin je priporočljivo, da izbereš trajnice različnih višin in barv, ki ustvarijo harmonično zasaditev. Višje rastline, kot so okrasne trave, trdoleske ali brini, postavi v ozadje, nižje pa ob robove groba. Tako bo grob vedno lepo urejen in harmoničen.

Manj prostora? Ni problema!

Če urejaš manjši žarni grob, izberi kompaktne rastline, ki se ne razrastejo preveč in ohranijo urejen videz skozi celo leto. Nizke grmovnice, kot sta japonska trdoleska ali gulterija, so odlična izbira, saj ne potrebujejo veliko prostora in hkrati dodajo eleganco z živahnimi listi in plodovi. Vrese in okrasne trave bodo v zasaditev vnesle barvo in teksturo, medtem ko lahko z mačehami dodaš sezonsko svežino. Prav tako so primerne hebe, ki z zimzelenimi listi in nežnimi cvetovi ustvarijo čudovit učinek, ne da bi zahtevale veliko nege ali prostora.

Zasaditev v posodah

Če je grob pokrit s peskom ali marmorjem in ni veliko prostora za zasaditev, lahko uporabiš cvetlične posode. Trajne zasaditve v posodah so priljubljena rešitev, saj omogočajo enostavno menjavo rastlin skozi leto. V posode lahko posadiš vrese, oktobrovke, srebrni brin ali okrasne trave, ki bodo grob krasile skozi vse letne čase. Pred sajenjem ne pozabi zagotoviti ustrezne drenaže (glinopor, pesek ali kamenčki), saj bo to preprečilo zadrževanje odvečne vlage. Zemljo lahko prekriješ z okrasnimi kamenčki, ki bodo zasaditev povzdignili in ji dodali eleganten videz.

Z izbiro ustreznih rastlin za grob, ki so odporne na vremenske razmere in ne zahtevajo veliko nege, boš ustvaril_a urejen in spoštljiv prostor za spomin na najdražje.

Naj raste! 🌿