• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  kaktusi   /  Božični, zahvalni ali velikonočni kaktus?

Božični, zahvalni ali velikonočni kaktus?

Ob zimskih praznikih pogosto naletimo na rastline, ki so značilne za to obdobje, med katerimi so ciklame, božična zvezda, amarilis in seveda praznični kaktusi. Izraz “praznični kaktusi” zajema zahvalne, božične in velikonočne kaktuse. V tem prispevku bomo raziskali, kako se te vrste razlikujejo in kakšne so njihove specifične potrebe glede nege.

Splošno o prazničnih kaktusih

Praznični kaktusi (Zygocactus) so epifitni kaktusi, ki rastejo na drevesih podobno kot orhideje. Nasprotno od običajnega stereotipa o kaktusih, ki rastejo v vročih puščavah, praznični kaktusi izvirajo iz hladnejših, zasenčenih in vlažnih gorskih predelov jugovzhodnega dela Brazilije. Posledično se tudi njihova nega razlikuje od nege klasičnih kaktusov, vendar več o tem kasneje.

Božični kaktus v naravnem habitatu. Vir: Holiday bloomers

Čeprav vsi praznični kaktusi običajno cvetijo v hladnejših letnih časih, ne gre za eno in isto rastlino. Med seboj se razlikujejo glede na čas cvetenja in barvo cvetov:

 • Zahvalni kaktus cveti med novembrom in decembrom in ima lahko vijolično-rdeče, rdeče, roza, oranžne ali bele cvetove.
 • Božični kaktus cveti od januarja do februarja v različnih barvah, predvsem v beli, roza, oranžno-roza, oranžni in rumeni.
 • Velikonočni kaktus cveti med marcem in majem v roza, oranžnih, rdečih in belih odtenkih.

Cvetovi zahvalnega kaktusa. Vir: Gardening in Michigan

Ker lahko s prilagoditvijo pogojev spodbudimo cvetenje prazničnega kaktusa tudi izven značilnega obdobja cvetenja, si je za razlikovanje med njimi najbolje pomagati z obliko stebelnih členov. To so listom podobne blazinice, značilne za členkaste kaktuse. V nadaljevanju si bomo pogledali, kako se zahvalni, božični in velikonočni kaktus razlikujejo med seboj, da jih boš v trgovini lahko prepoznal_la tudi sam_a.

Božični kaktus

Božični kaktus (Schlumbergera bridgesii) spada v rod Schlumbergera in ga pogosto zamenjamo z zahvalnim kaktusom. Oba namreč sodita v enak rod, poleg tega pa tudi oba cvetita pozimi. Razlikujemo ju predvsem po obliki listov – božični kaktus ima manj ostre zareze na robovih listov kot zahvalni kaktus. Razliko v obliki listov je najlažje prikazati s pomočjo slike.

Razlika v obliki listov pri božičnem (levo) in zahvalnem (desno) kaktusu. Vir leve slike: Jackson & Perkins; vir desne slike: Julie Weisenhorn

Tako božični kot zahvalni kaktus imata cevaste, živahno obarvane cvetove, vendar ju lahko razlikujemo tudi po barvi cvetnega prahu. Cvetni prah božičnega kaktusa je roza barve, medtem ko je cvetni prah zahvalnega kaktusa rumen.

Cvet božičnega kaktusa. Vir: Sailsbury

Zahvalni kaktus

Zahvalni kaktus (Schlumbergera truncata) rod deli s prej omenjenim božičnim kaktusom. Njegovi listi so široki in ploščati z rahlimi nazobčanimi robovi. Cvetovi se pojavijo jeseni in so podobni cvetovom fuksije, prihajajo v odtenkih rumene, bele, rožnate in rdeče. Zaradi cvetenja v času angleškega praznika Thanksgiving day (slovensko dan zahvale) je po njem tudi dobil svoje ime.

Cvet zahvalnega kaktusa. Vir: Better homes&gardens

Velikonočni kaktus

Velikonočni kaktus (Rhipsalidopsis) se bolj razlikuje od prejšnjih dveh, saj pripada drugi družini. Ima bolj gladke robove listov, včasih pa liste prekrivajo tudi drobne dlačice. Ima cvetove zvezdaste oblike, ki so segajo od bele do rdeče, oranžne, rumene in rožnate.

Cvetovi velikonočnega kaktusa. Vir: Plantura garden

Skupne lastnosti in razlike med njimi

Vsi praznični kaktusi sodijo med epifitne rastline in niso pravi kaktusi, saj v naravi rastejo na kamenju, deblih in drugih rastlinah v tropskih gozdovih Brazilje. Vse tri vrste zacvetijo po daljših obdobjih nizkih temperatur in malo svetlobe, vendar velikonočni kaktus potrebuje veliko dalj časa, zato tipično zacveti šele v začetku pomladi. Najbolj se razlikujejo glede na obliko listov, kot je prikazano na spodnji sliki.

Morfološke razlike med zahvalnim, božičnim in velikonočnim kaktusom. Vir: Garden gate magazine

Poleg tega se razlikujejo po obliki cvetov in barvi cvetnega prahu. Božični kaktus ima največkrat roza do rdeče cevaste cvetove z roza cvetnim prahom, medtem ko ima zahvalni kaktus podobno obliko cvetov, vendar rumene prašnike in cvetni prah. Velikonočni kaktus se od ostalih dveh najbolj razlikuje po obliki cvetov, saj so ti zvezdaste oblike in močno variirajo v barvi.

Cvetovi božičnega (levo), zahvalnega (sredina) in velikonočnega (desno) kaktusa. Vir Bob Vila

Nega

Kljub temu, da smo praznične kaktuse do tega trenutka tako pikolovsko ločevali, lahko brez težav rečemo, da je njihova nega ne glede na vrsto bolj kot ne enaka.

 • Svetloba: Potrebujejo veliko svetlobe, vendar se izogibaj močni direktni sončni svetlobi, ki lahko povzroči poškodbe na listih.
 • Temperatura in zračna vlaga: Idealne temperature so med 15-21°C, zračna vlaga med 50-60%.  Izogibaj se izpostavljanju rastline hladnim prepihom in postaviti direktno nad radiatorjem.
 • Zalivanje: Med rastno sezono (spomladi in poleti) zalivaj tako, da se med zalivanji zemlja izsuši nekje do tretine. Jeseni in pozimi lahko počakaš, da se zemlja skoraj popolnoma izsuši. Zaradi tankih korenin je zelo pomembno, da ne stojijo v vodi, saj bi sicer prišlo do gnitja korenin.
 • Gnojenje: Enkrat mesečno z bio gnojilom, med cvetenjem uporabi gnojilo za cvetoče rastline.
 • Presejanje in zemlja: Ker se radi tiščijo v manjšem sadilnem lončku, lahko na vsake dve do tri leta le zamenjaš staro zemljo za svežo in kaktus posadiš nazaj v isti sadilni lonček. Če se odločiš za presajanje v večji lonček, izbereš lonček z 1-2 cm večjim premerom. Pri presajanju izberi zračno mešanico za kaktuse, zemljo pa lahko zmešaš tudi sam_a tako, da na vsake tri merice zemlje dodaš merico in pol perlita.
 • Obrezovanje: Večinoma božični kaktusi ne potrebujejo obrezovanja (razen odstranitve vseh nezdravih listov). Obrezovanje v obdobju po cvetenju je koristno, saj spodbudi več cvetov naslednjo sezono. Tedaj odreži odseke z ostrim, sterilnim orodjem med dvema segmentoma (listoma).
 • Razmnoževanje: Praznične kaktuse lahko razmnožuješ s potaknjenci. Rez narediš na zadnjih dveh do štirih segmentih in jih nekaj dni pustiš, da se rez posuši. Nato potaknjenec ukoreniniš v vodi, ali pa ga daš en centimeter globoko v zemljo in zalivaš toliko, da je zemlja ves čas vlažna. V primeru koreninjenja v vodi, potaknjence presadiš v zemljo tedaj, ko korenine dosežejo vsaj dva centimetra.
 • Spodbujanje cvetenja: Pri zahvalnem in božičnem kaktusu boš cvetenje spodbudil_la tako, da vsaj šest tednov poskrbiš, da kaktus dobi 12-13 ur popolne teme in se nahaja v hladnejšem prostoru, kjer se nočne temperature gibljejo med 13 in 18 °C. Velikonočni kaktus potrebuje enako pogoje, vendar bo zacvetel takrat, ko bodo dnevi postajali daljši, torej med marcem in majem.

Pogoste težave

Največkrat pri prazničnih kaktusih pride do naslednjih težav:

 • Gnitje korenin in plesen: nastane kot posledica prepogostega zalivanja in/ali neustrezne zemlje. Znaki prekomernega zalivanja se velikokrat pokažejo kot rumenenje in rjavenje listov ter gnitje.
 • Škodljivci: najpogosteje so to listne uši (aphids), volnate uši (mealy bug) in kaparji (scale), katerih se lahko znebiš s sredstvom za škodljivce, ali pa jih ročno odstraniš z vatirano palčko, katero predhodno namočiš v alkohol.
 • Rumenenje: poleg prekomernega zalivanja lahko do tega pride tudi zaradi izpostavljenosti premočni svetlobi. Če je tvoj kaktus na direktnem soncu med dvanajsto in šestnajsto uro in opažaš rumenenje listov je najbolje, da ga premakneš na bolj primerno mesto.
 • Odsotnost cvetenja in/ali odpadanje cvetov: do tega lahko pride zaradi previsokih temperatur v času nastajanja popkov (>32 °C), previsoke nočne temperature v času cvetenja (>21 °C), ali prenizke nočne temperature (<13°C)

Čeprav se praznični kaktusi med seboj razlikujejo, je skrb za njih precej podobna. Pomembno je upoštevati njihove naravne pogoje in prilagoditi nego glede na vrsto kaktusa. S pravilno nego bodo praznični kaktusi dolgo ohranili svojo lepoto in nas razveseljevali s čudovitimi cvetovi v prazničnih obdobjih.

Naj raste! 🌿