• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  nega rastlin   /  Kaj so mrtvaške mušice

Kaj so mrtvaške mušice

Mrtvaške mušice ali fungus gnats so drobne črne mušice, podobne tistim, ki včasih letajo okoli sadja. Ponavadi jih opazimo, ko priletijo iz zemlje medtem ko zalivamo rastlino. Ker se mrtvaške mušice hitro množijo in predstavljajo izziv, smo pripravili nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali pregnati te majhne nadloge.

Primer odrasle mrtvaške mušice.
(Vir fotografije: www.aikenpest.com)

Najprej naj te pomirimo, saj mrtvaške mušice niso najnevarnejši škodljivci, ki jih lahko imaš na rastlinah. Načeloma odrasli primerki ne delajo škode, so pa nadležni in hitro se množijo. Njihove ličinke lahko povzročijo škodo, saj se večino časa prehranjujejo s propadlimi rastlinskimi deli in s koreninami v zemlji ter s tem povzročijo njihovo poškodbo in zaostajanje v rasti. Največ škode lahko povzročijo pri sejančkih, potaknjencih in na splošno pri rastlinah z drobnimi in tankimi koreninami. Mrtvaške mušice pravzaprav sploh niso tako velike, saj zrastejo le do približno nekaj milimetrov v dolžino.

Mrtvaške mušice so del družine žuželk, ki vključujejo Bolitophilidae, Diadocidiidae, Keroplatidae, Ditomyiidae in Diptera. Uspevajo v vlažnem okolju in običajno to tudi iščejo, živijo v zgornjem sloju zemlje. Seveda jih najdemo v vlažnih gozdnih območjih, kjer se običajno prehranjujejo z gobami in razpadajočimi rastlinskimi snovmi. Mrtvaške mušice pozimi ne prezimujejo kot ostale žuželke, kar pomeni, da so lahko težava vse leto. Mrtvaške mušice privlači naslednje: sobne rastline, ki so preveč zalite (vlažna/mokra zemlja), močna svetloba (najdeš jo ob oknih) ter topla in vlažna okolja.

KAKO PREPOZNATI MRTVAŠKE MUŠICE?

Ni preveč težko ugotoviti, ali imajo tvoje sobne rastline mrtvaške mušice. Prvi znak bodo seveda nadležne mušice, ki ti bodo začele leteti okoli rastlin. Vendar pa niso vse leteče črne žuželke mrtvaške mušice, zato boš morda moral/a preveriti, ali so v resnici mušice, s tem da poiščeš druge opozorilne znake.

Nekateri drugi načini za prepoznavanje mrtvaških mušic:

Poišči ličinke in če vidiš na površini zemlje bele ličinke, ki jih prepoznaš kot majhne bele črvičke s črno glavo, je to znak, da so se mušice že namnožile v zemlji.

Odrasla mrtvaška mušica na levi in njena ličinka na desni.
(Vir fotografije: flowerpower.com)

Dobro si oglej stanje svojih rastlin. Ko rastlino poškodujejo mušice, je treba biti pozoren na nekaj znakov. Preveri, ali rastline venijo, saj je to znak, da so mušice začele poškodovati koreninski sistem, ko se namnožijo v zemlji. Prav tako je opozorilni znak tudi, če rumeni in odpada veliko listov. Ko mušice napadejo korenine sobnih rastlin, običajno poškodujejo prehranjevalni sistem rastline, s poškodovanimi koreninami pa rastlina ne more dovajati hranil in vode do listov in ostalega dela rastline. Ko pride do tega začnejo listi rumeneti in odpadati.

Če se je rast rastline brez drugih očitnih razlogov zaustavila, obstaja možnost, da so ličinke že dobro napadle korenine tvoje rastline.

Torej, če ima rastlina katere od naštetih znakov, preveri ali so korenine poškodovane. Morda boš lahko rešil/a del koreninskega sistema, če je še vedno nekaj zdravih korenin.

Škoda, ki jo povzročijo ličinke mrtvaških mušic na koreninah.
(Vir fotografije: www.greenhousemag.com)

Prav tako pa lahko opaziš mrtvaške mušice na rumenih ploščicah, kamor se ujamejo. Najdeš jih pri nas.

Dober način za testiranje pristnosti ličink je uporaba rezin surovega krompirja. Rezine krompirja položi na površino zemlje in jih tam pusti nekaj dni. Ličinke se bodo začele hraniti s krompirjem na spodnji strani rezine. Obrni rezine in poglej, koliko ličink je prišlo do njega. Če je prisotno veliko ličink, je potrebno ukrepati za preprečitev nadaljnjega širjenja mušic.

Če so mrtvaške mušice napadle tvoje rastline in rabiš nasvete, kako se jih znebiti si preberi naš blog Kako se znebiti mrtvaških mušic.

Naj raste!