• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  nega rastlin   /  Kako vem ali rastlina prejema dovolj svetlobe

Kako vem ali rastlina prejema dovolj svetlobe

Koliko svetlobe potrebujejo rastline je seveda odvisno od tega, iz kje prihajajo. Kaktusi so vajeni puščav, zato imajo radi veliko sonca. Večina tropskih rastlin kot so monstere, kalateje, filodendroni prihajajo iz gostih džungel, zato imajo rade indirektno močno do srednjo svetlobo. Razni praproti in pothosi pa so vajeni globokih senc v džungli, zato je zanje primerna indirektna svetloba kot tudi malo svetlobe. Seveda bodo hitreje rastle z več svetlobe, a bodo v prostoru z manj svetlobe vseeno preživele. 

Strelicijam ugaja zelo svetlo mesto – srečne bodo z nekaj ur direktne sončne svetlobe

KAKO VEM, ALI RASTLINA PREJEMA DOVOLJ SVETLOBE?

Premalo svetlobe

Znaki, ki kažejo, da tvoja rastlina prejema premalo svetlobe so naslednji:

  • ”Pretegnjenost” stebel ali ”leggy” rast, pri čemer rastlina dela dolga stebla (s tem nakazuje, da se steguje in išče svetlobo), na steblih pa bodo listi zelo oddaljeni med seboj. Rastline, ki jim primanjkuje svetlobe, poskušajo rasti navzgor, v upanju, da bodo našle več sonca (kot to delajo v naravi).
  • Bledi listi, ki so še posebej značilni pri pisanih rastlinah, kot so kalateje. Barve listov zbledijo brez primerne količine svetlobe.
  • Odpadanje listov, saj rastlina ohrani energijo s tem, da odvrže čim več listov.
  • Rumeni listi, ki pa so v splošnem znak, da rastlina ni zadovoljna. Za več nasvetov glede rumenih listov si lahko prebereš na našem blogu

Ficus Lyrata je rastlina, ki za uspevanje potrebuje dovolj svetlobe.

Pomanjkanje svetlobe se kaže v rjavenju listov.

Preveč svetlobe

Preveč sončne svetlobe se bo na rastlini pokazalo z opeklinami. Ne zamenjaj opeklin s sušenjem listov, saj so pri opeklinah rjavi madeži in ne posušeni rjavi madeži. Če opaziš, da je rastlino na tistem mestu v sobi ožgalo, jo prestavi na mesto z manj svetlobe. Ponovno, če želiš imeti rastline na direktni svetlobi, jih nujno postopoma navadi na tako močno svetlobo. 

Če pa te zanima še več o svetlobi za rastline in koliko svetlobe potrebujejo rastline si preberi na našem blogu.

Naj raste!