• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  nega rastlin   /  Luči za vzgojo rastlin (grow-lights)

Luči za vzgojo rastlin (grow-lights)

V kolikor imaš dobro osvetljeno stanovanje bodo rastline preživele s temi pogoji tudi pozimi. Če pa v prostoru ne moreš zagotoviti dovolj količine svetlobe, oziroma želiš pozimi rastlinam nameniti več svetlobe, kakor bi jo dobile, lahko kupiš luči za rast rastlin. 

Luči za rast so posebej zasnovane tako, da služijo kot nadomestek za naravno sončno svetlobo, kar omogoča fotosintezo in s tem rast ter cvetenje. Luči za rastline so lahko polnega spektra ali imajo le del spektra, da pomagajo tvojim rastlinam uspevati. V nadaljevanju je naštetih nekaj ključnih stvari o vrstah luči, barvah in kako jih pravilno uporabljati. 

Žarnice VS luči

Žarnice za rast rastlin so odlična možnost, saj ti omogočajo, da svoje navadne žarnice zamenjaš za žarnice za rast v kateri koli od svojih trenutnih svetil. Ta možnost je najcenejša, vendar ima nekaj pomanjkljivosti. Te žarnice ne ponujajo vedno celotnega spektra in ker naše svetilke niso bile posebej zasnovane za rastline, se lahko zgodi, da boš imel/a neenakomerno osvetlitev ali težave pri postavljanju vira svetlobe na pravo razdaljo. 

Primer žarnice

(Vir: www.thespruce.com)

Luči za rast rastlin so dražje, vendar omogočajo največ uspeha. Ker so posebej zasnovane za ta namen, bodo zagotovile enakomernejšo osvetlitev za več rastlin. Mnoge ponujajo celoten svetlobni spekter ali celo možnost preklapljanja med določenimi spektri, ko ciljaš na določene vrste rasti. Luči lahko pritrdiš na stene, police, spodnjo stran oziroma kamorkoli okoli rastlin. Najdeš jih tudi v naši spletni trgovini

Kakšno vrsto luči naj uporabim?

Obstajajo tri glavne vrste svetlobe, ki jih lahko imajo luči za rast: žarilna, fluorescenčna in LED.

Žarnice z žarilno nitko so najcenejše, vendar so tudi najmanj učinkovite in imajo visoko toplotno moč.

Fluorescentne sijalke so verjetno najbolj znane, saj zagotavljajo širok spekter svetlobe in oddajajo nizko toploto. Te so dražje od žarnic z žarilno nitko, vendar so tudi energetsko učinkovitejše.

LED diode so energetsko najbolj učinkovite, imajo najnižjo toplotno moč in imajo celoten svetlobni spekter, ki idealen za rastline. Prav tako LED diode pogosto ponujajo možnosti, ki ti omogočajo preklapljanje med različnimi spektri ter nastavitev časa svetljenja. 

Katera barva svetlobe je najboljša?

Ko kupuješ svojo luč za rast, ne pozabi prebrati embalaže, saj bo na njej opisan spekter, ki je na voljo. Polni spekter je vedno najboljša izbira ali tista, ki ponuja mešanico rdeče in modre svetlobe. Različni spektri in s tem barve služijo različnim namenom.

polni spekter umetna svetloba (bela do rumena)

Modra svetloba (in večinoma vijolična) je izjemno pomembna, saj tako naše rastline proizvedejo klorofil in s tem rastejo in krepijo svoje listje. Za cvetoče rastline je potrebna rdeča svetloba. Pri uporabi tega moraš biti previden, saj lahko preveč rdeče svetlobe ubije tvojo rastlino, zato veliko luči za rast ponuja mešanico rdeče in modre, tako da tvoje rastline dobijo vse potrebno. Zelena in rumena svetloba naj bi imeli manjše koristi, ko gre za kalitev semen, sicer pa ni bistvena za tvojo rastlino.

vijolična umetna svetloba

Kako postavim in uporabim luči?

V idealnem primeru bi bila tvoja luč postavljena nad rastlinami, saj to najbolje simulira sončno svetlobo in omogoča najbolj enakomerno pokritost. Luči z žarnico morajo biti vsaj 60 cm nad rastlinami. Fluorescenčna je lahko 30 cm nad rastlinami, medtem ko je LED lahko bližje in sicer na 15 cm. Redno preverjaj, da se nobena rastline ne ožge. Bolj kot imaš luči oddaljene od rastlin, manj svetlobe prejemajo zato jih je potrebno imeti prižgane dlje časa. 

Ne pozabi, da je pomembno tudi najmanj 8 ur teme na dan. Noč je, ko rastlina porabi energijo, ki jo je sintetizirala s pomočjo svetlobe. 

·      

Naj raste!