• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  Presajanje   /  Kako ravnati z novo rastlino?
Kako ravnati z novo rastlino?

Kako ravnati z novo rastlino?

Si ljubitelj/ica sobnih rastlin? Že imaš svojo urbano džunglo ali pa svoje zeleno potovanje šele začenjaš? Ljubitelji sobnih rastlin se mnogokrat srečamo tudi z nakupom novih rastlin, zato je prvi članek namenjen tej tematiki. Rada bi ti svetovala z nekaj začetnimi koraki in te opozorila na najpogostejše napake pri ravnanju z novo rastlino.

Kdo je in kaj potrebuje?

Prvi korak, ki ti ga priporočam je, da se o novi rastlini čimbolje pozanimaš. Preberi si kakšne pogoje potrebuje – koliko zalivanja, kakšno zemljo, temperaturo, koliko svetlobe, gnojenja, itd… V dobi interneta je to zelo lahka naloga, ki ti prikrajša marsikatero napako pri negi rastline. Osnovne podatke pa v večini najdeš tudi na karticah, ki spremljajo rastline. Ker še vedno obstajajo določeni “od ust do ust” triki pri vzgoji rastlin, pa lahko o njih povprašaš tudi babico, mamo ali kakšno prijateljico.

Posebno mesto in karantena

Ko prebereš vse informacije o svoji novi rastlini, ji glede na pogoje, ki jih zahteva, poišči prostor v svojem domu. Ta korak je včasih smiselno storiti že preden kupiš rastlino, in sicer tako, da pogledaš, kakšne pogoje ji lahko nudiš in glede na te poiščeš rastlino. Sledi korak “karantene”, ki ga sama prakticiram z vsako novo rastlino, ne glede na to, kje sem jo kupila in v kakšnem stanju. “Sigurno je sigurno”, bi lahko rekli. Postavi jo na mesto stran od ostalih rastlin in jo šele po kakšnem tednu ali dveh prestavi k ostalim. Ne glede na to, ali si vešč/a opazovanja škodljivcev ali ne, ti res srčno priporočam ta korak. Včasih se namreč lahko zgodi, da je rastlina okužena, a še ne kaže znakov bolezni/škodljivcev. Šele ko si popolnoma prepričan/a, da gre za zdravo rastlino, jo postavi v svojo zbirko.

Presajanje

Ena pogostejših napak je takojšnje presajanje nove rastline. Tudi sama včasih komaj zadržujem navdušenje in potrebo po najboljši negi zanjo, a verjemi, da lahko s tem narediš več škode, kot koristi. Rastlino vsaj teden dni pusti v prvotnem loncu in zemlji, nato jo presadi, a le, če to res potrebuje.

Pomembni znaki, da rastlina potrebuje presaditev, so: na dnu lonca skozi luknje gledajo korenine ali pa je lonček nepravilne oblike, saj se korenine že tako močno tiščijo. Najboljši trik, da to preveriš, je, da lonec previdno stisneš iz večih strani, da zemlja na notranji strani rahlo odstopi, nato pa poskusiš celotno rastlino skupaj z zemljo potegniti iz lonca. V primeru, da je zemlja prepredena z koreninami, pri čemer je korenin več kot zemlje, je to je tisti pravi znak za presajanje.

Ko se lotiš presajanja, pazi na razmerje med velikostjo trenutnega in bodočega lonca. Sama sem nemalokrat naredila napako, ko sem rastlino prehitro presadila v prevelik lonček. Priporočam, da je nov lonček po premeru približno 1-2 cm večji (pri manjših loncih) ali 4-6cm (pri večjih loncih). Morda se zdi sizifovo delo, saj boš morda moral/a rastlino kmalu zopet presajati, a verjemi – tako je najbolje. V primeru, da rastlino presadiš v prevelik lonček, bo začela stagnirati in bo nekaj časa v fazi mirovanja. Rastline namreč rastejo, ko imajo dovolj močan koreninski sistem. To je pogojeno s tem, kako gosto je s koreninami prepredena zemlja v loncu. S tem namenom se tudi potaknjenci sadijo v majhne lončke in nato presajajo v večje. Najpogostejša posledica je gnitje korenin. Če je vsebina lonca in količina zemlje veliko večja kot v prvotnem loncu, po zalivanju ostane preveč vode, saj ima rastlina premalo korenin, ki bi to vlago posrkale. To posledično pripelje do gnitja korenin in propad rastline.

Če ni žejna, ne zalivaj

Ena najpogostejših napak je takojšnje zalivanje nove rastline. Ker je v prodajalnah rastlin večja količina rastlin, lahko pri novi rastlini naletiš na oba scenarija: ali je zemlja zalita, ali pa popolnoma suha. Vem, da želiš novi rastlini v novem domu nuditi le najlepše pogoje, a zalij jo le, če je to potrebno. V nasprotnem primeru bo zemlja premokra, zgodi se lahko gniloba korenin in rastlina bo propadla.

Lep ali funkcionalen lonec?

Ko pride do izbire lonca za rastlino, je to skoraj tako, kot bi zase kupovali nova oblačila. Vsekakor lahko lonec rastlino še polepša, a pazljivo z okrasnimi lonci. Okrasni lonec mora biti širši od sadilnega, da lahko zrak v njem kroži in se korenine rastline ne dušijo; na sadilnem loncu se tako ne nabira kondenz, ki se zaradi tesnosti okrasnega ne bi mogel posušiti. V kolikor je okrasni lonec večji, tudi lažje opaziš, če v njem po zalivanju zastaja odvečna voda in jo lahko vsakokrat odliješ. Da korenine ne stojijo v odvečni vodi, lahko na dno okrasnega lonca nasuješ pesek ali položiš večje kamne, tako da je sadilni lonček nekaj centimetrov višje. Najslabša stvar, ki jo lahko storiš, je, da sadiš rastline direktno v okrasni lonec (brez lukenj) ali da je sadilni lonec tesno v okrasnem in tako najpomembnejši del rastlin ne diha (če koreninski sistem ni zadovoljen, tudi celotna rastlina ne bo).

Najbolj zračni in prijazni lonci so glineni (terakota) lonci s podstavki – so cenovno ugodni, obstajajo pa v različnih velikostih. Terakota lonci so primerni za skoraj vse rastline, najbolj pa za tiste, ki jih moti pretirana vlaga. Rastline, ki pa potrebujejo večjo vlažnost, bodo v terakota loncih zahtevale rednejše opazovanje sušenja zemlje in morda pogostejše zalivanje.

Ljubezen in opazovanje rastlin rešita vse težave

Opazovanje rastlin je ključni korak pri vzgoji in glede nanj prilagajamo vsa naša dejanja. Rastline se odzivajo kot ljudje in živali, le da za to potrebujejo več časa. Pokazale ti bodo, kdaj so žejne, kdaj so preveč zalite, kdaj imajo preveč ali premalo svetlobe, itd. – le priložnost jim daj. Ko spreminjamo način negovanja rastlin, je smiselno spreminjati eno spremenljivko naenkrat in nekaj časa opazovati in počakati na odziv rastline. V kolikor spreminjamo več spremenljivk naenkrat, lahko rastlina doživi šok, ali pa na koncu niti sami ne vemo več, kateri korak ji je najbolj pomagal.

Torej strpno in potrpežljivo, pa brez strahu.

Naj raste!