PRODAJALNA V LJUBLJANI JE ODPRTA (Peruzzijeva 84b): pon in sre: 13-18, tor in čet: 8-15
Kako poskrbeti za rastline, ko gremo na dopust?

Kako poskrbeti za rastline, ko gremo na dopust?

Po tem ko najdeš popoln kraj za preživljanje zasluženega dopusta, ki si ga komaj čakal/a in spakiraš vse stvari, nastane problem: kako bodo tvoje rastline preživele te dni, ko te ne bo doma? Ja, problem nastane sploh takrat, ko je rastlin v stanovanju že skoraj več kot česarkoli drugega in ko ti vse te lončnice pomenijo ogromno. V tokratnem prispevku bi ti radi predstavili nekaj domačih trikov, da tvoje rastline ne bodo žejne, medtem ko boš zdoma.

5 Uporabnih nasvetov, kako poskrbeti za rastline, ko gremo na dopust

1. PRIJATELJ, KI PRISKOČI NA POMOČ

Prvi in najlažji način je, da za tvoje rastline, medtem ko te ni, skrbi nekdo drug. V primeru, da je tudi tvoj prijatelj ‘plant lover’ in da večino sobnih rastlin pozna, je zadeva enostavna, saj ve kolikokrat in koliko jih zaliti. V kolikor pa ni vešč nege sobnih rastlin, pa bo potreboval tvoje napotke. Da mu lahko predaš čim bolj natančne korake za skrb, je smiselno teden ali dva pred dopustom voditi dnevnik zalivanja rastlin. Sama sem prijateljem, ki so skrbeli za moje rastline, ponavadi na vsako rastlino prilepila listek, kolikokrat naj jo zalije (tako je lažje, kot če mu daš napotke v obliki seznama, saj si nekateri imena rastlin težje zapomnijo). Še vedno pa seveda živimo v dobi interneta, zato ti lahko tvoj oskrbovalec, v primeru, da katera od rastlin ni srečna, pošlje fotografijo in mu nato daš napotke za naprej (največkrat je rastlina preveč ali pa premalo zalita, kar drastičnega gre težko narobe v teh parih dneh).

2. RAJE PREMALO, KOT PREVEČ SVETLOBE

V kolikor se moraš znajti brez prijatelja, ti svetujem, da rastline postaviš na bolj senčno in hladno mesto. Stvar je namreč v tem, da je lahko posledica premalo svetlobe vidna v kakšnem bledem listku, daljšem steblu (rastline se stegujejo za svetlobo) ali pa počasnejši rasti. V primeru, da imajo preveč sončne svetlobe in toplote, pa lahko pričakuješ ožganine, suhe konice ali v najslabšem primeru – prehitro izparevanje vlage iz zemlje in posledično mrtvo rastlino.

3. ČE SE STISKAJO, JIM JE BOLJE

En boljših trikov je, da v svojem domu ustvariš majhne otočke večih rastlin. Naredi izbor takšnih, ki potrebujejo približno enake pogoje za rast in jih približno po deset (odvisno kako so velike) postavi skupaj. Tako bodo skupine rastlin ustvarile bolj vlažno ozračje (manj vode bo izparevalo iz zemlje), vsem skupaj bo bolje in te bodo tudi lažje dočakale.

 

4. ‘NAREDI SAM’ SAMOZALIVALNI SISTEMI

Obstaja kar nekaj dobrih domačih trikov, kako ustvariti samozalivalni način, za katerega ne potrebuješ veliko potrebščin oz. jih imamo v večini vsi doma.

Prvi način je zalivanje z vrvico, ki se ga lotiš tako, da poleg lončka z rastlino postaviš posodo z vodo, iz katere napelješ debelejšo vrv (ali pa več tankih) v lonec z rastlino in vrvico vstaniš nekaj centimetrov v zemljo. En konec vrvi je tako v posodi z vodo, drug konec pa v zemlji. Pri tem pazi, da bo višina posode z vodo višja od višine lončka z rastlino, tako bo voda počasi potovala preko vrvice in zalivala rastlino.

(vir: scissorsandsage.com)

Drugi način je podoben prvemu, le da zanj potrebuješ steklenico ali plastenko. To napolniš z vodo in jo z grlom navzdol zapikneš v zemljo rastline. Tudi pri tem načinu bo voda počasi tekla v zemljo in le ta bo dalj časa vlažna.

Tretji način je samozalivanje preko mokre preproge. V ta namen lahko uporabiš kakršnokoli debeljšo tkanino ali preprogo – debelejša kot je, dalj časa bo mokra in dalj časa bo lahko oskrbovala tvoje rastline z vodo. Za ta sistem je najbolj praktično uporabiti kuhinjsko korito ali kopalniško kad. V korito ali kad naliješ vodo, vanjo položiš začetek tkanine, ostali del s koncem tkanine pa spelješ na povšino poleg. Na to na del tkanine, ki ni v vodi, položiš rastline brez podstavkov in v sadilnih lončkih, da se površina mokre tkanine in zemlja stikata preko luknjic na dnu lončka. Pri tem načinu voda potuje po tkanini, podobno kot v prej opisanem sistemu zalivanja preko vrvice.

(vir: smartgardenguide.com)

Zadnji od samozalivalnih sistemov pa so samozalivalni lončki in korita, ki jih dobiš v vsakem vrtnem centru. Ti so sestavljeni tako, da je njihov podstavek globji in tako po zalivanju zadrži določeno količino vode, ki se nato postopoma porablja, ko se zemlja izsuši. Malo novejša različica pa deluje preko vrvi, skozi katero se iz dodatne vode v spodnjem delu postopoma navlažuje zemlja v loncu.

(vir: verticalgardensdirect.com.au)

5. ‘NAREDI SAM’ NAČINI ZADRŽEVANJA VLAGE V ZEMLJI

Poleg samozalivalnih sistemov si lahko pomagamo tudi s triki, ki zadržujejo že obstoječo vlago od zalivanja v zemlji. Tukaj bi te opozorila, da ne glede na način, ki ga boš uporabil/a, bodi pozoren/a, da svojih rastlin ne zaliješ preveč. Predlagam, da jih zaliješ kot ponavadi ali pa malenkost bolj, ne pa preveč. Če bo zemlja premokra in boš poleg tega uporabil/a tudi katerega od omenjenih načinov, bo vlage preveč in rastlina bo zgnila. Načeloma je vedno lažje rešiti žejno kot preveč zalito rastlino.

Eden izmed načinov kako zadržati vlago v zemlji je po vrhu zemlje posuješ material, ki zadržuje vlago. V ta namen lahko uporabiš pesek, mivko, mah (najbolje se obnese Spagnum mah), kokosovo šoto ali celo časopisni papir. Pazi le, da materiala ne položiš ob steblo rastline, saj lahko začne gniti. Priporočljivo ga je položiti nekaj centimetrov vstran od stebla in nato do robov lonca.

Drugi način temelji na izparevanju vode in na ustvarjanju dodatne vlage. Ustvariš ga tako, da rastline položiš v večjo posodo ali podstavek, v katerega vsuješ kamenje (približno 3-5 cm). Preko kamenja nato naliješ vodo, ki naj sega le do vrhnjega dela kamenja. Nato nanj položiš svoje rastline (v sadilnih loncih z luknjami) in paziš, da spodnji del lončka ne stoji v vodi, temveč na kamenju.

(vir: Youtube)

V kolikor si bolj ustvarjalne narave, lahko ustvariš tudi mini rastlinjak. Pri tem potrebuješ material za ogrodje ter za stranice. V tem primeru je najlažje in najbolj ugoden les, iz katerega ustvariš ogrodje. Oblečeš ga lahko v živilsko folijo, kakršnokoli drugo prozorno folijo oz. prozoren material, ki ne prepušča vlage. Pri tem naredi v folijo nekaj lukenj, saj bo drugače vlage preveč. Ta način je najbolj primeren za rastline, ki potrebujejo višjo zračne vlago. Prav pride tudi pri manjših rastlinah, pri katerih je v majhnih lončkih zelo malo zemlje, zaradi česar se hitreje izsušijo.

(vir: home.onehowto.com)

Namesto ustvarjanja novega rastlinjaka, lahko uporabiš tudi kakšen že obstoječ kos pohištva, recimo poličnik. Oblečeš ga v folijo, narediš nekaj lukenj in tvoj rastlinjak je pripravljen za uporabo.

Če pa si na tesnem s časom in še nisi spakiral/a svojih kovčkov, pa lahko za podoben učinek uporabiš tudi kopalniško kad (v kolikor jo imaš in v kolikor ima tvoja kopalnica vsaj eno okno ali drug vir svetlobe). V kad položi rastline in zgornji del obleči v folijo ter vanjo naredi nekaj lukenj.

(vir: Pinterest)

Upam, da so ti nasveti pomagali in ti prihranili kakšno skrb, tako da bo tvoj dopust lahko brezskrben. V kolikor boš katerega uporabil/a, pokaži kakšno fotografijo in povej, kako se je obnesel. Če pa imaš kakšen svoj trik, ki se dobro obnese in ti je kdaj že prihranil kakšno skrb, pa nam ga zaupaj v komentarju.

Uživaj na soncu in naj raste!

 

Dodaj odgovor

×

Cart