• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  aroidi   /  Kako razmnoževati monstero?

Kako razmnoževati monstero?

Monstere predstavljajo raznoliko skupino tropskih rastlin, ki navdušujejo ljubitelje sobnih rastlin po vsem svetu. Te izjemno čudovite rastline izstopajo po svojem nenavadnem listju, znane pa so predvsem po svoji vzdržljivosti in enostavni negi, zato so priljubljene med začetniki kot tudi izkušenimi vrtnarji.

Na kratko o monsterah

Rastline iz rodu Monstera sodijo med plezalke, ki lahko v naravnem okolju dosežejo tudi do 20 metrov visoko, v naših domovih pa običajno zrastejo približno tri metre.

Monstera v naravnem habitatu. Vir: Reddit, uporabnik maeriesh

Vir: houseplantcommunity

Trenutno obstaja več kot 50 vrst monster, pri čemer so enobarvni zeleni listi najpogostejši, medtem ko so pisani vzorci običajno redki. Pri nas lahko najdeš “običajne” kot tudi bolj redke monstere, kot je na primer Monstera deliciosa variegata.

Ena izmed najbolj prepoznavnih značilnosti te rastline so luknje (fenestracije) v njenih širokih zelenih listih. Te imajo v naravnem okolju posebno funkcijo, saj omogočajo, da svetloba in dež prodreta tudi do spodnjih delov rastline ter lažje prehajanje vetra skozi liste, kar preprečuje, da bi se ob močnih sunkih vetra strgali. Fenesracija se pri monsteri razvije šele tedaj, ko doseže odraslo obliko in ima dovolj svetlobe.

Razvojne faze monstere. Vir levo: bosque, vir desno: by brittany goldwyn

Razmnoževanje monstere

Monstero lahko enostavno razmnožujemo s potaknjenci, z zračnim plastenjem (ang. “air layering”) ali delitvijo. Pri razmnoževanju je pomembno, da vsak razdeljeni del vključuje nodij (ang. node), to je točka, kjer iz stebla raste list. Potaknjenci, ki nimajo nodija, (samo list ali list s pecljom), ne bodo tvorili novih poganjkov in bodo po vsej verjetnosti zgnili. Pri monsteri namreč vsa nova rast (tako listi kot korenine) požene iz nodija. Spodaj najdeš še sliko, kjer so označeni vsi pomembni deli rastline.

Deli rastline. Vir: littlenorthplants

Režemo med listoma. Vir: quieromasplantas

Potaknjence lahko narediš kadar koli v letu, najboljši čas za razmnoževanje monstere pa je spomladi in poleti. To je tudi najboljši čas za obrezovanje razpotegnjenih ali prevelikih rastlin. Tako lahko ukoreniniš tudi odrezke rastline, ki bi jih sicer zavrgel_la – pomembno je le, da imajo vsaj en nodij. V primeru, da se za razmnoževanje monstere odločiš jeseni ali pozimi, upoštevaj, da bo ukoreninjenje trajalo dalj časa ter da potaknjence ne smejo biti na hladnem mestu (saj bodo začeli gniti).

Razmnoževanje s potaknjenci

Potaknjence lahko ukoreniniš v različnih substratih – zemlji, perlitu, glinoporu, šotnem mahu ali vodi. Najprej ti podam splošne korake za pripravo in ukoreninjanje potaknjencev, nato pa rečeva nekaj besed še o prednostih in slabostih različnih substratov. Da si zagotoviš uspešno ukoreninjanje potaknjencev monstere, lahko slediš naslednjim korakom:

 1. Pripravi ostre škarje, katere najprej razkužiš z razkužilom ali alkoholom.
 2. Poišči nodij in odreži 1-2 centimetra pod njim.
 3. Odstrani stare/posušene ovoje listov, saj lahko sicer povzročijo gnilobo.
 4. Pripravi substrat za ukoreninjanje – navlaži substrat in naredi luknjo ali nalij hladno vodo v kozarec/vazo
 5. Počakaj, da se rezi nekoliko “zacelijo” oziroma posušijo – vsaj nekaj ur, najbolje pa en cel dan, nato potaknjenec vstavi v substrat.
 6. Tudi zračne korenine naj bodo v substratu – tako boš spodbudil_a, da se iz zračnih korenin razvijejo prave korenine.
 7. Potaknjenec postavi na svetlo mesto brez direktne svetlobe.
 8. Ohranjaj vlažen substrat, v primeru koreninjenja v vodi to zamenjaj vsaj enkrat na teden in na vsake toliko preveri rast korenin.
 9. Po približno treh tednih preveri razvitost korenin – če so zrasle vsaj deset centimetrov, lahko potaknjenec presadiš v zemljo.

Primer, kako iz očesa požene nova veja. Vir: littlenorthplants

Substrati za ukoreninjenje

Monstero lahko razmnožujemo v različnih substratih. Njihov glavni namen je ohranjanje vlage in podpiranje potaknjencev ter njihovega razvoja korenin. Hkrati je pomembno, da je substrat dovolj zračen, da preprečiš gnitje. Tukaj so našteti primeri substratov, katere lahko uporabiš za ukoreninjanje:

 • Perlit: zagotavlja podporo, vlago in zadosten kisik za razvoj korenin. Perlit je (poleg vode) najpogosteje uporabljen substrat za potaknjence monstere.
 • Zemlja za sajenje: zagotavlja podporo za nove korenine, v primeru uporabe zračne zemlje pa tudi zadosten kisik. Tu je pomembno, da zemljo ohranjaš ves čas vlažno, da preprečiš izsušitev potaknjencev. Prekomerno vlažna in hladna zemlja lahko povzroči gnitje.
 • Glinopor: tako kot perlit zagotavja dovolj opore, vlage in kisika za razvoj novih korenin. Glinopor je lahko dražji od ostalih substratov, vendar je njegova prednost v tem, da ga je mogoče ponovno uporabiti.
 • Šotni mah: dobro zagotavlja vlago in kislik, najlažje pa ti bo, če ga uporabiš v metodi zračnega koreninjanja (zračno grobanje, ang. air layering), ali pa v zaprti prozorni posodi (ang. grow box), katero postaviš na toplo in svetlo mesto
 • Voda: je najbolj cenovno ugoden kot tudi dostopen “substrat” za ukoreninjanje, poleg tega pa lahko enostavno spremljaš rast novih korenin. Edina slabost koreninjenja v vodi je ta, da so vodne korenine šibkejše od tistih, ki zrastejo v ostalih substratih in ob posaditvi potrebujejo nekaj časa, da se pretvorijo v zemeljske korenine.

Sredstvo za ukoreninjenje

Čeprav se monstere enostavno ukorenini tudi brez dodatnih hormonov, lahko sredstva za ukoreninjanje spodbudijo hitrejše ukoreninjenje in bolj razvejano rast korenin. Takšna sredstva pogosto vsebujejo rastni hormon avksin, ki je tudi naravno prisoten v rastlinah, kjer regulira rast rastline. Uporabiš ga tako, da pred vstavitvijo potaknjenca v izbrani substrat nodij potreseš/namažeš s sredstvom, ki bo sodbudilo ukoreninjenje. Sredstva za ukoreninjenje so na voljo v prahu, tekoči in gelni obliki ter jih je mogoče kupiti v vrtnih centrih in na spletu. Pri nas lahko najdeš sredstvo za ukoreninjanje Korex.

Presaditev v sadilno zemljo

Ko korenine potaknjenca dosežejo dolžino 10 cm, je čas, da ga presadiš v zemljo. Pri je zelo pomembno, da izbereš zračno in kvalitetno zemljo, ki naj bo prva dva tedna ves čas vlažna. Med potaknjencem in lončkom obvezno pusti vsaj 2 cm prostora, za bolj bujno rastlino lahko skupaj posadiš tudi več potaknjencev. Sadilni lonček postavi v keramični/glineni lonček primerne velikosti in s tem prepreči, da bi se monstera zaradi težkega zgornjega dela nenehno prevračala. Za idealno rast ji nameni še trdno oporo, po kateri bo lahko plezala in se na njo pritrjevala z zračnimi koreninami. Uporabiš lahko različne opore, za manjše monstere tako v poštev pridejo palice, medtem ko je za večje najbolje uporabiti močno oporo – pri nas najdeš različne vrste opor, katere lahko najdeš na spodnji povezavi.

Rastline iz rodu Monstera so zaradi svojih izjemnih lastnosti postale nepogrešljiv del notranjih prostorov. Njihovo eksotično listje, enostavna nega in možnost enostavnega razmnoževanja s potaknjenci jih naredijo idealno izbiro za ljubitelje sobnih rastlin, ki želijo dodati pridih tropskega okolja svojemu domu. Torej, kaj še čakaš?

Naj raste! 🌿