• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  nega rastlin   /  Plesen in gobe v zemlji sobnih rastlin: Kako, zakaj ter načini obvladovanja

Plesen in gobe v zemlji sobnih rastlin: Kako, zakaj ter načini obvladovanja

Hobi vzgajanja sobnih rastlin je definitivno zelo razgiban in poln presenečenj. Tako te lahko kdaj preseneti tudi plesen, ki se naenkrat razširi po celotni površini zemlje, ali pa zraven tvoje areke nenadoma začnejo rasti še čudne gobice. Brez skrbi, v večini primerov plesen in gobe v zemlji niso nič škodljivega, kljub temu pa je pomembno razumeti, zakaj se pojavijo in kako ravnati z njimi.

Kako plesen in gobe sploh pridejo v zemljo?

Sadilna zemlja je polna živih mikroorganizmov, velikokrat pa vsebuje tudi spore, ki se v idealnih pogojih lahko razvijejo v plesen (ki je sama po sebi vrsta glive) in gobe. V nekaterih primerih se lahko spore prenesejo tudi skozi zrak, ali pa na zemljo preidejo iz naših oblačil.

Na zemlji sobnih rastlin običajno najdemo dve glavni vrsti plesni – belo in sivo plesen.

Bela plesen se običajno pojavi kot majhni do veliki madeži puhaste plesni na površini zemlje. Vir: laidbackgardener

Siva plesen ima prahast videz in se najpogosteje pojavi na starih delih rastline, kar jim daje naguban videz. Vir: Treehouse

Poleg plesni se lahko v zemlji sobnih rastlin razvijejo tudi različne vrste gob, pri čemer je ena najpogostejših imenovana Leucocoprinus birnbaumii. Gre za svetlo rumene gobe z okroglim ali ravnim klobukom, odvisno od stopnje zrelosti.

Leucocoprinus birnbaumii pri areki (levo) in monsteri (desno). Vir (levo): PlantIn; vir (desno): Imgur

Zakaj se plesen in gobe razvijejo?

Kot smo že omenili, spore v zemlji potrebujejo idealne pogoje, da se razvijejo v plesen in gobe. Ti pogoji vključujejo vlažno okolje z nezadostnim kroženjem zraka, pri čemer spore gob posebej uživajo v toplih razmerah, zato se pogosto razvijejo poleti. Plesen in gobe v zemlji sobnih rastlin se običajno razvijejo iz naslednjih razlogov:

 • Prekomerno zalivanje: Redno prekomerno zalivanje rastlin ustvarja vlažno okolje, ki je idealno za razvoj spor plesni in gob. Jeseni in pozimi še bolj pogosto pride do prekomernega zalivanja, saj rastline v teh mesecih zaradi upošasnjene rasti ne potrebujejo toliko vode.
 • Slaba drenaža in zbita zemlja: Dobra drenaža je ključnega pomena za sobne rastline. Korenine rastlin se običajno ne počutijo dobro, če so izpostavljene stoječi vodi ali predolgo vlažni zemlji. Zbita zemlja, ki zadržuje preveč vlage, ustvarja idealne pogoje za rast plesni in gob.
 • Okužena zemlja: V vsaki zemlji so prisotni nekateri mikroorganizmi, vendar se težave s plesnijo in gobami včasih začnejo z zemljo, ki je bila kontaminirana. To se zgodi, ko je zemlja izpostavljena vlagi in ni pravilno skladiščena, kar jo naredi bolj dovzetno za kontaminacijo, ki pozneje povzroči pretirano rast plesni in gob.

Ali so plesen in gobe v zemlji škodljive?

Čeprav plesen in gobe običajno niso neposredno škodljive za sobne rastline, je pomembno razumeti, da sčasoma lahko začnejo tekmovati z rastlino za hranila v zemlji, kar lahko posledično upočasni razvoj rastline. Poleg tega so lahko pomemben indikator morebitnih resnejših težav v okolju sobne rastline, zlasti prekomerne vlage, ki lahko vodi do gnilobe korenin. Plesen in gobe torej niso zgolj estetski problem. So znak, da je potrebno prilagoditi razmere sobnih rastlin, kar je ključno za njihovo dolgoročno zdravje.

Kako se učinkovito znebim plesni in gob?

V primeru, da je problem zares obsežen, je najbolje, da popolnoma zamenjaš zemljo pri rastlini. Nova zemlja naj bo čim bolj zračna, saj boš s tem preprečila ponovni pojav težav v prihodnosti. Če se je na zemlji pojavilo zelo malo plesni ali gob, lahko slediš naslednjim korakom:

Korak 1: Odstrani plesen ali gobe in njihove korenine

 • Za plesen: Preprosto postrgaj plesen s čisto žlico. Uporabljaj masko, da preprečiš vdihavanje plesni, čeprav ta verjetno ne bo povzročila škode. Odstranjeno plesen odvrzi v smeti zunaj in temeljito očisti žlico.

Odstranjevanje bele plesni. Vir: WikiHow

 • Za gobe: Nežno odstrani gobe in njihove korenine, pri tem pa vedno uporabi čiste rokavice.

Korak 2: Izboljšaj zračnost zemlje s palčkami

 • Palčko večkrat potisni globoko v zemljo in naredi krožen gib, da razbiješ zbito zemljo in s tem izboljšaš njeno zračnost.

Metoda povečanja zračnosti zemlje in preprečevanja zbitosti. Vir: Rural sprout

Korak 3: Uporaba naravnih fungicidov ali komercialnega fungicida

 • Za preprečevanje ponovne rasti gliv, lahko po zemlji posuješ cimet, ki deluje kot naraven fungicid. Če opaziš, da cimet ne pomaga, lahko uporabiš neem tonik ali komercialni fungicid, katera lahko najdeš tudi pri nas.

Korak 4 (za primer sive plesni):

 1. Izolacija prizadetih rastlin: Izoliraj prizadete rastline, da preprečiš širjenje plesni.
 2. Odstranitev plesni: Nadani si masko, nato pa odstrani vso plesen in bodi pozoren/pozorna, da ne pride v stik z drugimi rastlinami. Po tem si dobro umij roke.
 3. Premestitev rastline: Premakni rastlino na suho in svetlo mesto brez neposredne sončne svetlobe. To bo ustvarilo manj idealne pogoje, zato se bo plesen težko zopet razvila.
 4. Uporaba fungicida: V resnih primerih uporabi fungicid in vedno sledi navodilom na etiketi.

Korak 5: V naslednjih nekaj tednih redno preverjaj, ali je plesen izzvenela.

Če želiš dodatne nasvete in vizualno predstavitev postopka odstranjevanja plesni pri sobnih rastlinah, obišči tudi naš Instagram profil, kjer smo pripravili informativen posnetek na to temo. Poglej si ga tukaj:

Preprečevanje plesni in gob v prihodnosti

Obstaja kar nekaj preprostih načinov, kako lahko v prihodnje preprečiš plesen in gobe na sobnih rastlinah:

 • Prilagoditev zalivanja: Razišči, koliko vode potrebuje tvoja rastlina in glede na to prilagodi pogostost zalivanja. Tudi bolj »žejne« rastline zalij šele tedaj, ko se zgornja dva centimetra zemlje posušita. Pri preprečevanju lahko pomaga tudi zalivanje z namakanjem od spodaj, še posebej v jesenskem in zimskem času. Če nisi prepričan_a, kdaj je primeren čas za zalivanje, si lahko pomagaš z različnimi merilci vlage, katere najdeš na spodnji povezavi.

 • Bolj zračna zemlja: Če te skrbi, da zemlja, v kateri se nahaja rastlina, nima dovolj drenaže, je morda smiselno zamenjati celotno zemljo, da zagotoviš boljšo zračnost. To lahko dosežeš z dodajanjem perlita, katerega lahko najdeš tudi pri nas.
 • Prav tako je pomembno, da ima rastlina primerno velikost sadilnega lončka, ki ima več drenažnih lukenj. Tako bo odvečna voda po zalivanju lahko odtekla, pomembno pa je, da jo tudi odliješ. S tem boš poleg plesni in gobic preprečil(a) tudi mrtvaške mušice in gnitje korenin. Različne velikosti sadilnih lončkov najdeš na spodnji povezavi.
 • Primerna velikost okrasnega lonca: Zelo pomembno je, da poleg ustrezne veličine sadilnega lonca izbereš tudi primerno veličino okrasnega. Ta mora biti za en prst širši kot sadilni lonec, saj tako zagotoviš, da se ne zadržuje vlaga in da zemlja diha.
 • Bolj primerno mesto: Rastline postavi na svetlo mesto, kjer je tudi boljše kroženje zraka. Plesen in gobe namreč težje zrastejo na dobro osvetljenih mestih z dobrim kroženjem zraka.

Obvladovanje sobnih rastlin je prava umetnost, ki zahteva pozornost, razumevanje in nego. Čeprav se občasno srečamo s težavami, kot so plesen in gobe, je to le priložnost za učenje in izboljšanje naših veščin. Z ustrezno pozornostjo do vlage, drenaže in osvetlitve ter z odzivnim ravnanjem, lahko ohranjamo naše rastline zdrave in srečne.

Naj raste! 🌿