• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  zima   /  Kako pred zimo pravilno zaščitim zunanje rastline?

Kako pred zimo pravilno zaščitim zunanje rastline?

Približuje se zima, čas, ko narava počiva pod snežno odejo. S pravilno zaščito lahko zunanjim rastlinam pomagaš preživeti hladne mesece in jih ohraniš zdrave ter cvetoče za prihodnjo pomlad. V tem članku bomo razpravljali o korakih za pravilno zaščito rastlin pred zmrzaljo.

1. Pripravi jih že v jeseni

Pravilna priprava rastlin se začne že jeseni. Tukaj je nekaj ključnih korakov:

  • Očisti rastline: Preden se temperature začnejo močno spuščati, odstrani vse odmrle liste, plevel in ostanke poletne sezone. To bo preprečilo morebitne težave s škodljivci in boleznimi.

Čiščenje starih in odmrlih delov rastlin. Vir: gardenniinja.co

  • Obrezovanje: Nekatere rastline je potrebno jeseni obrezati. To so na primer drevesa, grmičevje, trave, trajnice, vrtnice in hortenzije. Odstrani odmrle veje in poganjke ter oblikuj rastline po potrebi. Pravilno obrezovanje bo spodbudilo zdravo rast. Za obrezovanje je nujno uporabiti ostre in čiste škarje za obrezovanje. Če jih trenutno nimaš, si lahko kakovostne škarje za obrezovanje priskrbiš prek spodnje povezave.

  • Mulčenje: Nanesi plast zastirke okoli korenin rastlin. Mulčenje bo pomagalo ohranjati enakomerne temperaturne pogoje in preprečiti izsuševanje tal. Za mulčenje lahko uporabiš organske materiale, kot so kompost, slama, lubje, ali pa neorganske materiale, kot so kamenčki ali plastika.

Mulčenje ali prekrivanje tal za zaščito pred zmrzaljo. Vir: allthatgrows

2. Zaščita pred mrazom

Ko se začnejo temperature spuščati pod ledišče, je pomembno, da rastline ustrezno zaščitiš pred mrazom.

  • Pokrivka: Bolj občutljive rastline, kot so hortenzije, rhododendroni, bananovci, oleandri in palme, je pred zimo dobro zaščititi s pokrivkami iz netkanega materiala, starimi odejami ali posebnimi pokrivkami za rastline. To bo ohranilo toploto okoli rastlin in preprečilo poškodbe zaradi zmrzali. Bananovce pred pokrivanjem poreži do 30 cm nad tlemi.

Mlade grmovnice zaščitimo z zastirko. Vir: dailyexpress

  • Rastline v loncih: Če imaš lončnice, jih premakni v zavetno mesto, kot je garaža ali veranda. Poskrbi, da bodo še vedno dobile dovolj svetlobe.

Prezimovanje rastlin v loncih v garaži. Vir: Hyannis Country Garden

  • Prezimne rastline v lončkih: Rastlino je dobro dodatno zaščititi tako, da jo najprej zaliješ (to bo pomagalo pri ohranjanju temperature zemlje), in lonec nato oviješ v plast izolacijskega materiala (slama, filc), katero nato pritrdiš z vrvico ali lepilnim trakom. Za dodatno zaščito lahko zunanjo plast obložiš še z mehurčasto folijo. Nenazadnje je pomembno, da lonec postaviš na dvignjeno stojalo ali paleto, da se izogneš neposrednem stiku s hladnimi tlemi.

Zaščita loncev. Vir: growing familiy

Rastline dvignemo višje, da ne stojijo na mrzlih tleh. Pri tem lahko uporabimo gajbice, palete… Vir: gardening etc

3. Redno spremljanje

Pozimi ne pozabi na svoje rastline. Občasno preveri stanje pokrivk in poskrbi, da so rastline še vedno dobro zaščitene. Če opaziš morebitne težave, jih poskušaj takoj rešiti. Čeprav je zima hladna, se tla lahko izsušijo, zlasti ob vetru. Zato ne pozabi na zalivanje svojih rastlin, ko je to potrebno. Uporabi mlačno vodo in zalivaj čez dan, da tla ne zamrznejo ponoči.

4. Ne pozabi na divje živali

Pozimi divje živali iščejo hrano in lahko poškodujejo zunanje rastline. Če opaziš težave s pticami ali drugimi živalmi, razmisli o namestitvi zaščitnih naprav, kot so mreže ali strašila.

Brez skrbi, nismo pozabili na notranje rastline. Tudi one zahtevajo prilagojeno skrb tekom zimskega spanja, več o tem pa si lahko prebereš v  kar dveh blogih, ki ju najdeš spodaj.

S pravilno pripravo in zaščito lahko zunanje rastline preživijo zimo in bodo lepo pripravljene na novo rastno sezono. Ne pozabi, da je skrb za rastline v vseh letnih časih ključnega pomena za ohranjanje njihovega zdravja in lepote.

Naj raste! 🌿