• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  prezimne rastline   /  Sajenje rastlin jeseni: zakaj in kako to narediti pravilno?

Sajenje rastlin jeseni: zakaj in kako to narediti pravilno?

Jesen je čas naravnega prehoda v zimsko spanje, a ni neprimeren čas za sajenje zunanjih rastlin. Nasprotno, jesen je popoln čas za sajenje spomladi cvetočih čebulnic, enoletnic in ter različnih dreves, grmičevja in trajnic. Te zanima več? Beri dalje 😉

Zakaj jesen?

Sajenje rastlin jeseni ima več prednosti:

 • Zemlja je še vedno topla in se tako rastlina ob zasaditvi veliko lažje in uspešnejše ukorenini.
 • V jeseni je manjša možnost toplotnega stresa pri novo posajenih rastlinah.
 • Deževni dnevi omogočijo, da rastlina razvije močen koreninski sistem pred zimo.
 • Zmanjša se pogostost škodljivcev in bolezni, ki so po navadi prisotne v spomladanskem in poletnem času.

Katere rastline lahko posadim jeseni?

Če do sedaj nisi imel/a uspeha s sajenjem rastlin jeseni, je možno, da takrat nisi izbrala pravih rastlin ali še nisi vedel/a, kdaj in kako jih je potrebno posaditi. V nadaljevanju ti razkrijem nasvete za uspešno sajenje naslednjih rastlin:

Spomladi cvetoče čebulnice

Spomladi cvetoče čebulnice, kot so tulipani, narcise, hijacinte, čebulnice in krokusi, so idealne za jesensko sajenje. Počakaj, da se nočne temperature ohladijo na približno 10 °C ali nižje, preden posadiš čebulnice. Tako zagotoviš uspešno ukoreninjenje.

Koristni nasveti za sajenje čebulnic:
 • Pri nakupu čebulnic si priskrbi več sort z različnimi časovnimi obdobji cvetenja, da boš lahko užival/a v cvetju od zgodnje do pozne pomladi.
 • Čebulnice posadi s koničastim koncem navzgor na globino, približno trikrat njihovega premera (za večino tulipanov in narcis je to približno 15 do 20 centimetrov).
 • Za največji učinek jih posadi v skupinah po pet ali več.

Manjše čebulice sadimo višje, večje globje. Vir: lovethegarden

Zimske enoletnice

Rastline, ki cvetijo v hladnih obdobjih, ponudijo najlepši efekt jeseni in pogosto ostanejo živahne še novembra ali dlje. Ne motijo jih hladni večeri, mnoge prenesejo temperature tudi do – 4 °C.

Vijolice in mačehe so med najbolj trpežnimi in najbolj pisanimi zimskimi enoletnicami. Čeprav so krizanteme dejansko trajnice in jih je najbolje saditi spomladi, se jeseni na severnih območjih pogosto obravnavajo kot enoletnice. Obstajajo v različnih odtenkih, ki dopolnjujejo jesenske barve.

Če kupuješ sadike rastlin pri lokalnem vrtnarstvu, jih običajno lahko posadiš takoj, vendar bodo najbolje uspevale, če počakaš na nižje dnevne temperature (pod 27 °C).

Koristni nasveti za sajenje zimskih enoletnic:
 • Da bodo jesenske enoletnice cvetele dlje jim odstrani odcvetele cvetove.
 • Tam, kjer so zime mile, jesenske mačehe pogosto preživijo in znova zacvetijo spomladi, če jih zaščitiš s pokrivanje z zastirko (več o zaščiti rastlin pred zmrzaljo v naslednjem blogu 😉)
 • Krizanteme se lahko vrnejo k življenju tudi naslednjo pomlad, če jih posadiš neposredno v zemljo in jih pokriješ s plastjo zastirke.
Drevesa, grmički in trajnice

Jesen je odličen čas za sajenje dreves, grmovnic in trajnic, saj prinaša številne prednosti pred spomladanskim sajenjem. Poleg že prej omenjenih razlogov ima sajenje v jeseni prednost pred sajenjem spomladi tudi zato, ker se takrat zrak (zlasti ponoči) bolj ohladi kot zemlja, kar sproži upočasnitev rasti nad zemljo, to pa posledično rastlinam omogoča, da usmerijo svojo energijo v razvoj korenin v še vedno topli zemlji.

Ravno iz tega razloga smo v Džungli povečali zalogo zunanjih rastlin na račun tistih, katere lahko brez težav takoj posadiš v svoj vrt. Tukaj link do vseh prezimnih rastlin, ki jih imamo trenutno na zalogi.

Sajenje dreves, grmovnic in trajnic opravi vsaj štiri do šest tednov preden tla zamrznejo, da imajo dovolj časa, da se ukoreninijo. Če boš s sajenjem čakal/a do konca jeseni (november ali december), boš tvegal/a slabo rast korenin. In da bo novo posajeno drevo ali grmiček raslo močno in zdravo, priporočamo uporabo naših trpežnih opornih palic za podporo, katere najdeš na spodnji povezavi.

Koristni nasveti za sajenje dreves, grmovnic in trajnic:
 • Večina dreves, grmovnic in trajnic, posajenih jeseni, svojo energijo bolj usmerja v razvoj korenin kot pa nadzemno rast. Zato se osredotoči na zagotavljanje idealnih pogojev za razvoj korenin, tako, da jih dobro zalivaš, dokler tla ne zamrznejo.
 • Gredice v vrtu prekrij z nekaj centimetri organske zastirke, na primer s sesekljanim lubjem ali listi, da ohraniš topla tla dlje in zmanjšaš škodo zaradi zimskih ciklov odtajanja in zamrzovanja.

Če povzamemo – jesen je odličen čas za sajenje rastlin, saj so v tem obdobju tla še vedno topla, poleg tega pa obstaja manjša možnost toplotnega stresa in so vremenski pogoji na splošno bolj ugodni za razvoj korenin. Med rastlinami, ki jih lahko uspešno posadimo jeseni, so spomladi cvetoče čebulnice, zimske enoletnice, drevesa, grmički in trajnice. Sedaj imaš resnično priložnost za popestritev vrta in pripravo na naslednjo rastno sezono.

Naj raste! 🌿