• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  Presajanje   /  Kdaj naj presadim sobne rastline?

Kdaj naj presadim sobne rastline?

Razlogi, zakaj je dobro presaditi sobne rastline, so številni in vključujejo različne koristi za zdravje in vitalnost tvojih rastlin. Presejanje je ena izmed najboljših stvari, ki jih lahko storiš za svoje zelene spremljevalke. V nadaljevanju bomo raziskali nekaj glavnih razlogov, zakaj bi moral/a premisliti o tem ali naj presadiš svoje sobne rastline.

  1. Večja in bolj odporna rastlina: Ko rastline rastejo v istem lončku že dalj časa, se njihove korenine razvijejo in napolnijo ves razpoložljiv prostor in tako pride do stiskanja korenin. Presaditev v večji lonček omogoči rastlini, da tvori nove korenine in se bolje razvija, poleg tega pa postane odpornejša na bolezni, škodljivce in stresne dogodke.
  2. Sveža in bolj hranilna zemlja: Zemlja v lončku sčasoma izgubi hranila, ki jih rastlina potrebuje za rast. Ko presadiš rastlino, ji lahko zagotoviš svežo zemljo, ki je bogata z vitalnimi hranili. To spodbuja rast korenin in listov, ter posledično bolj bujno in privlačno rastlino.
  3. Odstranjevanje neprimerne zemlje: Včasih se zgodi, da kupimo rastlino, ki je posajena v zemlji, ki ni optimalna za njeno rast. Presaditev omogoči, da izbereš ustrezno zemljo za specifično vrsto rastline. S presajanjem boš zagotovil/a, da je tvoja rastlina posajena v idealni zemlji za njeno dobro počutje.
  4. Odstranjevanje škodljivcev in mikroorganizmov: Če opaziš znake škodljivcev ali bolezni na svoji rastlini, je ena od možnosti, da rastlino presadiš v svežo zemljo. To bo pomagalo odstraniti škodljivce in potencialno škodljive mikroorganizme, ki so morda prisotni v trenutni zemlji.

Vse te prednosti presejanja omogočajo tvojim sobnim rastlinam, da se bolje razvijajo, ostanejo zdrave ter ohranijo svojo lepoto. Sedaj, ko razumeš, zakaj je dobro presaditi svoje rastline, se bomo v naslednjem delu bloga osredotočili na to, kdaj je pravi čas za presajanje.

Kdaj naj presadim sobne rastline?

Spomladi je čas, ko se aktivnost koreninskega sistema rastlin poveča, kar pomeni, da bodo imele nove korenine dovolj časa, da zrastejo v svežo zemljo, kar je ključnega pomena za njihovo dobro počutje. Seveda pa lahko rastlino presadiš tudi poleti in v zgodnji jeseni, pomembno je le, da tega ne storiš pozimi, saj takrat rastlina ni v rastnem obdobju.To pomeni, da si pozimi rastlina veliko težje opomore po presajanju, saj v tem obdobju najpočasneje raste in tudi težko razvije nove korenine, ki bi se razširile v svežo zemljo.

Rastlino je najbolje presaditi v naslednjih primerih:

1. Ko lonček postane pretesen za koreninski sistem:

Eden od očitnih znakov, da je čas za presajanje, je, ko korenine rastline prerastejo lonček in ta posledično postane pretesen. Tako koreninski sistem nima dovolj prostora za rast in se začne zapletati. Če opaziš, da so korenine vidne na površini zemlje ali pa začnejo kukati skozi luknje na dnu lonca, je čas za presajanje.

Na naši spletni strani ponujamo široko paleto različnih velikosti lončkov, vključno s prozornimi lončki, ki omogočajo enostavno spremljanje koreninskega sistema. Izberi nov lonec, ki je nekoliko večji od trenutnega, da bo rastlina imela dovolj prostora za nadaljnjo rast.

plastični sadilni lonci

Če imaš opravka z rastlino, ki je “root-bound” (korenine so močno prepletene), je lahko koristno nežno razrahljati korenine, preden jo presadiš.

Ko korenine zapolnijo lonec, je čas, da rastlino presadimo. Vir: Džungla plants

2. Ko rastlina izčrpa vse hranilne snovi v zemlji:

Tudi če skrbno gnojimo svoje sobne rastline, se zemlja sčasoma izčrpa. Hranilne snovi se porabijo, zemlja pa postane gostejša in manj prepustna za zrak in vodo. To je še posebej pomembno pri tropskih rastlinah, ki potrebujejo dobro zračnost v koreninskem sistemu.

Majhne rastline presajamo pogosteje. Vir: Džungla plants

Večjim plezalkam ob presajanju dodamo tudi oporo. Vir: Džungla plants

Pri presajanju lahko odstraniš nekaj stare zemlje okoli korenin in jo nadomestiš s svežo mešanico zemlje, ki vsebuje potrebna hranila. To bo rastlini zagotovilo svežo zalogo hranil in boljše pogoje za rast.

3. Ko rastlino kupiš v slabi/neprimerni zemlji:

Prepogosto se zgodi, da rastline, ki jih kupimo v trgovinah, rastejo v zemlji, ki ni najbolj primerna za njihove potrebe. Vendar nikar ne hiti s presajanjem, takoj ko rastlino prineseš v novi dom. Po nakupu je priporočljivo, da rastlini dovoliš nekaj tednov, da se privadi na novo okolje in stabilizira.

Idealno je, da svojo mešanico zemlje za sobne rastline pripraviš sam/a. Na naši spletni strani najdeš različne vrste mešanic, ki so idealne za različne tipe rastlin, vključno s tropskimi rastlinami in kaktusi.

Poleg tega ponujamo substratne materiale, kot so perlit, lubje in šota, ki jih lahko primešaš mešanici zemlje, da bo popolnoma ustrezala potrebam tvoje rastline. To omogoča prilagajanje mešanice zemlje za vsako rastlino posebej. Na spletni strani ponujamo tudi univerzalno zemljo za tropske rastline, ki je odlična v primeru, ko želiš presaditi več rastlin.

Če želiš ustvariti svojo mešanico zemlje za tropske rastline, je tukaj celoten komplet, potrebuješ le še črno šoto.

Pri mešanju lastne mešanice ti bo v ogromno pomoč blog o razlčnih mešanicah za rastline, katerega lahko najdeš s klikom na spodnji gumb.

4. Ko opaziš škodljivce ali sumiš na škodljive mikroorganizme v zemlji:

Če opaziš, da so se v zemlji sobne rastline razvili škodljivci, kot so mrtvaške mušice, ali pa zaznaš druge znake škodljivih mikroorganizmov, je čas za presajanje. To je priložnost, da se znebiš problematične zemlje in preprečiš nadaljnje infestacije.

Med presajanjem je lahko koristno korenine rastline nežno tretirati s sredstvi, kot je cimet (v primeru plesni) ali raztopina 3 % vodikovega peroksida, da se znebimo morebitnih škodljivcev in bolezni. Mešanico vodikovega peroksida in vode pripraviš tako, da litru vode dodaš vodikov peroksid v količini, ki predstavlja 1/5 mešanice. Na ta način boš zagotovil/a, da bo nova zemlja čista in primerna za rast tvoje sobne rastline.

Ne pozabi, če se ne počutiš kos izzivu, lahko tvoje rastline presadimo in tretiramo tudi mi! Vir: Džungla plants

Presajanje tvojih sobnih rastlin je torej ključno za njihovo zdravje in vitalnost. Razumevanje razlogov in pravilnega časa za presajanje ti bo pomagalo ohraniti čudovite in zdrave rastline, ki bodo krasile tvoj dom.

Naj raste – v višave! 😊