• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  mešanica zemlje   /  Vse o mešanicah zemlje za rastline

Vse o mešanicah zemlje za rastline

Mešanica zemlje v kateri je posajena rastlina, je pomembna za nadaljnjo rast rastline. Večina sobnih rastlin potrebujejo substrat, ki je mešanica zemlje in ostalih substratov. Zato je priporočljivo posaditi svoje rastline ne samo v navadno sadilno zemljo, vendar dodati mešanici še ostale substrate.

Pri presajanju rastlin je dobro razrahljati koreninsko grudo in odstraniti staro zemljo, preden rastlino posadimo v novo.

Preden začneš mešati svojo mešanico zemlje, pa je tukaj nekaj nasvetov kakšne pogoje rastline potrebujejo v mešanici zemlje:

 • Voda: mešanica zemlje mora obdržati pravo količino vlage, da bo rastlina med zalivanji zadovoljna. Nekatere rastline imajo raje dlje časa vlažno zemljo, nekatere rastline pa imajo raje, da se zemlja hitreje izsuši in ne ostane predolgo vlažna.
 • Zračnost: mešanica zemlje mora biti dovolj zračna, da lahko korenine dihajo in s tem preprečimo gnitje korenin. Za zdrave korenine je kisik zelo pomemben, zato z dodajanjem snovi (perlit, pesek, lubje) zagotovimo zračne žepke v zemlji.
 • Hranila: rastlini moraš omogočiti hranljivo zemljo, saj na ta način prejme hranila za uspešno rast
 • Sidranje: mešanica zemlje mora biti dovolj kompaktna in imeti strukturo, ki drži koreninski sistem

Zračna mešanica zemlje

Sobne rastline potrebujejo posebno mešanico zemlje, saj prihajajo iz drugih krajev, kjer imajo specifične pogoje za rast. S temi komponentami poskušamo posnemati njihov medij v katerem rastejo v svojem naravnem habitatu. Vsaka komponenta opravlja svojo nalogo v mešanici. Za zračnost dodamo mešanici zemlje perlit, lubje in kokosova vlakna. Medtem ko so za zadrževanje vode odlični šotni mah, črna šota in kokosova šota. Za preprečevanje širjenja bakterij v zemlji in med koreninskim sistemom je priporočljivo dodati še hortikulturno oglje. Oglje pripomore k odstranjevanju toksinov iz zemlje, pomaga rastlini pri črpanju hranil iz zemlje ter celo podaljšuje življenjsko dobo zemlje.

Šotni mah in mešanica zemlje za tropske rastline.

Sedaj, ko smo seznanjeni z vsemi elementi mešanice zemlje in kakšne naloge imajo, se lahko lotimo ustvarjanja naše mešanice zemlje.

OSNOVNA MEŠANICA ZEMLJE

Ta mešanica zemlje je primerna za skoraj vse tropske sobne rastline. To so ponavadi zelene rastline: alokazije, fikusi, strelicije, palme… Skupaj zmešamo zemljo, perlit in lubje v razmerju:

 • 3 lončke zemlje
 • 1 lonček perlita
 • 1 lonček lubja

Tako ustvarimo mešanico zemlje, ki je hkrati zelo zračna hkrati pa tudi zadržuje pravo količino vlage in je primerna za večino sobnih rastlin.

Perlit, kokosova šota in lubje.

MEŠANICA ZA AROIDE

Tropske rastline

Aroidi potrebujejo bolj zračno mešanico zemlje, zato ji v večji količini dodamo komponente za zračnost. Ta mešanica je super za vse monstere, philondendrone, alokazije in singonije. V mešanico dodaj zemljo, kokosovo šoto, perlit, lubje in aktivno oglje v razmerju:

 • 3 lončke zemlje
 • 2 lončka kokosove šote
 • 2 lončka perlita
 • 2 lončka lubja
 • 1 lonček aktivnega oglja

Takšno mešanico najdeš tudi pri nas, ki je super za aroide (džunglina mešanica zemlje). Nič ne bo narobe če jo uporabiš tudi za zgoraj naštete rastline (alokazije, fikuse, strelicije, palme…)

MEŠANICA ZA EPIFITE

Med epifite spadajo orhideje in anthuriumi. V naravi rastejo po drevesnih in ne v zemlji. Seveda jih imamo lahko doma tudi posajene v zemlji (potem jih je priporočljivo posaditi v mešanico za aroide). Za njih je primerna mešanica lubja, šotnega maha, perlita in aktivnega oglja v razmerju:

S takšno mešanico ponaredimo naravni habitat epifitov. Lubje posnema drevesa, medtem ko šotni mah in perlit zagotavljata vlago v zemlji (v naravni rastejo v okolju z zelo visoko zračno vlago).

MEŠANICA ZA KAKTUSE IN SUKULENTE

Kaktusi

Kaktusi in sukulente (tudi aloe vera, zamija in taščini jeziki) so znani po tem, da potrebujejo malo vode, zato potrebujejo tudi zelo zračno mešanico zemlje. S tem zagotovimo, da zemlja ne ostane predolgo časa vlažna. Za njih je primerna mešanica zemlje in perlita v razmerju:

 • 3 lončki zemlje
 • 2 lončka perlita
 • 2 lončka peska ali vulkanske kamnine

Pri nas najdeš že namešano mešanico zemlje za kaktuse in sukulente, džunglina mešanica za kaktuse in sukulente, ki vsebuje črno šoto, perlit in vulkanski kamen lapilo.

MEŠANICA ZA RASTLINE, KI LJUBIJO VLAGO

Praprot

Praproti, fitonije, hypoestes, bromelije, in podobne rastline, ki za rast potrebujejo vseskozi vlažno zemljo zahtevajo svojo mešanico. Ta mora biti delno zračna, v večini pa vsebuje komponente, ki dalj časa zadržujejo vodo. Mešanico zanje pripraviš po spodnjem receptu:

 • 3 lončki zemlje
 • 1 lonček perlita
 • 1 lonček kokosove šote (opcijsko)

Muholovke

Pomembno pa je omeniti še zemljo za muholovke. Te potrebujejo posebno zemljo brez hranil, saj hranila pridobivajo preko žuželk, ki jih ujamejo.

Seveda pa je najbolje ugotoviti kakšna mešanica zemlje odgovarja tvojim navadam zalivanja in prostoru. Če rad/a kdaj pozabiš zaliti rastline, je potem bolje posaditi rastline v mešanico zemlje, ki dlje časa zadržuje vlago, če pa rad/a preveč zaliješ rastline, pa je bolje posaditi rastline v zračno mešanico zemlje.

Upamo, da smo ti s temi nasveti pomagali pri razumevanju mešanja zemlje za tvoje rastline in bodo tvoje rastlinice uživale v novi mešanici zemlje, ki je za njih primerna.