• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  enostavne za vzdrževanje   /  Ali rastline res čistijo zrak?

Ali rastline res čistijo zrak?

Verjetno si že kdaj slišal/a, da rastline čistijo zrak in da nekaterim rastlinam pravimo tudi ‘čistilci zraka’? V blogu smo zate raziskali ali rastline res čistijo zrak, kako močno ga izboljšajo in katere so najboljše v tem.

RAZLIČNE ŠTUDIJE

Leta 1989 je bila izvedena znamenita NASA študija, ki je pokazala, da lahko sobne rastline iz zraka v zaprtih prostorih odstranijo številne strupene in hlapne organske spojine, ki povzročajo raka. Čeprav je težko natančno reči, koliko rastlin je potrebnih za čiščenje zraka v zaprtih prostorih, NASA priporoča vsaj dve rastlini večje velikosti na približno vsakih 9,3 kvadratnih metrov prostora. (Vir: https://bloominghaus.com/news/nasa-clean-air-study/) Obenem pa so nedavne študije dokazale, da rastline čistijo zrak tako minimalno, da le v res majhnih odstotkih vplivajo na količino hlapnih organskih spojin, ki onesnažujejo zrak v zaprtih prostorih. 

KAJ SO HLAPNE ORGANSKE SNOVI?

Hlapne organske spojine so vrsta kemikalij, ki negativno vplivajo na naše zdravje in jih je mogoče “razpliniti”. Najdemo jih v gospodinjskih izdelkih, kot so barve, čistila, razkužila in osvežilci zraka, pa tudi v pisarniški opremi, kot so tiskalniki in lepila. Nekateri primeri hlapnih organskih snovi so formaldehid (uporablja se v smolah v nekaterih lesnih ali gradbenih materialih), metilklorid (sestavni del odstranjevalcev barve ali odstranjevalcev lepila) in benzen (najdemo ga v tobačnem dimu). Ugotovili so, da so sobne rastline sposobne odstraniti hlapne organske spojine. A ne prav veliko – v sobo bi morali nekako natlačiti mnogo rastlin na kvadratni meter, da bi bila kvaliteta zraka boljša. (Vir: https://www.nature.com/articles)

KATERE RASTLINE SO ZNANE KOT NAJBOLJŠI ČISTILCI ZRAKA?

Med najučinkovitejše čistilce zraka uvrščamo rastline, ki so tudi zelo enostavne za nego. 

Parlour palm

Ta rastlina se je odrezala najbolje v vseh študijah, saj je prečistila zrak vseh naštetih hlapnih organskih snovi. Najraje ima svetlo, indirektno svetlobo, vendar prenaša tudi senco. Da se izogneš prekomernemu zalivanju, poskrbi, da se zgornja zemlja najprej posuši. Če ne dobi dovolj vode, boš opazil/a, da konice listov rjavijo.

Parlour palm

Spatifil/ peace lily

Ta rastlina je že dolgo priljubljena med ljubitelji sobnih rastlin in je ena najboljših rastlin za čiščenje zraka, saj lahko pomaga filtrirati nekatere škodljive spojine. Če ga nameravaš dodati v svojo zbirko rastlin, je dobro vedeti, da je strupena za mačke in pse. Spatifil lahko prenese kratka obdobja suhe zemlje, vendar bodo njegovi listi začeli rjaveti, če ga predolgo zanemariš. Da bo uspeval, ga postavi na svetlo, indirektno svetlobo in ohranjaj stalno vlažno zemljo.

Spatifil

Sanseveria / taščin jezik

Taščini jeziki so znani po svoji nezahtevnosti. Primerni so za prostore z manj svetlobe, prav tako pa potrebujejo tudi malo vode. Ponoči sprošča kisik, zato je primeren za spalne prostore, saj ti bo pomagal bolje dihati med spanjem. Je ena najboljših rastlin za filtriranje toksinov iz zraka, kot so formaldehid, ksilen, benzen, in trikloretilen.

Taščin jezik

Potos

Potos je znan po svojih lepih listih v različnih odtenkih. Več ko mu boš namenil/a svetlobe, bolj bo imel pisane liste. Lahko raste navzdol kot viseča rastlina, če pa mu dodaš oporo in ga usmeriš navzgor bo produciral še večje liste. Čar potosov je v tem, da prenesejo skoraj vse vrste svetlobe, od malo svetlobe pa tudi direktno svetlobo. Če želiš hitro rast, mu nameni kotiček z veliko svetlobe in ga redno gnoji v rastni sezoni.

Golden pothos

Bršljan

Bršljan je odlična plezalka ali pa viseča rastlina, ki hitro zapolni prostor. Potrebuje srednjo do močno svetlobo, poleti ga imamo lahko tudi zunaj na direktni svetlobi. 

Bršljan

Med drugimi pa so odlični čistilci zraka tudi aloe vera, fikusi, aglaoneme, čopasta zelenčica/spider plant, bananovec, krasula in philodendroni. 

Čeprav bi potrebovali več rastlin kot si mislimo, da bi se kvaliteta zraka znatno izboljšala, so vseeno zaželen in priporočen dodatek v prostoru. Rastline prostor poživijo in mu dodajo domačnost. Prav tako pa imajo tudi pozitiven učinek na psihično počutje, saj zmanjšujejo stres in spodbujajo produktivnost.