• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  nega rastlin   /  Kako saditi semena plesoče rastline, mimose, mesojedke in arašidov?
Komplet - Gojitveni lonec za sajenje rastline Mimosa pudica 2 - Džungla Plants

Kako saditi semena plesoče rastline, mimose, mesojedke in arašidov?

 

V Džunglini ponudbi imamo kar nekaj DIY kompletov za sajenje priljubljenih rastlin, ki so še posebaj priljubljeni za darila. Kompleti pridejo v škatlici skupaj z semeni, sadilnim lončkom in kokosovo pastilo, ki služi kot zemlja. Vzgoja semen sicer ni zahtevna, je pa potrebno veliko bolj redno spremljati vlažnost zemlje in dati semenom čim več svetlobe in toplote. Spodaj si lahko prebereš ključne podrobnosti glede nege, da ti bodo semena čim bolje vzklila.

  • Kokosove pastile dobro namočimo v vodi toliko časa, da ni suhega dela in da iz njih nastane dovolj vlažna zemlja za sajenje. Pomagamo si lahko z leseno palčko, žličko ali zmešamo ročno. 
  • Napolnimo lonček z kokosovo zemljo in majhen del  pustimo za pokritje semen.
  • Posejemo semena v razmaku in jih rahlo pokrijemo z delom zemlje. Idealno je nad semenom le nekaj milimetrov zemlje.
   Kadar sadimo arašide ali druge rastline s čebulico moramo pravilno postaviti semena, tako da gledajo navzgor.
  • Lonček postavimo na svetlo in toplo mesto. In NE direktno na sonce, ker lahko sončni žarki rastlino »zažgejo« oz. uničijo. 
  • Vsak dan je potrebno kontrolirati zemljo, da ostaja vlažna, saj se zemlja v majhnem  lončku zelo hitro posuši (hitreje kot v velikem). Zemljo je potrebno  zalivati s škropljenjem vsak dan. Lahko zalivate tudi z injekcijo. Ne smete pa jo zalivati direktno s curkom, ker lahko semena odplakne globje v zemljo in ne bodo vzklila. 
   Pri semenih mesojedk je potrebno paziti, da jo zalivamo vedno v podstavek in NE direktno v zemljo. Pomembno je tudi, da jo zalivamo z mehko vodo (deževnica ali destilirana voda) in ne z vodo iz pipe.
   Veliko semen kali dlje časa, tudi do nekaj tednov. V tem času je potrebno zemljo ves čas ohranjati vlažno (pogosto to pomeni zalivati vsak dan).
  • Ko rastlina vzklije in je visoka že nekaj centimetrov, moramo rastlino presaditi v večji lonček, saj korenine potrebujejo več prostora za rast in tudi več hranil. Le tako se bo uspešno razvijala naprej v večjo rastlino.
  • Pozimi in v hladnih dneh lonček s semeni NE sme biti na prepihu ali na hladnem mestu, ker semena ne bodo vzklila. Lonček mora biti ves čas na toplem mestu z dovolj svetlobe. 

Komplet - Gojitveni lonec za sajenje rastline Mimosa pudica - Džungla Plants

 

Komplet - Gojitveni lonec za sajenje plesoče rastline (dancing plant) - Džungla Plants

 

 

 

ZAKAJ RASTLINE POTREBUJEJO SVETLO IN TOPLO MESTO

Večina rastlin je odvisna od svetlobe in toplote za svoj razvoj in preživetje. Razumeti, zakaj rastline potrebujejo svetlo in toplo mesto, pomeni razumeti osnovne biološke procese, ki potekajo v rastlinah.

Fotosinteza: srce rastlinskega življenja
Fotosinteza je osrednji proces, ki omogoča rastlinam, da ustvarjajo hrano iz svetlobe in ogljikovega dioksida. Med fotosintezo rastline uporabljajo energijo sončne svetlobe za pretvorbo ogljikovega dioksida iz zraka in vode iz tal, v glukozo, ki služi kot energijski vir. Brez dovolj svetlobe fotosinteza ne more potekati učinkovito, kar pomeni, da rastlina ne more proizvesti dovolj hrane za svojo rast in preživetje.

Svetloba kot sprožilec za rastlinske procese
Svetloba ni pomembna samo kot vir energije, ampak tudi kot sprožilec za različne rastlinske procese. Na primer, svetloba regulira obdobje cvetenja pri mnogih rastlinah. Nekatere rastline cvetijo le, če so izpostavljene določeni količini svetlobe ali določenim svetlobnim ciklom. Brez ustrezne svetlobe lahko rastlina ostane sterilna ali pa ne proizvede semena.

Toplota kot katalizator
Toplota igra ključno vlogo pri spodbujanju številnih biokemičnih reakcij v rastlinah. Nižje temperature lahko upočasnijo ali zaustavijo te reakcije. Korenine rastlin na primer absorbirajo več vode in hranilnih snovi iz tal, če so temperature toplejše. Semena potrebujejo določeno temperaturo, da kalijo. Preveč hladne temperature lahko upočasnijo kalitev ali celo preprečijo, da bi seme vzklilo.

 

Naj raste!🌿