• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  agrumi   /  Kako skrbeti za limonovec in ostale agrume

Kako skrbeti za limonovec in ostale agrume

Limone, mandarine, kumkvat, pomaranče, klementine in še druge spadajo v rod agrumov. Imajo značilne temno zelene liste, ki so ovalne oblike in se svetijo. Agrumi so zelo popularni, saj nas poleg svoje lepega videza razveseljujejo tudi s sadeži. Limonovec lahko gojimo na terasi ali balkonu, pozimi pa ga postavimo v notranjost na prezimovanje. Pripravili smo nekaj nasvetov kako skrbeti za limonovec in ostale agrume. 

SVETLOBA IN TEMPEREATURA

Limonovec ima rad veliko svetlobe in sonca, zato mu privošči vsaj 5 do 6 ur svetlobe dnevno. Ko se temperature ponoči dvignejo nad 10 ˚C, ga lahko postaviš ven (terasa, balkon, vrt). Limonovcu odgovarja višja temperatura od 15 do 30˚C, vendar če ga imaš zunaj mu zagotovi zavetrno lego.

Limonovec nam lahko skozi poletje krasi balkon ali teraso.

ZALIVANJE

Zalivaj, ko se zgornja plast zemlje izsuši. Dobro ga zalij, vendar odlij odvečno vodo, ki se zadrži na dnu okrasnega lonca. Limonovci ne prenesejo konstantno premokre zemlje (saj to lahko vodi v koreninsko gnilobo), najljubša jim je srednje vlažna zemlja. Priporočljivo je zalivanje z deževnico ali postano vodo – torej ne apnenčasto vodo, saj limonovcem apnenec ne odgovarja. Če imaš limonovec v prostoru z nizko zračno vlago (pod 50%) mu privošči dnevno pršenje. Seveda pa je pogostost zalivanja odvisna od temperature in vrste mešanice zemlje, v katero je posajen.

Limonovec za rast potrebuje srednje velik lonec.

ZEMLJA

Limonovec bo hvaležen, če je posajen v dobro odtočno zemljo, ki ima rahlo kiselkast pH (6-6,5). Odtočna zemlja je primerna za limonovce, saj ne bo predolgo zadržala vode in je manj možnosti, da pride do gnitja korenin. Priporočamo mešanico zemlje, lubja, kokosove šote in perlita oziroma kar že narejeno džunglino mešanico zemlje, ki je primerna tudi za citruse.

Primer mladega drevesa s plodovi.

PREZIMOVANJE

Čez zimo limonovec postavimo v hladen, neogrevan prostor s temperaturo od 5 do 10 ˚C. Prostor za prezimovanje mora biti svetel, limonovca v tem času ne gnojimo in ga zalivamo poredkeje – šele ko se zemlja popolnoma izsuši.  Če opaziš, da limonovcu pozimi rumenijo listu in jih veliko odpada, je to posledica neustreznega prostora, kjer prezimuje. Najverjetneje je prostor prehladen ali pa prihaja do prevelikih temperaturnih razlik.

GNOJENJE

Za gnojenje limonovca je priporočljivo uporabiti gnojila za citruse, prav tako so primerna tudi organska gnojila. Gnojimo ga redno od marca do spomladi, med prezimovanjem ne gnojimo.

Primer začetne faze ploda limone.

ŠKODLJIVCI

Najpogostejši škodljivci, ki napadejo limonovec so kaparji in volnate uši, ki rastlini izsesavajo rastlinski sok in s tem škodujejo rastlini. Če opaziš škodljivce na limonovcu priporočamo uporabo neem tonika, če pa so se škodljivci že obilno razmnožili pa priporočamo redno ročno odstranjevanje škodljivcev, redno brisanje listov ali tuširanje rastline.

Enakomerno košato krošnjo dosežemo z obrezovanjem vej.

OBREZOVANJE

Pomembno je omeniti tudi obrezovanje limonovca.

Primer napotkov za obrezovanje krošnje limonovca- Vir: pinterest.

Mlado rastlino t.i. piniciramo –  ji skrajšamo enoletne poganjke, da rastlina raste bolj v grm. Vendar tega ne počnemo več na odrasli rastlini, saj tam poganjajo novi poganjki. Odrasle rastline lahko obrezujemo tako, da odstranimo poganjke, ki niso več rodni in krošnjo malenkost razredčimo, da svetloba bolje doseže v notranjost krošnje.

  Mladi poganjki, ki zrastejo po obrezovanju. Vir: minnetonka orchards.

Novi poganjki.

S pravilno nego te bo limonovec navduševal s svojimi čudovitimi sadeži, ki bodo organsko pridelani brez dodanih pesticidov.

Naj raste!