• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  kaladij   /  Kako skrbeti za kaladij?

Kako skrbeti za kaladij?

Obstaja veliko vrst kaladijev, kjer nas vsak preseneča s svojimi posebnimi vzorci in barvami. Ljubitelji rastlin jih po navadi gojijo prav zaradi njihovih pisanih in velikih listov. Kaladiji se od drugih sobnih rastlin razlikujejo po načinu rasti. Rastejo od spomladi do jeseni, potem pa gredo v zimsko spanje. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako skrbeti za te prečudovite gomoljne rastline in nasvete za njihovo oskrbo razdelili po letnih časih.

SPOMLAD (sajenje, izbira lončka)

Pomlad je čas, da se gomolji ponovno prebudijo iz zimskega spanca in začnejo na novo poganjati liste. Ko gomolji prispejo v naš dom, jim privošči toplo kopel – položi jih v mlačno vodo (maksimalno 50°C) za eno uro  preden jih posadiš.

gomolj kaladija

Vmes si pripravi sadilni lonček, ki ima premer dvakrat toliko, kot je velik gomolj. Torej če premer gomolja velik 7cm, ga posadi v lonček, ki ima premer 14cm. Priporočljivo je vzeti take dimenzije lonček, saj s tem omogočimo kaladiju, da se čez poletje razraste in nas razveseljuje z veliki listi.

zračna mešanica zemlje

Lonček do 2/3 napolnimo z dobro odtočno in hranljivo mešanico zemlje (priporočamo džunglino mešanico zemlje), nanj položimo gomolj z vrhom (špico) navzgor oziroma poiščeš očesa in se položi gomolj v zemljo z očesi navzgor (podobno kot pri krompirju) in nanj posujemo še preostanek zemlje. Vse skupaj dobro zalijemo in postavimo v sončno lego s temperaturo med 20°C do 25°C. Zalivaj, ko se zgornja plast zemlje rahlo izsuši. Čez približno 4 tedne pa boš opazil/a že prve poganjke!

primer mladega kaladija

POLETJE (svetloba, zalivanje, zračna vlaga)

Poleti je čas, ko bodo kaladiji najbolj bujno rastli in lahko ti zrastejo tudi do 90cm v višino! Poleti jim privošči svetlo lego, kjer bodo prejemali močno indirektno svetlobo. Ne imej pa jih na direktnem soncu, saj jim boš s tem ožgal/a liste. Če opaziš, da so listi bolj zelenkaste barve kot pa barvit je to znak, da prejema kaladij premalo svetlobe, zato ga postavi na bolj svetlo lego.

Kaladiji imajo zelo tanke in občutljive liste, ki jih lahko opeče sonce.

Kaladij imajo radi stalno malenkost vlažno zemlje, vendar ne smejo imeti predolgo časa popolnoma mokre zemlje. Če bo zemlja predolgo časa mokra lahko pride do gnitja gomoljčka. Zalivaj dvakrat na teden med poletjem ter spomladi in jeseni enkrat na teden. Kaladij ti bo pokazal, da je žejen, ko povesi svoje liste. Prav tako jim privošči prostor, kjer je visoka zračna vlaga ali pa jim privošči dnevno pršenje z vodo.

Če imaš srečo ti lahko poleti kaladiji zacvetijo, vendar imajo zelo močan vonj. Če te vonj moti, lahko porežeš svetove in s tem rastlini pomagaš pri varčevanju z energijo. Tako bo usmerila energijo bolj v rast novih listov.

Prav tako pa privošči kaladijem redno gnojenje od spomladi do jeseni!

Caladium red flash – Vir: pinterest

JESEN in ZIMA (zimsko spanje)

Jeseni nadaljuješ z enako oskrbo dokler listi ne začnejo propadati. Ponavadi se to zgodi, ko se dnevi krajšajo (manj dnevne svetlobe) in temperatura pade pod 15°C. Če opaziš, da listi še pozno v jeseni ne propadajo (npr. če imaš toplo stanovanje in lučke za rast rastlin), lahko kaladije postaviš v hladnejši in temen prostor, da jim zagotoviš normalen cikel. S tem bo kaladij začutil, da je čas za hibernacijo. Ko listi začnejo propadati, jih poreži do gomoljčka. Gomojček izkoplji iz zemlje, ga operi pod vodo in preglej ter odstrani kakršen koli nagnit del (korenin ali gomoljčka). Shrani gomolje na suho, temno in hladno mesto, hraniš pa jih lahko na več načinov. Lahko ga imaš samo v škatli, lahko ga zakoplješ v žagovino ali suho mivko, možnost pa je tudi, da se gomolj pusti v zemlji – v tem primeru zemlje celo zimo ne zalivaš. Sedaj je tvoj gomoljček pripravljen na zimsko spanje! Spomladi pa celoten cikel ponoviš.

Caladium carolyn whorton – Vir: Stekjes

Upamo, da smo ti s temi nasveti pomagali in ti bodo kaladiji noro rastli. 🙂