• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  alokazije   /  Kako skrbeti za alokazijo?

Kako skrbeti za alokazijo?

Vsakega ljubitelja rastlin je vsaj ena vrsta alokazije enkrat očarala. Znane so po osupljivih listih, ki so lahko v obliki pušice ali srca in imajo značilne žile, ki na rastlini pričarajo kontrast od temno zelenih listov. Rod alokazij vsebuje številne vrste, od manjših, kot je Alocasia amazonica bambino, do ogromnih, kot je Alocasia macrorrhizos ali bolj znana kot Adam.

Alokazije so znane kot diva rastline, a ko se naučimo, kako za njih skrbeti, nas navdušujejo s svojimi prelepimi listi. Da pa ti skrb za alokazije ne bo več predstavljala izziva, smo zate pripravili nekaj nasvetov.

SVETLOBA

Ker alokazije izvirajo iz Azije in vzhodne Avstralije, kjer rastejo pod krošnjami velikih dreves, so navajene na močno indirektno svetlobo, pa tudi na srednje veliko svetlobe. Za uspešno hitro rast postavi svojo alokazijo na svetlo mesto, kjer prejema močno indirektno svetlobo. Ni potrebno, da je na okenski polici najbližje svetlobi, a vseeno naj bo postavljena meter ali dva stran od okna. Seveda lahko preživi tudi na manj svetlem mestu, a bo njena rast upočasnjena. Alokazije nikoli naenkrat ne postavi na direktno svetlobo, saj boš ožgal/a njene lepe liste. Določene vrste, recimo Alocasio macrorrhizos (Adam) lahko postopoma privajamo na direktno sončno svetlobo, a se močnemu popoldansko poletnemu soncu raje izognemo.

ZALIVANJE

Alokazije so najbolj občutljive oziroma zahtevne, ko pride do zalivanja. Rastlino zalij, ko povesi liste ter je polovica zemlje suha (pozimi lahko počakamo, da se posuši celotna zemlja). Alokazije se na prekomerno zalivanje odzovejo zelo dramatično in pogosto odvržejo liste, zato raje zalivaj manj kot preveč (ampak vseeno to ne pomeni, da jo zalivaš kot kaktuse 😉 ). Alokazije imajo namreč v svojih debelih steblih shranjene ogromno vode. Poleg tega rastejo iz čebulic, ki ob prekomernem zalivanju začnejo gniti, kar pomeni propad rastline.

V debelih steblih je veliko vode.

MEŠANICA ZEMLJE

Alokazije sodijo v družino aroidov, zato jim privošči odtočno mešanico zemlje (mešanica zemlje, perlita in lubja). Pri nas najdeš že narejeno mešanico zemlje, ki je idealna zanje.

TEMPERATURA

Alokazija ti bo hvaležna, če ji zagotavljaš konstantno temperaturo okoli 21°C. Nikoli pa je ne imej v prostoru, kjer je manj kot 15°C, saj je to za njih znak za hibernacijo in v takem primeru odvržejo vse liste in ostane le čebulica (v takem primeru jo postavi na toplo in sončno lego, kjer bo ponovno začela poganjati liste).

 

ZIMSKO SPANJE/HIBERNACIJA

Alokazije lahko čez zimo grejo v stanje hibernacije (odvrže vse liste in ostane samo čebulica), zaradi prenizke temperature. Če se to zgodi, postavi rastlino v prostor z nižjo temperaturo (npr. neogrevan hodnik, ki ima okoli 10°C) in jo čez zimo ne zalivaj. Lahko tudi izkoplješ čebulico in jo prezimi na suhem in temnem prostoru. Na pomlad, ko se začne temperatura zviševati, jih posadiš, pognojiš, zaliješ ter daš na toplo in sončno mesto, kjer se bo spet zbudila.

čebulice

ZRAČNA VLAGA

Alokazije izvirajo iz okolja z visoko zračno vlago, zato jim privošči zračno vlago nad 60%, idealno pa nad 70%. Za višanje zračne vlage si lahko pomagaš z vlažilcem zraka ali pa alokaziji nameniš vsakodnevno pršenje z vodo (pršilka naj prši drobne kapljice, saj le take lahko nadomestijo vlažilec zraka). Priporočamo vlažilec zraka in pršilko. Prav tako pa bodo alokazije zelo zadovoljne, če jih postaviš v prostore z visoko vlago, kot sta kopalnica ali kuhinja.

GNOJENJE

Alokazije glede gnojenja niso zahtevne, pognoji jih v rastnem obdobju (od spomladi so jeseni) ob vsakem ali vsakem drugem zalivanju. Ob uporabi gnojila bodo njihovi listi večji in bolj zeleni.

gnojila

POGOSTE TEŽAVE

Zakaj ima alokazija povešene liste in je začela odmetavati liste?

Alokazije nas opozorijo, da so žejne, ko povesijo svoje liste. Če pa je zemlja mokra in ima rastlina povešene liste, pa lahko to nakazuje na gnitje korenin in čebulice. Ko je alokazija prezalita, bo začela odmetavati liste, zato preglej korenine in čebulico. Znak, da čebulica gnije, je, če je čebulica na otip mehka. Poreži dele, kjer je čebulica nagnita in mehka ter jo poskusi ukoreniniti v vodi ali perlitu. Če se odločiš za koreninjenje v vodi, naj vrhnji del čebulice gleda ven (torej naj ne bo cela čebulica v vodi). Za koreninjenje v perlitu pa namoči perlit, da bo vlažen, položi in rahlo zakoplji čebulico v perlit (lahko vse skupaj pokriješ še s pokrovom za višjo zračno vlago). Preden jo daš v vodo/perlit, jo dobro speri, lahko pa jo tudi poškropiš ali spereš z mešanico 3% vodikovega peroksida in vode (1 del vodikovega peroksida in dva dela vode). To bo uničilo bakterije, ki bi povzročile nadaljnjo gnitje.

 

Zakaj rumenijo listi in se pojavljajo rjavi madeži?

Gre za popolnoma normalen pojav, če rumenijo stari listi. Stari listi so tisti, ki so na spodnjem delu rastline, torej najstarejši listki na rastlini. Rastlina starih listov ne potrebuje več, ker dela nove in zaradi tega starejši listki porumenijo in propadejo. Če pa se na listih pojavljajo rjavi madeži in listi rumenijo, pa to nakazuje na prezalito rastlino. S tem smo opozorjeni, da gre lahko za gnitje korenin. V primeru, da na robovih listov opazimo rjave madeže, ima rastlina najverjetneje premalo zračne vlage. Če pa se rjavi madeži pojavijo na sredini listov, gre ponovno za prezalito rastlino ali pa so madeži posledica ožganin od sonca, če jo imaš na direktni svetlobi.

Škodljivci

Alokazije rade privlačijo škodljivce, kot so pršice, volnate uši in kaparji. Zato le dobro preglej svojo alokazijo, če ji nenadoma začnejo rumeneti listi in na listih opaziš posledice škodljivcev. Pršice so tako majhne, da jih s prostim očesom težko opazimo in zato po navadi najprej opazimo pajčevino, ki se pojavi pri dnu stebla med steblom in zemljo, ali pa kar med in po listih same rastline. So pa pršice najpogostejši škodljivec alokazij, zato priporočamo, da se alokazije redno preventivno tušira (lahko jo zalivamo tako, da jo stuširamo – s tem ji operemo liste in jo hkrati tudi zalijemo). Priporočljivo je preventivno uporabljati tudi neem, saj od vseh pripravkov najbolje učinkuje na pršice. Po navodilih na embalaži pripravi mešanico, ki jo poškropiš po listih ali pa liste s to mešanico prebrišeš.

 

Upamo, da smo ti s temi nasveti pomagali in ti alokazije ne bodo več povzročale preglavic. 🙂

Naj raste!