• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  begonije   /  Kako skrbeti za begonijo?

Kako skrbeti za begonijo?

Najbolj znana vrsta begonij so angel wing begonije v katero spada tudi Begonia Maculata ali Polka Dot Begonija. Očara nas s svojimi srebrnimi pikami na sprednji strani listov, spodnja stran listov pa nas očara s svojo rdečkasto bravo. Ob pravilni negi pa nas begonije od spomladi do jeseni razveseljujejo s svojimi prelepimi cvetovi. Skrb za begonije ni zahtevna, a znajo biti včasih dramatične in začnejo odmetavati svoje liste. Da bi ti begonije povzročale čim manj skrbi, smo zate pripravili nekaj nasvetov.

SVETLOBA

Močna, indirektna svetloba, ki spodbuja hitrejšo rast, prav tako pa bodo spodnje strani listov močnejše rdečkaste barve pri begoniji Maculati. Torej bleda rdečkasta spodnja stran listov nakazuje na premalo svetlobe. Vendar rastlino ne postavi na direktno svetlobo, saj boš s tem ožgal/a liste.

Živo rdeča spodnja stran listov.

MEŠANICA ZEMLJE

Begonijam privošči odtočno mešanico zemlje, priporočamo mešanico zemlje, kokosove šote in perlita (1:1:2) ali pa kar našo džunglino mešanico zemlje, ki je prav tako primerna za begonije. Prav tako pa ne pozabi na sadilni lonec z luknjicami na dnu, da se odvečna voda ob zalivanju odteče.

ZALIVANJE

Begonijam najbolj odgovarja stalno rahlo vlažna zemlja. Zalij, ko se posuši zgornja plast zemlje. Ampak bodi previden/a, da zemlja ne bo konstantno mokra, saj boš s tem povzročil gnitje tankih korenin begonije. Begonija bo hitro pokazala, da je prezalita, saj bo začela odmetavati liste in je to za nas opozorilni znak, da jo zalivamo manj pogosto.

Begonija na okenski polici z veliko svetlobe.

ZRAČNA VLAGA

Tukaj pa begonije postane zahtevne. Največ težav pri vzgoji begonij se pojavi ravno zaradi prenizke zračne vlage. Odgovarja jim visoka zračna vlaga, idealno nad 45%. Če nimaš vlažilca zraka, privošči begonijam dnevno pršenje z vodo po listih (uporabi pršilko, ki prši drobne kapljice). Priporočamo vlažilec zraka in pršilko.

GNOJENJE

V rastnem obdobju torej od spomladi do jeseni pognoji begonije ob vsakem ali pa vsakem drugem zalivanju. Ob rednem gnojenju nam bodo pognale tudi cvetove.

Cvet begonije Maculata; Vir: ohiotropics

Naštejmo še nekaj najbolj pogostih težav, s katerimi se srečujejo ljubitelji teh čudovitih rastlin.

Begonija odmetava liste

Ena najbolj pogostih preglavic, ki jih begonije povzročajo je odmetavanje listov. Še posebej pozimi begonije rade odvržejo skoraj vse liste, saj jih morda zalivamo prepogosto ali pa tudi preredko (zlato pravilo – vse rastline pozimi zalivaj na dvakrat toliko časa, kot poleti). Prav tako jim pozimi ne odgovarja suh zrak v naših stanovanjih zaradi ogrevanja. Kot že omenjeno pomagaš si lahko z vlažilcem zraka ali pa rednim pršenjem listov. Bodi previden/a, da pozimi begonij ne postaviš na okensko polico nad radiatorjem ali kamorkoli zelo blizu radiatorjev. Begonije pa so tudi zelo občutljive na spremembo okolja, zato je lahko običajen pojav, da begonija odvrže nekaj listov, ko pride v naš dom.

Odpadanje listov;  Vir: ohiotropics

Vendar brez skrbi, če pustimo steblo bodo iz njega ponovno začeli poganjati listi in tvoja rastlina bo spet košata. Priporočljivo jo je tudi malo obrezati, saj s tem spodbudimo novo rast vej, še posebej, če nam pozimi odvrže liste in imamo samo gola stebla. Na spomlad ji malo skrajšamo stebla, začnemo gnojiti in jo postavimo na toplo mesto in hitro bo spet bujna rastlinica.

nov poganjek

Begoniji se sušijo konice listov

Begonijam se pogosto sušijo in rjavijo konice ter robovi listov. To preprečiš s tem, da ji zagotoviš dovolj zračne vlage in konsistentno zalivanje. Torej naj se zemlja ne izsuši v celoti, ampak zalij ko se izsuši polovica zemlje. Vsi ljubitelji notranjih rastlin imamo radi tropske rastline, vendar doma nimamo vedno primernih pogojev za njihovo popolno rast. Sušenje konic listov je kompromis, ki ga moramo sprejeti, če želimo imeti doma tropske rastline, saj jim težko zagotovimo pogoje kot jih dobijo v naravi. Seveda pa lahko za lepši izgled same rastline posušene konice porežemo in rastlinica nas bo še naprej razveseljevala s svojo lepoto.

Rjavenje konic; Vir: ohiotropics

Upamo, da smo ti s temi nasveti pomagali in ti bodo begonije uspevale ter te navduševale tudi s svojimi lepimi cvetovi. 🙂

Naj raste!