• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  nega rastlin   /  Nega sobnih rastlin spomladi

Nega sobnih rastlin spomladi

Pred nami je pomlad, čas, ko se vse življenje začne prebujati. To vidimo tudi pri sobnih rastlinah, ki po obdobju mirovanja prehajajo v obdobje ponovne rasti. Kako v tem času zanje najbolje poskrbimo? Pred teboj je nekaj osnovnih korakov, po katerih bo nega rastlin spomladi kvalitetno in učinkovito opravljena.

Presajanje – v večji lonec ali samo v novo mešanico zemlje?

Ko se sobne rastline spomladi prebudijo iz zimskega mirovanja, začnejo prvič po mesecih ponovno aktivno rasti. To je idealen čas, da rastlinam damo nekaj dodatnega prostora za rast, saj korenine hitro zrastejo in zapolnijo dodatno zemljo. S presajanjem v novo zemljo pa rastlinam omogočimo tudi nov vir hranil potrebnih za rast.

Nega rastlin spomladi zahteva različne opravke in presajanje je zagotovo eno izmed ključnih. Potrebno je oceniti rastlino in se odločiti, ali jo je treba ponovno posaditi. Vprašanje je, ali rastlina potrebuje večji lonec. Pogosto je dovolj, če po potrebi obrežemo korenine in nato rastlino posadimo v enako velik lonec s svežo mešanico zemlje. Ne pozabite, da se številne rastline raje malo stiskajo. Zato redko presadimo v lonec, ki ima več kot 5 cm širši premer od starega lonca. Presajanje je najbolje opraviti marca ali aprila. Hkrati se je treba zavedati, da je presajanje za rastline stresno. Zato presadite le tiste, ki to zares potrebujejo.

Gnojenje – vaše rastline so lačne, nahranite jih!

Pozno jeseni in pozimi z gnojenjem sobnih rastlin prenehamo oz. ga vsaj močno omejimo. Rastline čez zimo ne potrebujejo dodatnih hranil, saj v tem času počivajo. Prekomerno gnojenje v tem času lahko rastlini prej škoduje, kot koristi.

Posledično je razumljivo, da so rastline spomladi lačne. Zato nega rastlin spomladi vključuje gnojenje, da rastlinam damo nekaj dodatne energije. Lahko uporabimo tekoča gnojila, kot so ribja emulzija ali morske alge ali pa posežemo po drugih organskih gnojilih. Uporabite lahko tudi domači kompost, v kolikor se je že popolnoma razgradil. Bodite pozorni, da gnojila primerno razredčite. Pri tem se držite navodil, ki so navedeni na embalaži. Morda je na začetku dobro tudi bolj razredčiti, kot navajajo gnojila, in spremljati, kako se rastlina odziva. Vedno lahko dodate še več gnojila, težko pa ga je enkrat, ko je že dodan, odstraniti.

Urejanje – odreži, obreži, natančno preglej …

Dejstvo je, da imajo sobne rastline več problemov pozimi kot poleti. Večina sobnih rastlin prihaja iz zelo toplih tropskih krajev, kjer so letni časi čisto drugačni kot pri nas. Rastne razmere v domovini so preprosto bolj ugodne za naravni ritem teh rastlin.

Če rastlinam novo okolje ne ustreza, to pokažejo z rumenenjem, odpadanjem listov, rjavenjem, venenjem … Seznam je seveda dolg in različen glede na posamezne sorte rastlin. Spomladi je odlična priložnost, da se znebite teh žalostnih listov, saj bodo rastline kmalu vstopile v ponovno aktivno rast.

Odrežite vse liste, ki imajo ali začenjajo dobivati rumeno ali rjavo barvo. Odrežite brez skrbi, ti listi si ne bodo opomogli. Večina sobnih rastlin je primerna tudi za obrezovanje. Pri redčenju rastlin odrežite vsa stebla, ki so dolga in brez poganjkov, ter tista, ki stagnirajo oz. rastejo zelo malo. Namesto njih bodo pognala nova stebla.

Včasih se moramo žal tudi posloviti. Če je rastlina videti popolnoma nesrečno, vam bo kot taka le kratila dobro voljo. Če jo je še moč rešiti, jo predajte prijatelju, morda bo v novem okolju uspevala. Če ji ni več pomoči, pa jo predajte kompostniku. Zavedamo se, da slovo ni lahko, toda včasih je to nujen korak pri negi rastlin v zaprtih prostorih.

Spomladansko čiščenje – obrišite prah in sperite liste

Zgodaj spomladi je priporočljivo skrbno očistiti domovanje. Predvsem zato, ker se pozimi v notranjih prostorih nabere več prahu. Ta pristane tudi na listih sobnih rastlin. Zato le porabite nekaj časa, da rastlinam, zlasti listnatim tropskim vrstam, obrišete oz. operete liste. Čiščenje listov in nega rastlin spomladi sta močno povezana, a površine rastlin lahko čistite kadarkoli. Za to opravilo bodo rastline vedno hvaležne. Namreč, prah, ki se na listih nabira, blokira svetlobo, tako da rastline težje opravljajo fotosintezo.

Pri čiščenju podprite spodnjo stran lista z dlanjo, nato pa površino obrišite z vlažno papirnato brisačo ali mehko krpo. Pazite, da očistite obe strani lista. Če iščete bližnjico, lahko svoje rastline postavite tudi pod prho in jih okopate z mlačno vodo. Tega se poslužujte samo, če vaš vodni tlak ni preveč močan. Pri tem nikar ne pretiravajte. Prhanje je sicer le za močne listnate rastline, vsekakor ni primerno za kaktuse in sukulente.  

Če želite svojim rastlinam tudi preventivno pomagati pa liste obrišite z mešanico Neem tonika in vode. S tem tudi preprečite napad škodljivcev in plesni. Rastline bodo videti bleščeče in se vam bodo zahvalile tako, da bodo ostale srečne in zdrave.

Selitev – prostor rastlin prilagodite glede na potrebe po svetlobi in temperaturi

Verjetno ste jeseni, glede na temperature in razpoložljivost v stanovanju, prestavljali rastline, tako da jim je okolje najbolje ustrezalo za zimsko spanje. Nega rastlin spomladi zahteva, da se ponovno lotimo razmisleka, kje v našem stanovanju je za določeno rastlino najboljši prostor. Južna in zahodna okna bodo začela prepuščati veliko več svetlobe, ko se dnevi podaljšujejo. Ne dovolite, da se tropske rastline opečejo. Zato na direktna sončna mesta raje namestite kaktuse in sukulente.

Če imate zunanje prostore in željo, da si tudi balkon ali teraso polepšate z zelenjem, najprej preverite, ali so temperature že primerne za zunanje bivanje tropskih rastlin. Pri tem morate biti pozorni na dnevne in predvsem nočne temperature, ki so lahko spomladi še precej nizke. Pri prestavljanju rastlin v zunanje prostore morate biti pozorni tudi na svetlobo. Temu primerno izberite rastline, ki si želijo močne svetlobe, za druge pa izberite le senčne kotičke.  

 

Še nekaj kratkih napotkov za konec: več zalivanja in svežega zraka, s sončnimi žarki pa previdno!

V času mirovanja rastline potrebujejo manj vode kot v času rasti. Zato se moramo spomladi navaditi, da ponovno zalivamo več. Vseeno bodite pozorni, kakšne so potrebe posameznih rastlin. Preveč vode nikoli ne koristi. Ko pridejo toplejši pomladni dnevi, večkrat odprite okna. Svež zrak dobro dene tako nam kot tudi sobnim rastlinam. Pozorni pa bodite s sončnimi žarki; rastline, ki so na njih občutljive, le umaknite z okenskih polic v notranje kotičke stanovanj.

Naj raste! 🙂