• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  gojenje   /  Vzgoja tropskih rastlin iz semen

Vzgoja tropskih rastlin iz semen

Semena tropskih rastlin so odlična izbira za ljubitelje sobnih rastlin, saj lahko rastline vzgojiš sam_a. Čeprav zna biti vzgoja semen malo zahtevnejša, nam lahko prinese veliko užitka, ko zagledamo prve liste rastline, ki smo jo sami vzgojili. Pripravili smo nekaj napotkov in nasvetov, ki ti bodo pomagala pri vzgoji semen.

PRIPRAVA SEMEN

Dobro je vedeti, katera semena so primerna za sajenje po sušenju in katera semena je priporočljivo posaditi čim hitreje po nabiranju. Semena filondendronov, strelicije, evkaliptusov in drugih so lahko posušena, ko jih prejmemo, in bodo vzkalila. Medtem ko semena anthuriumov zahtevajo stalno vlažnosti in se ne smejo nikoli posušiti. Semena anthuriumov se nahajajo v t.i. malini, v kateri so v vlažnem okolju eno, dva ali največ tri semena. Ta semena moramo posaditi takoj, ko jih izluščimo iz maline.

Priporočljivo je tudi, da semena, ko jih prejmemo, namočimo za nekaj ur v vodo, saj s tem spodbudimo postopek kalitve.

Semena strelitzie je priporočljivo namakati pred sajenjem.

ČAS KALJENJA

Čas kaljenja je odvisen od vrste semen. Lahko traja od 2 do 3 tedne, pa tudi do enega do več mesecev. Pri tem je najbolj priporočljiva sestavina strpnost. 🙂

Semena rastlin se zelo razlikujejo, manjša ponavadi vzkalijo prej kakor večja.

SUBSTRAT

Za substrat kaljenja lahko izbiramo med več možnostmi. Prva možnost je odcedna mešanice zemlje in perlita, druga možnost je kaljenje v mahu, lahko pa semena položimo tudi v vlažen robček (ki mora ostati ves čas vlažen) in počakamo, da vzklijejo, preden jih premestimo v zemljo.

 

Pred ali po sajenju zemljo dobro namočimo.

TEMPERATURA

Optimalna temperatura za kalitev semen je večinoma okoli 25 °C, za hitrejše kaljenje priporočamo uporabo grelne blazine, ki ves čas ohranja toploto pod posodo oz. lončkom, kjer so posajena semena. Optimalna temperature bo poskrbela za hitrejšo kalitev semen, prav tako pa je manj možnosti, da semena propadejo (zgnijejo).

VLAŽNOST

Potreba po zagotavljanju visoke zračne vlage je odvisna od vrste semen. Čeprav nekatera semena ne zahtevajo visoke zračne vlage, vseeno priporočamo, da jim zagotoviš višjo vlago (to narediš tako, da lonček pokriješ s prozorno folijo ali pa semena vzgajaš v zaprti škatli, kot je posoda za gojenje rastlin). Z višjo zračno vlago prav tako poskrbiš, da semena prej in bolje vzkalijo, saj gre za tropske rastline, ki so navajene takšnega okolja.

 

Za bolj uspešno kalitev uporabimo posodo za gojenje rastlin, ki zadržuje vlago.

NAČIN SEJANJA

Semena v substrat posadiš približno 1 cm globoko in pustiš 2-3 cm razdalje med semeni. Po ali pred sajenjem zemljo navlažiš.

METODA SEJANJA

Za semena v običajni sobni vlažnosti:

Semena posadimo v lončke 1 cm globoko in 2-3 cm narazen. Lonček postavimo na svetlo mesto z veliko indirektne svetlobe, najbolj primerna so vzhodna ali zahodna okna. Ko semena vzkalijo, pustimo, da mlade rastline zrastejo do približno 5 cm ter jih nato razsadimo v posamezne lončke. Uporabimo klasično mešanico za sobne rastline (⅓ perlita, ⅔ zemlje za rože).

Za semena z visoko zračno vlago:

Sadilni lonček do polovice napolnimo s substratom in ga dobro zmočimo. Semena posadimo 1 cm globoko in 2-3 cm narazen (v 10 cm lonček lahko posadimo 6 semen). Lonček pokrijemo s prozorno folijo za živila, ki jo pritrdimo na sadilni lonček z elastiko in vanjo naredimo naredimo luknje za zračenje. Priporočamo pa tudi uporabo posode za gojenje rastlin, ki so primerne ravno za to in nam olajšajo delo. Lonček postavimo na toplo in svetlo mesto, brez direktne svetlobe. Priporočamo uporabo lučke ali pa lonček postavimo na okensko polico, najbolj so primerna okna, ki gledajo na vzhod.

Ko semena vzkalijo in imajo vsaj 3 prave liste, folio odstranimo. Mlade rastline redno pršimo, saj se zemlja ne sme posušiti. Ko so rastline velike okoli 5 cm, jih presadimo v posamezne lončke v zračen substrat za tropske rastline.

 

Semena anthuriumov sadimo sveža, najbolje v moker mah za ukoreninjanje.

 

Upamo, da smo ti s temi nasveti pomagali in bo pri tebi doma kmalu cela četa malih tropskih rastlinic, vzgojenih iz semen. 🙂

Naj raste!