• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  Uncategorized   /  Napotki za nego zunanjih (balkonskih) rastlin

Napotki za nego zunanjih (balkonskih) rastlin

Sezona zunanjih rastlin se začne spomladi, ko se nočne temperature dvignejo nad 10 stopinj. Takrat se pojavijo tudi ideje o ozelenitvi balkonov in teras. Zate smo pripravili nekaj nasvetov o negi zunanjih rastlin.

Zalivanje

Pri sobnih rastlinah vedno poudarjamo, da se mora zemlja med zalivanji izsušiti, kar pa ne drži za zunanje rastline. Zunanje rastline je potrebno zalivati vsako jutro ali večer, saj so čez dan izpostavljene visokim temperaturam in direktnemu soncu. Zemlja se zaradi teh dejavnikov hitreje izsuši. Priporočljivo je zalivanje zgodaj zjutraj, ko je zemlja še hladna od noči in ima tako rastlina mokro zemljo čez vroč dan, kar ji prepreči, da bi se izsušila.

Zemlja

Za zunanje rastline ni priporočljivo imeti preveč zračne in odtočne mešanice, saj se zemlja že sama po sebi hitro izsuši. Za zunanje in balkonske rastline je priporočljiva mešanica zemlje in perlita v razmerju 2/3 zemlje in 1/3 perlita.

Gnojenje

Zunanje rastline je priporočljivo gnojiti enkrat na teden. Za vse užitne rastline, pa priporočamo uporabo organskih gnojil, kot sta biobizz bio-grow in neem tonik.

Rastline za senčno lego

V senčno lego lahko postaviš čez poletje večino sobnih rastlin, ki imajo rade veliko svetlobe (kaladij, monstere, strelicije, alokazije npr. Adam), saj bi jim lahko na direktni svetlobi ožgali liste. Od zunanjih rastlin, ki imajo rade bolj senčno lego pa so: praprot, hoste, razne koprive in bršljan.

Rastline za direktno svetlobo

Na direktno svetlobo na balkon ali teraso na severno vzhodno stran lahko postaviš vse zunanje rastline, ki jim ne odgovarja veliko sonca čez dan. To so evkaliptus, zelišča (meta, peteršilj), ingver (kurkuma), detelje in kaladiji. Na južno in zahodno stran, kjer sonce močno sije čez skoraj cel dan, pa lahko postaviš oljko, citruse (limona, pomarančevec, kalamondin, marakuja…), zelišča (bazilika, sivka, rožmarin,…) , jagodičevja (borovnice, brusnice, aronija,…), razne vrste zelenjave (še posebej paradižniki obožujejo veliko sonca), plumerije in pampaško travo.

Če želiš svoje sobne rastline postaviti na direktno sonce, pa ti priporočamo, da ji postopno privadiš. Rastline za dva tedna postavi na lego, kjer ni direktnega sonca, nato pa jih lahko postaviš na lego z močnim direktnim soncem. Tako boš preprečil/a ožganine na listih.

Prezimovanje

Od rastlin, ki jih imamo trenutno v ponudbi, lahko čez zimo ostaneta zunaj le evkaliptus in pampaška trava. Za ostale rastline priporočamo, da jih jeseni, ko se temperature spustijo pod 10 stopinj prestaviš v neogrevan prostor (hodnik, garaža). Nato pa jih na spomlad ponovno prestaviš ven.

Upamo, da smo ti s temi nasveti pomagali in ti bodo zunanje rastline čez poletje lepo krasile balkon oziroma teraso.