• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  enostavne za vzdrževanje   /  Nega kaktusov in sukulent

Nega kaktusov in sukulent

Kaktuse in sukulente pogosto zamenjujemo med seboj, vendar so med njimi dokaj očitne razlike. Kaktusi so najbolj znana rastlinska družina sukulent, oboji pa spadajo v isti rod rastlin. Strogo gledano so vsi kaktusi sukulente, niso pa vse sukulente kaktusi. Kaktusi so skupina rastlin, ki spadajo v družino Cactaceae. Izvirajo iz Amerike in so znane po debelih, mesnatih steblih v katerih shranjujejo vodo. Kaktusi imajo tudi bodice, ki so pravzaprav spremenjeni listi, ki rastlino ščitijo pred živalmi ter pomagajo pri zmanjšanju izgube vode.

Kaktusi

Sukulente pa spadajo v različne družine rastlin, kot so Crassulaceae, Aizoaceae in Cactaceae. Znane so po debelih, mesnatih listih, ki shranjujejo vodo. Najdemo jih po vsem svetu, vendar jih najpogosteje najdemo v suhih in sušnih regijah.

Sukulente

Obe rastlinski družini – kaktusi in sukulente –  shranjujeta tekočino v svojem tkivu. Večina teh rastlin ima debelo plast voska, ki jih ščiti pred opeklinami in izhlapevanju vode. Vendar pa imajo le kaktusi areolo – mehke blazine iz katere rastejo bodice.

Areole – značilnost kaktusov

SUKULENTE

Obstajata dve glavni vrsti sukulent: trdne sukulente in mehke sukulente. Razlika med trdimi in mehkimi sukulenti je povezana s tem kako uspevajo pri različnih temperaturah. Trde sukulente so tiste, ki prenašajo mraz tudi do -20 stopinj celzija, medtem ko mehke sukulente ne prenesejo mrazu. Trde sukulente so  npr. sedumi in netreski.

Sedumi

Natreski

 

Mehke pa npr. echeverie, crassule, haworthie, in seneciji.

String of pearls

 

Crassula marnierana

Včasih kakšna rastlina po izgledu zelo spominja na kaktus, a to v resnici ni. Tipičen primer je Trirobi mleček (Euphorbia trigona). Rastlina spada v skupino sukulentov, ki nabirajo vodo v njihovih celicah in zato lahko preživijo dolga obdobja suše. Trirobi mleček je sukulenta, njegove odebeljene mladike in vejice pa igrajo vlogo zbiralnika vode. In še zanimivost – pod sukulente prav tako spada božična zvezda ali Euphorbia pulcherrima.

Euphorbia ali mleček

KAKTUSI

Kaktuse delimo na kaktuse z bodicami in listne kaktuse. Primer listnega kaktusa je božični kaktus in kaktusi pod imeni Epiphyllum (Fern leaf cactus, Red tip cactus, fishbone cactus…)

NEGA

Svetloba

Kaktusi in sukulente imajo radi svetlo, neposredno sončno svetlobo, vendar lahko prenesejo tudi nekaj sence. Vseeno obstaja nekaj razlik: mnogi kaktusi ne prenesejo močnega popoldanskega sonca, medtem ko ima večina sukulent rada sončno mesto ob oknu. Prav tako se lahko orientiramo za svetlobo glede na barvo kaktusov in sukulent. Tisti, ki so svetlejše zelene barve imajo raje več svetlobe, tisti, ki pa so temnejše zelene barve pa imajo raje okno, obrnjeno proti vzhodu ali zahodu. Če nimaš dostopa do naravne svetlobe, lahko uporabiš luči za vzgojo rastlin.

 

Zalivanje

Kaktusi in sukulente so se prilagodili preživetju v sušnih okoljih, zato ne potrebujejo pogostega zalivanja. Ko se zemlja popolnoma izsuši počakaj še nekaj dni in nato zalij rastlino. Prekomerno zalivanje lahko povzroči gnitje korenin, kar je pogosta težava teh rastlin. Pri zalivanju poskrbi, da bo zemlja dobro zalita, vendar poskrbi, da bo voda odtekla, da rastlina ne bo sedela v vodi.

Žejna sukulenta – sukulente in kaktuse je bolje pozabiti zaliti, kot pa jih preveč zaliti. Na sliki lahko vidiš, kako se sukulentam nagubajo listi, ko nimajo dovolj vode (takrat jih zalijemo in v roku parih ur, bodo listki zopet čvrsti).

Temperatura

Kaktusi in sukulente imajo najraje temperaturo med 15 in 29 °C. Prenašajo različne temperature, vendar se je najbolje izogibati temu, da bi jih postavili v prostor s prepihom ali v bližino virov ekstremne vročine ali mraza.

Vlaga

Kaktusi in sukulente ne potrebujejo visoke zračne vlage, prenašajo pa različne stopnje vlažnosti. Dobro so prilagojeni na suh zrak, zato jih ni treba škropiti z vodo ali jih imeti v bližini vlažilca zraka. Zanje ogrevan zrak ne predstavlja problema, vendar rastline ne postavljaj v vlažno kopalnico.

Substrat

Kaktusi in sukulente potrebujejo dobro odtočno, grobo zemljo, ki ni težka ali ilovnata. Dobro se obnese mešanica zemlje, perlite in vulkanskega kamna. Našo mešanico za kaktuse in sukulente najdeš na tem linku.

Kaktusi in sukulenti ne marajo premokre zemlje, saj lahko to povzroči gnitje korenin. Dobro odcedna zemlja bo omogočila hitro odtekanje odvečne vode in preprečila, da bi korenine stale v vodi. Kupiš lahko že pripravljeno mešanico zemlje za kaktuse in sukulente ali pa si jo sam narediš z mešanjem zemlje, perlita, grobega peska ali vulkanskega kamenja. Zaradi lahkotnosti substrata je potrebno presajanje na 3-4 leta, saj se v nasprotnem primeru substrat seseda in povzroči zastajanje vode.

Džunglina mešanica zemlje za kaktuse

Gnojenje

Kaktusi in sukulente so zelo varčni glede gnojil, vendar bodo sčasoma potrebovali gnojenje, saj bodo porabili vsa hranila v substratu. Kaktusi in sukulente rastejo in cvetijo med rastno dobo, ki se običajno začne spomladi in traja do jeseni. Gnoji jih enkrat na mesec med rastno dobo. Potrebujejo pa gnojilo, ki je mešanica hranil, ki vključuje fosfor, kalij in kalcij. Uporabi gnojilo, ki je namenjeno za kaktuse in sukulente ali pa uporabi univerzalno gnojilo, ki vsebuje te hranilne snovi.

Biobizz Bio-Grow (gnojilo)

Prezimovanje

Kaktusi potrebujejo mirovanje, da zacvetijo. Obdobje počitka običajno traja od dva do štiri mesece, ko je temperatura pod 15 °C. V tem času jih ne zalivaj, prav tako pa jih postavi na sončno mesto. Kaktusi in sukulenti za preživetje potrebujejo veliko svetlobe. Če jih hraniš v prostoru z malo svetlobe, bodo rastline začele izgubljati liste in postale šibke.

Kaktusi nas lahko presenetijo s prečudovitimi cvetovi

Kaktusi lahko zrastejo v prave velikane in doživijo visoko življensko dobo😊

 

Čeprav so si kaktusi in sukulente na videz podobni, gre za različne skupine rastlin z različnimi značilnostmi, ki spadajo v različne družine rastlin. Vendar sta obe znani po svojih edinstvenih oblikah, odpornosti na sušo in sposobnosti uspevanja v sušnih okoljih. S pravo količino svetlobe, vode, temperature, vlage in gnojil lahko kaktuse in sukulente ohranite zdrave in uspešne še dolga leta.