• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  enostavne za vzdrževanje   /  Rastline za pisarne

Rastline za pisarne

Sobne rastline so lahko odličen dodatek za vsak delovni prostor. Ne samo, da prostoru dodajo pridih narave in lepote, ampak imajo tudi številne prednosti za ljudi, ki delajo v pisarni.

Ena od glavnih prednosti sobnih rastlin je, da lahko izboljšajo kakovost zraka. Rastline delujejo kot naravni čistilci zraka, saj absorbirajo onesnaževala in pri tem sproščajo kisik. To je še posebej pomembno v delovnem okolju, kjer ljudje preživijo veliko časa v zaprtih prostorih in so pogosto izpostavljeni slabši kakovosti zraka. Študije so pokazale, da lahko rastline do 75 % zmanjšajo raven hlapnih organskih spojin (HOS) v zraku, kar zmanjša tveganje za glavobol, utrujenost in druge simptome, povezane s slabo kakovostjo zraka.

Poleg izboljšanja kakovosti zraka lahko sobne rastline pripomorejo tudi k zmanjšanju stresa in izboljšanju splošnega počutja. Študije so pokazale, da lahko že samo opazovanje rastlin pozitivno vpliva na duševno zdravje, delo v okolju z rastlinami pa lahko poveča produktivnost in ustvarjalnost.

 

Kako izbrati prave rastline za pisarno?

Pri izbiri rastlin za pisarno je treba upoštevati svetlobne razmere v prostoru. Rastline, ki uspevajo na šibki svetlobi, kot so taščini jeziki, zamije in pothosi, so odlična izbira za pisarne z minimalno naravno svetlobo. Če je v pisarni veliko naravne svetlobe, lahko izbiraš tudi med rastlinami, kot so sukulente, kaktusi in hoye.

Še en pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je nega, ki jo potrebujejo rastline. Nekatere rastline so bolj nezahtevne za vzdrževanje kot druge, zato je pomembno, da izbereš rastline, ki ustrezajo urniku pisarniških delavcev. Na primer, taščini jeziki in zamije so zelo enostavne za nego in zahtevajo minimalno zalivanje.

V Džungli pravtako nudimo storitev opremljanja pisaren, kjer si pred samim opremljanjem pisarne dobro ogledamo in ocenimo, katere rastline bi bile primerne.

V tem blogu ti predstavimo nekaj najboljših sobnih rastlinah za pisarniško okolje in podalmo nasvete, kako skrbeti zanje.

Džunglino opremljanje pisarn

 

Taščin jezik ali sanseveria

Taščini jeziki so odlične rastline za pisarne z malo naravne svetlobe. Je tudi rastlina, ki ne zahteva veliko vzdrževanja, redko jo je treba zalivati (približno 1x mesečno) in prenese širok razpon temperatur. Znane so tudi po tem, da absorbirajo onesnaževala in sproščajo kisik.

Taščin jezik ali sanseveria

Zamija

Zamije so odlične za pisarne s šibko svetlobo, saj so znane po svoji trpežnosti in lahko preživijo z malo vode, znane pa so tudi po tem, da absorbirajo onesnaževala in sproščajo kisik.

Zamija

 

Sobni bršljan (Hedera helix)

Sobni bršljan je odlična rastlina za pisarniško okolje, saj je znan po svoji sposobnosti čiščenja zraka, zmanjševanja stresa in izboljšanja razpoloženja. Je rastlina, ki ne zahteva veliko vzdrževanja, ima raje posredno svetlobo in jo je mogoče postaviti tako, da se vzpenja ali visi.

Bršljan

 

Dracena

Dracene so primerne za pisarne z zmerno do močno svetlobo. Njihova nega je preprosta, imajo visoke in izrazite liste, ki vsakemu prostoru dodajo pridih zelene oaze.

Dracena

 

Pothos (Epipremnum)

Pothos je še ena odlična rastlina za pisarniško okolje, saj je znan po svoji sposobnosti čiščenja zraka in izboljšanja ravni vlažnosti. Gre za rastlino, ki ne zahteva veliko vzdrževanja, je enostavna za nego in prenese širok razpon svetlobnih pogojev. Prostor lahko krasi kot viseča rastlina, ali pa jo z zankami speljemo po steni.

Pothos

Philodendron

Philodendroni so odlični za pisarne z zmerno svetlobo. Zanje je enostavno skrbeti, imajo pa velike liste, ki vsakemu prostoru dodajo tropski pridih. Prav tako obstajajo v ogromno različicah in so najbolj priljubljene sobne rastline.

Philodendron Red Imperial, Philodendron Yellow Saw in Philodendron Brasil na opori

 

Spatifil/Peace Lily (Spathiphyllum)

Spatifil je odlična rastlina za pisarniško okolje, saj je znana po svoji sposobnosti čiščenja zraka in izboljšanja ravni vlažnosti. Gre za rastlino, ki prenese temnejše prostore in je vseeno zelo  bujna in košata. Namenjena tudi vsem, ki preveč zalivajo rastline, saj potrebuje vseskozi vlažno (a ne premokro) zemljo.

Spatifil s čudovitim belim cvetom

 

Pilea Peperomioides

To je še ena rastlina, ki je enostavna za nego in znana po svojih okroglih listih, ki v vsak prostor vnese sodoben pridih. Med zalivanji pusti, da se ji zemlja izsuši.

Pilea Peperomides

 

Palma Howea

Palma Howea, znana tudi kot palma Kentia, je počasi rastoča tropska palma, ki izvira z otoka Lord Howe v Avstraliji. Ima dolge pernate liste, ki v naravi lahko dosežejo višino do 10 metrov. Howea palma ima raje svetlo, posredno svetlobo in dobro odcedno zemljo. Uspeva pa tudi na manj močni svetlobi in prednost howeje za razliko od drugih palm je v temu, da prenesejo tudi manj zračne vlage.

Palma Howea 

 

Monstera

Najbolj priljubljena sobna rastlina monstera ni priljubljena samo zaradi svojega čudovite videza, vendar tudi zato, ker je tako enostavna za vzdrževanje. Monstera uspeva na različnih svetlobnih pogojih in ne zameri, če jo pozabiš zaliti. Ko potrebuje zalivanje to nakaže s povešanjem listov, ki pa se hitro po zalivanju dvignejo nazaj. Najbolje uspeva na indirektni močni svetlobi, rednim gnojenjem in visoko vlago, a vendar to niso nujni pogoji za njeno rast.

Monstera Deliciosa

 

Strelicija

Strelicija (Bird of Paradise in Nicolai Alba) je osupljiva tropska rastlina, ki izvira iz Južne Afrike. Njeni veliki, banani podobni listi so temno zelene barve, njeni cvetovi pa so živo obarvani in spominjajo na glavo tropske ptice. Strelitzija ima najraje svetlo, posredno svetlobo in dobro odcedno zemljo. Je počasi rastoča rastlina, vendar lahko ob ustrezni negi doseže višino do 6 metrov.

Strelicija

 

Fikus

Fikus je veliko listnato drevo, ki izvira iz tropskih območij Azije in Afrike. Ima svetleče, temno zelene liste in gosto, povešeno krošnjo, ki lahko v naravi doseže višino do 50 metrov. Sobne sorte fikusov so veliko manjše in običajno dosežejo višino približno 6 metrov. Fikus ima najraje svetlo, posredno svetlobo in dobro odcedno zemljo. Je rastlina, ki je razmeroma nezahtevna za vzdrževanje, vendar je lahko občutljiva na spremembe temperature in vlage.

Fikus Lyrata

 

Aglaonema

Aglaonema je tropska rastlina, ki izvira iz jugovzhodne Azije. Imajo velike, sijajne liste, ki so običajno zelene ali srebrnozelene barve, prav tako pa tudi očarajo s svojimi živo roza listi. Aglaonemr imajo raje svetlo, posredno svetlobo in stalno vlažno zemljo. So rastline, ki je razmeroma nezahtevna za vzdrževanje, in se pogosto uporabljajo kot sobne rastline ali v notranjih vrtovih.

Aglaonema

 

 

Še en pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je stopnja nege, ki jo bodo rastline potrebovale. Nekatere rastline so zelo nezahtevne in potrebujejo zelo malo zalivanja, druge pa potrebujejo pogostejše zalivanje in nego. Če iščeš rastline, ki so enostavne za vzdrževanje in potrebujejo malo zalivanja, razmisli o taščinih jezikih, zamijah, philodendronih, monsterah, pilei peperomides, dracenah, sukulentah ali kaktusih. Če pa si pripravljen vložiti malo več truda, potem boš morda želel/a razmisliti o zahtevnejših rastlinah, kot so praproti, palme ali spatifil.

Džunglino opremljanje pisarn v podjetju Httpool

ZAKAJ JE DŽUNGLA ODLIČNA IZBIRA ZA OPREMLJANJE PISARN?

V Džungli imamo tudi storitev opremljanja pisarn. Naše prednosti opremljanja pisarn so, da pred opremljanjem dobro pregledamo vse pisarne (svetloba, pozicija rastlin, želja po zahtevnosti nege) in na podlagi tega izberemo najbolj primerne rastline. Naročimo lahko tudi razne rastline, ki jih morda v naši spletni trgovini ni v ponudbi. Vse rastlino lahko presadimo tudi v primerno mešanico zemlje in v primerno velik lonec. Prav tako pa pridemo tudi na kontrolne obiske, kjer preverimo stanje rastlin in podamo kakšne nadaljne nasvete glede nege rastlin. Če si želiš ozeneliti pisarno, nam piši na [email protected], kjer smo ti na voljo za vsa povpraševanja in vprašanje glede opremljanja pisarn. 🙂

 

Pri negi pisarniških rastlin je pomembno, da jim zagotoviš pravo količino svetlobe, vode in vlage. Večina sobnih rastlin ima raje svetlo, posredno svetlobo in dobro odcedno zemljo. Poleg tega je pomembno, da rastlin ne postavljaš v bližino virov ekstremne vročine ali mraza in da jih varuješ pred prepihom. Naj ti rastline polepšajo tudi pisarno!