• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  gnojenje   /  Zakaj moja palma umira: Vse o negi palme

Zakaj moja palma umira: Vse o negi palme

Palme vsakemu prostoru dodajo tropski pridih in zato ni čudno, da veljajo za ene najbolj priljubljenih sobnih rastlin. Med najpogostejše sobne palme spadajo areka, howea, parlour palma in sago palma, ki vse pripadajo družini Arecaceae. Ta družina obsega več kot 2600 vrst, razporejenih v približno 181 rodov.

Palme se naravno pojavljajo v različnih okoljih po vsem svetu, od tropskih deževnih gozdov do puščav, zaradi česar se razlikujejo tudi njihove potrebe po negi. Večina priljubljenih sobnih palm izvira iz toplih in vlažnih tropskih ter subtropskih gozdov, kjer uživajo v obilici svetlobe in visoki vlažnosti. Prav te specifične rastne razmere, ki jih je težko reproducirati doma, pogosto povzročajo preglavice in nas odvračajo od ponovnega nakupa. Ne skrbi, pripravili smo nekaj koristnih nasvetov za nego, ki ti bodo zagotovo pomagali. 😉

Svetloba

Svetloba igra pomembno vlogo pri zdravju in uspevanju palm. Sobne palme običajno potrebujejo svetlo mesto z obilico indirektne svetlobe. Direktna sončna svetloba lahko povzroči opekline listov, ki so pri tropskih palmah običajno tanki in občutljivi. Če palma ne dobi dovolj svetlobe, to običajno pokaže tako, da:

  • Listi postanejo temnejše zelene barve, medtem ko starejši listi hitro odmirajo;
  • Ne dela novih listov oz. so ti precej manjši kot sicer;
  • Se poveša in liste usmerja proti svetlobi.

Ob teh znakih je najbolje palmo premakniti na bolj svetlo mesto bližje oknu, kjer bo zagotovo srečnejša. Na manj svetla mesta sta nekoliko bolj tolerantni gorska palma (Parlour palm) in howeja (Howea forsteriana).

Zalivanje

Zalivanje je najverjetneje najbolj težaven del skrbi za palmo, saj težko ujamemo ravnovesje med preveč in premalo vode. Ključno je, da svojo palmo zalivaš redno, vendar med zalivanji pustiš, da se zgornji sloj zemlje posuši. Ko zalivamo, uporabimo vodo sobne temperature in zalivamo toliko časa, da voda začne odtekati iz drenažnih lukenj na dnu lonca. S klikom na spodnji gumb si lahko prebreš več o pravilnem zalivanju rastlin.

Temperatura in vlaga

Palme najbolje uspevajo pri temperaturah med 18°C in 27°C, večina pa ne prenese manj kot 10°C. Zelo pomembno je, da tvoja palma ne stoji blizu prepiha, klime ali radiatorja, saj lahko to hitro privede do sušenja listnih konic ali odmiranja listov. Visoka vlažnost (več kot 40 %) je idealna, zlasti za tropske vrste. V suhih notranjih prostorih lahko povečaš vlažnost z uporabo vlažilca zraka.

Gnojenje

Tako kot ostale sobne rastline tudi palme potrebujejo redno gnojenje tekom obdobja aktivne rasti. To običajno traja od začetka pomladi do zgodnje jeseni. Najbolj primerno je uravnoteženo gnojilo, ki vsebuje vse potrebne hranilne snovi v zmernih količinah. Svojo palmo lahko pognojiš enkrat na mesec, gnojilo pa obvezno zmešaj glede na navodila na embalaži. Sami za gnojenje palm uporabljamo gnojilo Biobizz, ki je organskega izvora in zato tudi v večjih količinah ne suši listnih konic, kot to rada počnejo mineralna gnojila. Če si želiš prebrati več o pravilnem gnojenju sobnih rastlin, si lahko več prebereš s klikom na spodnji gumb 😉

Zemlja in presajanje

Za palme je idealna dobro odcedna zemlja, ki ohranja vlago, a hkrati preprečuje zastajanje vode pri koreninah. Presajanje je potrebno le, ko rastlina preraste svoj lonec, kar običajno ugotovimo, če korenine začnejo kukati iz drenažnih lukenj. Najboljši čas za presajanje je spomladi ali jeseni, saj takrat palma najlažje prenese zaradi presaditve. Za presajanje ti priporočamo našo mešanico za tropske rastline.

Razmnoževanje

Razmnoževanje palm običajno poteka s semeni ali deljenjem, vse pa je odvisno od vrste palme. Pri večini sobnih palm je mogoče ločiti mlade rastline, ki zrastejo ob bazi matične palme (slika). Razmnoževanje s semeni je lahko dolgotrajen proces, saj semena za kaljenje potrebujejo obilico svetlobe, toploto in visoko zračno vlago.

Razmoževanje sobnih palm običajno izvedemo preko delitve. Vir: Mygardenlife.com

Razmoževanje sobnih palm običajno izvedemo preko delitve. Vir: Mygardenlife.com

Pogoste težave

Rjavenje novih listov

Čeprav imajo palme rade vseskozi vlažno zemljo, ne marajo stati v vodi ali premokri zemlji. Svoje nezadovoljstvo največkrat pokažejo ravno z rjavenjem novih listov. V tem primeru preveri korenine in poreži vse nagnite dele. Gnile korenine so rjave in mehke na dotik, običajno pa imajo tudi neprijeten vonj. Po odstranitvi gnilih delov palmo presadi v popolnima svežo in zračno zemljo.

Suhe listne konice

Suhe listne konice so najpogostejši znak, da palmi nekaj ne odgovarja. Največkrat suhe konice dobijo ob prenizki zračni vlagi ali pogosti izpostavljenosti prepihu. V tem primeru je palmo najbolje prestaviti na manj izpostavljeno mesto in v primeru nizke zračne vlage (pod 40%) investirati v vlažilec zraka. Do suhih konic lahko pride tudi ob prekomernem ali neustreznem gnojenju, predvsem kadar uporabljamo gnojilo mineralnega izvora.

Najpogostejši znak, da palmi nekaj ne odgovarja, so suhe listne konice. Vir: Patch

Najpogostejši znak, da palmi nekaj ne odgovarja, so suhe listne konice. Vir: Patch

Hitro rumenenje listov

Za rumene liste je lahko odgovornih ogromno dejavnikov, kot so neprimerno zalivanje, premalo svetlobe, naraven cikel rasti, pomanjkanje hranil ali škodljivci. Specifično pri palmah velikokrat naletimo na pikčasto rumenenje listov, ki je lahko posledica pomanjkanja kalija. To težavo lahko rešimo z uporabo gnojila, ki ima višji delež kalija (razmerje NPK 3:1:3) in odstranitvijo poškodovanih listov.

Ob pomanjkanju kalija lahko na listih palme opazimo rumene pike. Vir University of Florida

Ob pomanjkanju kalija lahko na listih palme opazimo rumene pike. Vir: University of Florida

Najbolje je, da ob rumenenju in sušenju listov preveriš tudi za znake škodljivcev. Tropske palme imajo tanke liste, ki so v očeh škodljivcev zelo privlačni. Najpogosteje jih napadejo pršice, tripsi in volnate uši. Če ne veš, kako prepoznati in ukrepati pri škodljivcih, si lahko s klikom na spodnji gumb prebereš blog o pršicah in tripsih.

Nega palm nikakor ne sme biti stresna in zares želimo, da si s palmami vsak lahko ustvari pravo urbano džunglo! Upamo, da smo ti s tem blogom vsaj malo pomagali pri negi tvoje košate zelene sopotnice!

Naj raste! 🌿