• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  gnojenje   /  Božična zvezda: Kako jo obdržati pri življenju tudi po Božiču?

Božična zvezda: Kako jo obdržati pri življenju tudi po Božiču?

Praznični čas prinaša v naše domove topel vonj cimeta, sijaj lučk in, seveda, čarobnost zeleno-rdeče (ali zeleno-roza 😉) lepote božične zvezde. Ta osupljiva rastlina ima bogato zgodovino in nas vedno znova očara, a prepogosto njeno čarobnost doživljamo le do Božiča. V tem blogu si jo bomo podrobneje pogledali, da jo bomo lahko občudovali dlje, kot samo preko praznikov.

Na splošno o božični zvezdi

Božična zvezda, botanično znana kot Euphorbia pulcherrima, izhaja iz družine mlečkovk. Izvira iz Mehike, kjer zraste v obliki velikega grma, ki lahko doseže vrtoglave višine do 5 metrov.

Božična zvezda v naravi. Vir: sloweurope

Mehiško toplo podnebje ji ponuja idealne pogoje za bujno rast in oblikovanje svojih značilnih “cvetov” v rdečih, rumenih, oranžnih, belih ali rožnatih odtenkih. Običajno “cveti” od decembra do januarja, zato je božična zvezda med prazniki priljubljen namizni okras.

Različne barve listov pri božični zvezdi. Vir: Gardenerspath

Najbolj obstojne božične zvezde so tiste, ki imajo svetle “cvetove”. Vir: IStock

V ZDA jo je leta 1828 prinesel ameriški ambasador Joel Roberts Poinsett, po katerem je tudi dobila ime poinsettia, ki se predsvem uporablja v angleščini. Joel jo je v ZDA razmnožil in poslal v različne botanične vrtove po svetu, prvi primerki te rastline v loncu pa naj bi se v ZDA pojavili šele leta 1850.

Nega božične zvezde

Velikrokrat božične zvezde ne preživijo dlje od Božiča, razlogi za to pa so lahko različni. Pravilna skrb za to lepotico je ključ do tega, da v celoti izkoristiš njen potencial. Spodaj so ključni nasveti za nego božične zvezde.

 • Svetloba: Božične zvezde imajo rade svetlobo, vendar ne neposredne sončne svetlobe. Postavi jo na svetlo mesto, kjer bo prejela veliko posredne sončne svetlobe. Idealna pozicija je blizu južnega, vzhodnega ali zahodnega okna.
 • Zalivanje: Med obdobjem rasti (od pomladi do jesen) je treba paziti, da ne zalivamo preveč. Po zalivanju počakaj, da se zgornji sloj zemlje posuši, in šele nato ponovno zalij. Vedno preveri, da rastlina ne stoji v vodi, saj bo sicer prišlo do gnitja korenin.
 • Temperatura: Te rastline bolj cenijo nižje temperature, idealna temperatura za rast božične zvezde je med 15-21°C. Obvezno jo postavi nekam stran od radiatorja, hladnih prepihov in temperaturnih nihanj.
 • Gnojenje: Z gnojenjem božične zvezde začneš tedaj, ko “cvetovi” odpadejo. Uporabiš lahko gnojilo za cvetoče rastline in pognojiš približno enkrat mesečno.
 • Obrezovanje: Pozno v marcu ali v začetku aprila lahko božično zvezdo prirežeš na približno 20 centimetrov višine. Sledi običajno zalivanje in gnojenje, kar bo spodbudilo novo rast.
 • Presajanje: Pozno spomladi ali poleti jo nekoliko obreži in presadi v večji lonček, saj bo tako rastlina ostala kompaktna. Pri presejanju lahko uporabiš univerzalno zemljo za zelene rastline, katero najdeš tudi pri nas.

Božično zvezdo porežemo na nekje 20 cm višine, čez mesec ali dva lahko pričakujemo novo rast. Vir Siebenthaler

 • Varnost: Pomembno je tudi, da se zavedaš, da so božične zvezde lahko strupene za otroke in hišne ljubljenčke. Najbolj strupeni del rastline je mleček, ki se pocedi takrat, ko rastlino porežemo (ranimo). Zato jo postavi izven dosega otrok in hišnih ljubljenčkov ter skrbi, da se ne igrajo z listi ali jih ne grizejo.

Kako jo spodbuditi k cvetenju

Zanimivo dejstvo, ki ga morda še ne poznaš – tisto, kar običajno imenujemo “cvetovi” božične zvezde, niso pravi cvetovi, ampak so modificirani listi. Če želiš spodbuditi rastlino, da oblikuje nove “cvetove”, počakaj do začetka oktobra, nato pa zmanjšaj pogostost zalivanja za polovico in jo vsak popoldan postavi v temen prostor. Pomembno je, da je rastlina vsak dan v temi 14 ur, s postopkom pa je potrebno vztrajati osem tednov. S tem boš spodbudil_la obarvanje površinskih listov ravno do Božiča. Če s tem procesom nisi začel_la pravočasno, pa si lahko privoščiš tudi božično zvezdo, katere imamo občasno na zalogi na spodnji povezavi. Če se pod besedilom pokaže le prazen zeleni okvirček pomeni, da trenutno božičnih zvezd nimamo na zalogi.

Druge pogoste težave z božičnimi zvezdami

Ker zares želimo, da ti božična zvezda kar najbolje uspeva, je tukaj še nekaj pogostih težav, ki se pojavljajo in kako jih prepoznati:

 • Neustrezno zalivanje: Rastlina ti bo neustrezno zalivanje pokazala na dva načina. Pri prekomernem zalivanju se lahko pojavijo rjavo-rumene listne pike, katere spremlja gnitje korenin, medtem ko se pri premalo zalivanja listi posušijo in odpadejo. Velikokrat rastlina lahko izgleda žejna, vendar VEDNO preveri vlažnost zemlje. Če je zemlja mokra je najbolje, da preveriš, ali je prisotno tudi gnitje korenin. V tem primeru rastlini porežeš nagnite korenine in jo presadiš v popolnoma svežo zemljo.
 • (Pre)nizka zračna vlaga: Božična zvezda potrebuje ustrezno zračno vlago. Če je zrak presuh, se lahko na listih pojavijo rjave pege ali pa se listi začnejo zvijati navzdol. V primeru nizke zračne vlage si lahko pomagaš na različne načine, več lahko prebreš v spodnjem blogu.

 • Velike temperaturne spremembe: Večina rastlin ne mara hitrih temperaturnih nihanj in božična zvezda ni izjema. Pri izpostavljanju nizkim temperaturam lahko listi postanejo črnkasti in odpadejo.
 • Škodljivci: Med škodljivci, ki lahko napadejo božično zvezdo, so listne uši (aphids), pršice prelke (spider mites) in bele mušice (whiteflies). Če na listih opaziš drobne žuželke ali pajčevino, je to znak okužbe. Poleg tega se lahko pojavijo rjave lise in krčenje listov. Preventivno redno pregleduj rastlino in ukrepaj, če opaziš kakršnekoli znake škodljivcev.

Listne uši. Vir: i.insider.com

Pršice prelke. Vir: Planetnatural

Bele mušice. Vir: Gro big red

Božična zvezda ni samo okras, ampak rastlina, ki v naše domove prinaša prijetno praznično vzdušje. Pravilna skrb za to rastlino bo zagotovila, da bo s teboj ostala dolgo čez božično sezono in bila simbol veselja in lepote.

Naj raste! 🌿