• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  aroidi   /  Vse o Monsterah

Vse o Monsterah

Poleg običajne Monstere Deliciose, ki jo že vsi poznamo, postajajo vse bolj priljubljene tudi druge vrste monster. Ena od njih je Monstera Adansonii, vsak dan bolj priljubljena Monstera Variagata, ki je genetsko modificirana rastlina z belimi vzorci, ter Monstera Minima, ki dejansko ni monstera, ampak Rhaphidophora Tetrasperma. Ker je zelo podobna monsteri tako po izgledu kot po naravi, so jo poimenovali Monstera Minima. Vse potrebujejo zelo podobne pogoje za rast, edina razlika je v tem, da Adansonii in Minima hitreje rasteta ter imata manj listov, zato potrebujeta oporo, ob kateri bosta rasla v višino prej kot druge monstere. Večina jih preživi tudi nekaj ur neposredne sončne svetlobe, kar bi morda izpustili le v primeru Variegate, zaradi belih delov njenih listov, ki jo naredijo bolj občutljivo.

Pogoji za rast

Glede pogojev za rast je zelo pomembno, da so na svetlem mestu, z indirektno svetlobo. V nekaterih primerih so lahko tudi na neposredni sončni svetlobi, vendar jih je treba nanjo postopoma navaditi. Sobna temperatura je za monstere popolnoma primerna. Prav tako je pomembna vlažnost zraka, če se listi na vrhovih začnejo sušiti, razmisli o uporabi vlažilca zraka.

Monsteri zelo ustreza zemlja, ki je mešana s perlitom, lubjem in šotnim mahom, saj postane propustna, hkrati pa zadržuje vlago. Zelo pomembno je zalivati monstruma le, ko je zemlja popolnoma suha. To pomeni res samo takrat, ko je zemlja popolnoma, popolnoma suha. To je ključna in najpogostejša napaka, zato še enkrat ponavljamo, le ko je zemlja popolnoma suha.

Ko začne rasti, ji opora za rast zelo pomaga. Kot oporo lahko uporabiš stebre iz kokosovih vlaken ali maha, lahko pa jih počasi prilepite tudi na stene, zlasti Monstero minimo. Priporočamo tudi brisanje prahu s listov ter občasno tuširanje, da se osveži. Za to bo zelo hvaležna, saj bo lažje opravljala fotosintezo!

Fenestracija

Fenestracija je izraz za tipične rezi in luknjice na listih. Prav zaradi fenestracije so monstere tako priljubljene. Fenestracije so odvisne od dveh ključnih dejavnikov, starosti in svetlobe. Čim je rastlina starejša, več fenestracij ima, seveda ob zadostni svetlobi. Če imaš doma rastlino, ki je starejša in nima fenestracij, je to znak, da ima premalo svetlobe.

Razvojne faze monstere. Vir levo: bosque, vir desno: by brittany goldwyn

Zračne korenine

Druga stvar, ki monstere dela posebne, so njihove dolge zračne korenine. To so nenavadne, rjave izrastline, ki rastejo iz stebla rastline. Zračne korenine so odlična stvaritev matere narave, saj se monstera v svojem naravnem okolju z njihovo pomočjo vzpenja po drugih rastlinah in tako pride do svetlobe. Če te zračne korenine motijo, jih lahko odrežeš za eno tretjino, vendar ti to žal ne bo prav veliko pomagalo, saj bodo prej ali slej zopet zrasle. Na malo bolj eleganten način lahko “težavo” z zračnimi koreninami rešiš tako, da jih usmeriš nazaj v zemljo, kjer se bodo spremenile v običajne zemeljske korenine in ne bodo več izstopale na vse strani. Zračne korenine so izjemno pomembne pri potaknjencih, saj se tiste, ki že imajo zračne korene, veliko hitreje ukoreninijo.

Razmnoževanje

Pomembna stvar pri ustvarjanju potaknjencev monstere je, da odrežeš pod “kolenom”, saj se bo samo na ta način lahko nadaljevala rast matične rastline. Če odrežeš le list, se bo morebiti razvilo malo korenin, vendar se rastlina zagotovo ne bo več razvijala. Pravilno odrezan potaknjenec bo razvil korenine v vodi, zemlji, perlitu ali šotnem mahu. Več o razmnoževanju monstere si lahko prebereš s klikom na spodnji link.

Možne težave

Na koncu omenimo še najpogostejše težave, s katerimi se srečujemo.

Prvo smo že omenili pomanjkanje fenestracij. V tem primeru to pomeni, da je težava bodisi v premalo svetlobe bodisi v tem, da je rastlina premlada. Zagotovi ji več svetlobe, in zagotovo bo začela ustvarjati fenestracije.

Druga težava so škodljivci, žal so monstere in druge podobne rastline dovzetne za škodljivce vseh vrst – od uši, kaparjev, tripsov do pršic. Najbolje jih je odstraniti mehansko z vatico in alkoholom, in rastlino stuširati. Obvezno je monstero presaditi, saj so te žuželke tudi v zemlji, nato pa uporabiti primeren pesticid za zdravljenje rastline.

Rumeni listi kažejo na dva možna ekstrema, preveč/premalo svetlobe ali pa preveč/premalo vode. V večini primerov gre za premalo vode IN premalo svetlobe. Težava je lahko tudi v premalo gnojeni zemlji, stresu ali šoku zaradi spremembe temperature.

Zadnja stvar, o kateri beremo in odgovarjamo na vprašanja vsak dan, so črne lise in spremembe na listih. Po navadi gre za prekomerno zalivanje. V tem primeru preprosto prenehaj zalivati rastlino, dokler se res popolnoma ne posuši. Na žalost listi ostanejo poškodovani, zato se priporoča odrezovanje poškodovanih listov in manj pogosto zalivanje v prihodnosti. Črne lise se lahko pojavijo tudi iz drugih razlogov, na primer kot posledica izpostavljenosti premočnem soncu (opekline) ali prenizkim temperaturam (ozebline).

Monstere so res nežne in preproste rastline, ki so izjemno priljubljene. Imele so jih naše babice in mame, zdaj pa tudi mi. Želimo lep, monstruozni pozdrav in do naslednjega branja!