• V košarici nimaš nobenega izdelka.

Džungla Plants

  /  agrumi   /  Rastline za sončne balkone

Rastline za sončne balkone

Sončne balkone in vrtove je mogoče s pravo izbiro rastlin spremeniti v prave oaze. V tem blogu ti predstavimo nekaj osupljivih rastlin, ki so primerne za sončne razmere. Poleg tega se bomo posvetili oskrbi za te rastline ter razložili, zakaj nekatere uspevajo na soncu, medtem ko druge potrebujejo več sence. Prav tako bomo raziskali razlike med gojenjem rastlin neposredno v tleh na vrtu in njihovo gojenje v loncih. Pripravi se, da boš postal/a mojster_ica vrtnarstva za sončne razmere!

Tudi nekatere sobne rastline lahko sčasoma privadimo na direktno sonce. Vir: Džungla Plants

Zakaj nekatere rastline niso primerne za popoldansko sonce?

Močno popoldansko sonce je lahko izziv za nekatere zunanje okrasne rastline, saj se s tem povečuje izpostavljenost visokim temperaturam in intenzivni svetlobi. Različne rastline imajo različne tolerance do močnega sončne svetlobe, odvisno od njihove naravne rastiščne situacije. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj nekatere rastline niso primerne za močno popoldansko sonce:

1. Občutljivost listov

Nekatere rastline imajo občutljive liste, ki se lahko opečejo ali poškodujejo ob močnem soncu. To velja zlasti za rastline z mehkimi, svetlimi ali tankimi listi. Te rastline so pogosto bolj primerne za senčna ali delno senčna območja, kjer so bolj zaščitene pred neposredno sončno svetlobo. Primer takih rastlin so evkaliptus, hortenzije, begonije, fuksija in hoste.

Evkaliptus gunnii. Vir: Džungla Plants

2. Potreba po vlagi

Nekatere rastline imajo visoko potrebo po vlagi in se (pre)hitro izsušijo ob močnem soncu. To velja za rastline, ki imajo plitve korenine ali ne prenašajo dolgotrajne suše. Takšne rastline je priporočljivo postaviti na bolj senčna ali delno senčna območja, kjer je zemlja bolj vlažna. Primer takih rastlin so detelje (oxalis), praproti in lilije.

Vijolična detelja. Vir: Džungla Plants

3. Prilagodljivost na svetlobo

Rastline se razlikujejo glede na svojo sposobnost prenašanja močne svetlobe. Nekatere rastline so naravno prilagojene na sončna območja in imajo posebne mehanizme za zaščito pred sončnimi opeklinami. Te rastline imajo pogosto debelejše liste ali dlačice, ki zmanjšujejo izgubo vode in absorbirajo manj svetlobe. Primer takih rastlin so razne sukulente in kaktusi, mediteranske rastline in zelenjava, od sobnih rastlin pa sonce dobro prenašajo tudi hoye.

4. Rastlinske preference

Nekatere rastline preprosto ne uspevajo dobro na močnem soncu, ker imajo raje bolj senčna ali polsenčna območja. To je del naravne biologije rastlin in je odvisno od njihovega izvora. Na primer, rastline iz gozdnih ali gorskih okolij pogosto raje rastejo v bolj senčnih pogojih.

Rastline, ki prenesejo močno sonce

Pri izbiri rastlin za močno popoldansko sonce je pomembno upoštevati njihove naravne preference in toleranco do svetlobe. Če imaš območje, ki je močno izpostavljeno soncu, je priporočljivo izbrati rastline, ki so znane po svoji sposobnosti prenašanja tovrstnih pogojev. Tukaj je nekaj rastlin, ki prenesejo močno sonce.

1. Oljka (Olea europaea)

Oljka je čudovit in eleganten drevesni grm, znan po svojih srebrno-zelenih listih in plodovih oljk, ki se lahko uporabijo tudi za domačo pridelavo oljčnega olja. Oljka je rastlina, ki ljubi sonce in je odporna na sušo.

Nega oljke:

 • Zalivanje in zemlja: Potrebuje dobro odcedna tla in redno zalivanje v prvem letu po sajenju, nato postane bolj odporna na sušo. Posebej pomembno je, da je ne zalivaš preveč, saj lahko prekomerno zalivanje poškoduje koreninski sistem.
 • Cvetenje: Običajno cveti spomladi, med aprilom in majem, vendar se lahko čas cvetenja nekoliko razlikuje glede na podnebne razmere in sorte oljk. Cvetovi oljke so majhni in neopazni, običajno bele barve.
 • Prezimnost: Oljka v Sloveniji lahko prezimi, vendar jo je treba pozimi zaščititi pred močnimi zmrzali, še posebej to velja za mlade sadike.

Oljka. Vir: Džungla Plants

2. Citrusi

Citrusi so čudovito dišeče rastline, ki so znane po svojih svežih in sočnih plodovih. Med najbolj priljubljenimi vrstami citrusov so limone, pomaranče, mandarine, grenivke in limete. Ti eksotični sadeži ne samo prinašajo okusno svežino, ampak tudi popestrijo tvoj vrt ali balkon s svojimi lepimi listi in cvetovi.

Nega citrusov: 

 • Svetloba: Citrusi so srečni v sončnih pogojih in potrebujejo vsaj 6 do 8 ur neposredne sončne svetlobe na dan.
 • Zalivanje in zemlja: Redno zalivanje citrusov je ključno za ohranjanje zdravih rastlin. Rastline potrebujejo dobro odcedna tla, da se izognejo zastajanju vode, saj to lahko privede do gnilobe korenin.
 • Cvetenje: Cvetenje je odvisno od vrste in podnebnih razmer, vendar se običajno pojavlja spomladi ali poleti. Cvetovi so običajno beli ali nežno rožnati ter izjemno dišeči.
 • Obiranje: Tudi obiranje je odvisno glede na vrsto in sorto.
  •  Limone so običajno zrele in pripravljene za obiranje približno 4-12 mesecev po cvetenju, ko dosežejo želeno velikost, rumeno barvo in izraženo aromo.
  • Pomaranče večinoma dozorijo proti koncu zime ali spomladi, ko dosežejo polno zrelost in razvijejo intenzivno oranžno barvo.
  • Mandarine so običajno so pripravljene za obiranje pozimi, ko plodovi postanejo oranžni in se zlahka ločijo od vejic.
 • Gnojenje: Priporočljivo je redno gnojenje z uravnoteženim gnojilom, ki vsebuje potrebne hranilne snovi ter sajenje v zemljo za citruse.
 • Prezimnost: Pri gojenju citrusov v Sloveniji, kjer so hladnejše zime, je pomembno zagotoviti ustrezno zaščito pred zmrzaljo. Zato je manj odporne sorte najbolje prenesti v notranje prostore ali jih zaščititi s pokrivanjem. V hladnejših območjih je morda bolje izbrati prezimne sorte citrusov ali jih gojiti v loncih, da jih lahko premakneš v zaščitene prostore.

Več o negi citrusov si lahko prebereš v blogu, ki smo ga posvetili posebej njim. Najdeš ga s klikom na spodnjo povezavo.

Sobni mandarinovec ‘Calamondin’. Vir: Džungla Plants

3. Sivka (Lavandula)

Sivka je čudovita in dišeča rastlina, znana po svojih vijoličnih cvetovih in sproščujočem vonju, ki privablja metulje in čebele.

Nega sivke:

 • Zalivanje in zemlja: Sivka obožuje sonce in suha tla. Potrebuje dobro odcedna tla in redko zalivanje, razen v prvih nekaj tednih po sajenju.
 • Obrezovanje: Obrezovanje po cvetenju pomaga spodbuditi rast novih poganjkov.
 • Prezimnost: Sivka je prezimna v Sloveniji, vendar je priporočljivo, da jo zaščitiš pred močnimi zmrzali, zlasti v območjih s hladnejšim podnebjem.

Bela sivka. Vir: Džungla Plants

4. Rožmarin (Rosmarinus officinalis)

Rožmarin je čudovita zeliščna rastlina, znana po svojem aromatičnem vonju in igličastih listih. Rožmarin se dobro počuti na soncu.

Nega rožmarina:

 • Zalivanje in zemlja: Potrebuje dobro odcedna tla in zmerno zalivanje. Preveč vode lahko povzroči gnilobo korenin.
 • Obrezovanje: Občasno obrezovanje spodbuja rast novih vejic.
 • Prezimnost: Čeprav rožmarin preživi zime v Sloveniji, je vedno priporočljivo poskrbeti zanj v mrzlih obdobjih. Zlasti v hladnejših regijah mu zagotovi zaščito pred močnimi zmrzali, saj boš tako ohranil_la njegovo zdravo rast.

Rožmarin. Vir: Džungla Plants

5. Pelargonija (Pelargonium)

Pelargonija je priljubljena cvetoča rastlina, znana po svojih pisanih cvetovih in bujnem listju. Pelargonije imajo tudi poseben talent – odganjajo komarje! Njihovi listi vsebujejo eterična olja, ki so naravni odganjalci teh nadležnih insektov. S tem boš lahko užival_la na terasi ali vrtu brez neprijetnih pikov komarjev. Vendar pa je pomembno opozoriti, da vse vrste pelargonij ne odganjajo komarjev. Med vrstami, ki učinkovito odganjajo komarje so: Pelargonium citrosum, Pelargonium graveolens in Pelargonium crispum.

Nega pelargonije:

 • Zalivanje in zemlja: Potrebuje dobro odcedna tla in zmerno zalivanje. Pazi, da ne zalivaš preveč, saj prekomerna vlaga lahko povzroči glivične bolezni.
 • Prezimnost:  Vse pelargonije so enoletnice.

Pelargonija ‘Lemon Fresh’. Vir: Džungla Plants

6. Bugenvilija (Bougainvillea)

Bugenvilija je čudovita plezalna rastlina, ki je znana po svojih živahnih in barvitih cvetovih, ki lahko ustvarijo pravi spektakel na sončnem balkonu ali terasi.

Nega bugenvilije:

 • Svetloba: Bugenvilija je ljubiteljica sonca in zahteva vsaj 6 do 8 ur neposredne sončne svetlobe na dan, da lahko razvije svoje obilno cvetenje.
 • Zalivanje in zemlja: Potrebuje dobro odcedna tla, saj ne prenaša stoječe vode okoli korenin. Kar zadeva zalivanje, potrebuje redno zalivanje, ko se vrhnja plast zemlje izsuši, vendar preveri, ali je zemlja še vedno vlažna pod površjem.
 • Cvetenje: Rastlina običajno cveti spomladi in poleti, vendar lahko pri ugodnih pogojih cveti tudi pozno poleti in v zgodnji jeseni. Njeni cvetovi so lahko v različnih odtenkih, vključno z rdečo, rožnato, oranžno, vijolično, rumeno in belo.
 • Prezimnost: Potrebno je opozoriti, da bugenvilija ni odporna na nizke temperature. Najbolje uspeva v toplem podnebju, zato jo pogosto najdemo na Primorskem ali v drugih toplih regijah. Temperature pod 0 °C lahko povzročijo poškodbe ali celo uničenje rastline, zato je priporočljivo, da jo med hladnejšimi obdobji zaščitiš ali preneseš v notranje prostore.

Bugenvilija ‘Alexandra’. Vir: Džungla Plants

7. Bananovec (Musa Basjoo)

Bananovec je eksotično drevo z velikimi in sočnimi listi ter sladkimi plodovi banan. Na prvi pogled spominja na vsem znano strelicijo.

Nega bananovca:

 • Svetloba: Da bi bananovec optimalno rasel, potrebuje obilo sončne svetlobe. Polno sonce bo zagotovilo, da se listi razvijejo v svoji polnosti in bogatosti.
 • Zalivanje in zemlja: Potrebuje tudi bogata in dobro odcedna tla ter redno zalivanje. Vendar se izogibaj prekomernemu zalivanju, saj preveč vode lahko povzroči gnitje korenin.
 • Prezimnost: Ena od zanimivih lastnosti bananovca vrste Musa basjoo je njegova sposobnost prenašanja zimskih razmer. Ta vrsta bananovca lahko prenese temperature do -10 °C. V zimskem času bo bananovec umaknil svoje nadzemne dele, podobno kot čebulnice, ki se skrijejo v tla. V tem času lahko odstraniš suhe dele drevesa. Spomladi bo ponovno zrastel iz tal in vsako leto delal večje liste.

Japonski bananovec. Vir: Džungla Plants

8. Limonska trava (Cymbopogon)

Limonska trava, znana tudi kot citronska trava, je čudovita zeliščna rastlina s prijetnim vonjem po limoni, ki je zelo priljubljena zaradi svoje uporabe v kulinariki in aromaterapiji. Njen osvežujoč vonj in citrusna aroma dodajata poseben okus številnim jedem, pijačam in sladicam. Za ideje glede uporabe limonske trave si lahko nekaj receptov pogledaš s klikom na spodnji gumb.

Nega limonske trave:

 • Svetloba: Za optimalno rast in razvoj limonska trava potrebuje obilno sončno svetlobo. Polno sonce ji omogoča, da razvije svoje značilne liste in okrepi svoj vonj po limoni. Zato je priporočljivo, da jo posadiš na sončno mesto v tvojem vrtu ali na balkonu.
 • Zalivanje in zemlja: Poleg sončne svetlobe, limonska trava zahteva dobro odcedna tla. Prepričaj se, da tla omogočajo dober odtok vode, saj stoječa voda lahko povzroči gnitje korenin in škodi rastlini. Poleg tega je pomembno, da jo redno zalivaš, vendar se izogibaj prekomernemu zalivanju.
 • Obrezovanje: Da bi spodbudil_la rast novih poganjkov, je priporočljivo obrezovanje limonske trave po cvetenju. Odstranjevanje olesenelega dela rastline spodbuja razvoj novih svežih poganjkov, ki bodo prinesli bolj bujno in zdravo rast.
 • Prezimnost: V hladnejših regijah Slovenije z mrzlimi zimami, je priporočljivo, da limonsko travo zaščitiš pred močnimi zmrzali. To lahko storiš z uporabo zaščitnih materialov, da ohraniš toploto v tleh in zaščitiš korenine pred poškodbami zaradi nizkih temperatur.

Limonska trava. Vir: Džungla Plants

9. Kozmeja (Cosmos)

Kozmeja je čudovita cvetoča rastlina, ki se ponaša z raznolikimi barvnimi cvetovi in prinaša živahnost ter čar v sončni vrt. Njena bogata paleta barv in privlačna oblika cvetov ne samo očarajo naše oči, temveč tudi privabljajo metulje in druge koristne žuželke, ki popestrijo vrtni ekosistem.

Nega kozmeje:

 • Svetloba: Kozmeja je prava sončna ljubica, saj najbolje uspeva v dobro osvetljenih predelih vrta, kjer je izpostavljena neposredni sončni svetlobi. Polno sonce ji omogoča, da razvije svoje čudovite cvetove v vsej svoji veličini in barvitosti.
 • Zalivanje in zemlja: Poleg sončne svetlobe, kozmeja zahteva tudi dobro odcedna tla. Zalivanje je pomembno, vendar je treba paziti, da se izogibamo prekomernemu zalivanju. Prilagajaj zalivanje glede na vremenske razmere in potrebe rastline, da ohraniš primerno vlažnost tal.
 • Cvetenje: Kozmeje zacvetijo v začetku poletja in lahko cvetijo vse do prve zmrzali. Da bi spodbudil_la nadaljnje cvetenje in podaljšal_la trajanje cvetov, je priporočljivo redno odstranjevati odcvetele cvetove.
 • Gnojenje: Za dolgo cvetenje priporočamo redno gnojenje z Biobizz Bio-Bloom gnojilom, ki spodbudi obilnejše cvetenje in podaljša čas cvetenja.

Kozmeja ‘Hot Chocolate’. Vir: Džungla Plants

10. Pampaška trava (Cortaderia selloana)

Pampaška trava je ena izmed najbolj čudovitih in elegantnih visokih trav, ki lahko ustvari pravi spektakel v sončnem vrtu. Njeni beli ali rožnati cvetovi, ki se razprostirajo na dolgih steblih, dajejo vtis lahkotnosti in elegancije.

Nega pampaške trave:

 • Svetloba: Da bi pampaška trava uspevala in razkazovala svojo lepoto v vsej svoji veličini, potrebuje obilico sončne svetlobe. Izberi sončno mesto v vrtu ali balkonu, kjer bo trava izpostavljena neposredni sončni svetlobi skozi večji del dneva. Polno sonce bo omogočilo, da se cvetovi popolnoma razvijejo in prikažejo svojo čudovitost.
 • Zalivanje in zemlja: Poleg sončne svetlobe pampaška trava potrebuje tudi dobro odcedna tla. Pravilno drenažo zagotovi z izbiro primernega substrata ali dodajanjem peska ali kremenčevega peska v tla. Glede zalivanja je pri pampaški travi pomembno doseči ravnotežje. Potrebuje zmerno zalivanje, vendar se izogibaj prekomernemu zalivanju. Tla naj se skoraj v celoti izsušijo med zalivanjem, preden ponovno zaliješ.
 • Cvetenje: Pampaška trava je znana po svojem pozno poletnem in jesenskem cvetenju, ko nas preseneti s svojimi čudovitimi cvetovi. Njeno cvetenje je prava paša za oči in dodaja čarobnost v vrt.

Roza pampaška trava. Vir: Džungla Plants

11. Kana (Canna)

Kana (Canna) je ena izmed najbolj eksotičnih in privlačnih rastlin, ki lahko osvetlijo vaš sončni balkon s svojimi velikimi in barvitimi cvetovi. Njeni cvetovi so prava paleta živahnih odtenkov, ki pritegnejo poglede in ustvarjajo pravo oazo barvitosti.

Nega kane:

 • Svetloba: Da bi kana kar najbolje uspevala in razkazovala svoje čudovite cvetove, ji zagotovi obilo sončne svetlobe. Postavi jo na sončno mesto, kjer bo rastlina deležna neposredne sončne svetlobe skozi večji del dneva. Polno sonce bo omogočilo, da se cvetovi v vsej svoji barvitosti razvijejo in prikažejo svojo pravo lepoto.
 • Zalivanje in zemlja: Poleg sončne svetlobe je za kano ključnega pomena tudi dobro odcedno tla. Prepričaj se, da ima tla dobro drenažo, da voda ne zastaja okoli korenin, saj kana ne mara stoječe vode, ki lahko pri njej povzroči gnitje korenin. Spremljaj vlažnost tal in zalivaj zmerno, ko se vrhnji sloj zemlje izsuši.
 • Gnojenje: Da bi spodbudil/a bujno cvetenje, je priporočljivo redno gnojenje kane. Uporabite visokokakovostno gnojilo, kot je Biobizz Bio-Bloom, ki bo zagotovilo potrebne hranilne snovi za rastlino.
 • Prezimnost: Ker kana izvira iz toplih podnebnih območij, večina sort kan ne prezimi v hladnejših regijah Slovenije. Zato jih je potrebno po koncu rastne sezone izkopati ter shraniti v primernih pogojih za prezimovanje. Pri tem je pomembno, da:
  • Kano izkoplješ in koreniko očistiš odvečne zemlje. Pred shranjevanjem lahko odstraniš ostanke nadzemnega dela, kot so suhi listi in stebla.
  • Koreniko je potrebno shraniti na hladnem, suhem mestu, na primer v kleti ali garaži, kjer so temperature običajno med 5 in 10 °C.
  • Koreniko hraniš v zračni embalaži, kot so škatle ali vreče, napolnjene z mokrim peskom ali šotnim substratom. Korenine naj bodo le rahlo pokrite s substratom, da se ohrani rahla vlažnost.
  • Redno preverjaj stanje korenike in odstrani morebitne gnilobe ali poškodovane dele.
  • Spomladi, ko mine nevarnost zmrzali, lahko koreniko ponovno posadiš v zemljo. Pri tem izberi sončno lego in dobro odcedna tla. Začni z zalivanjem in gnojenjem, da spodbudiš rast in cvetenje kan.

Kana ‘Red velvet’. Vir: Džungla Plants

12. Pasijonka (Passiflora)

Pasijonka (Passiflora) je čudovita plezalna rastlina, ki očara s svojimi eksotičnimi cvetovi.

Nega pasijonke: 

 • Svetloba: Pasijonka najbolje uspeva  na sončnih legah, kjer lahko v celoti izkoristi energijo sončnih žarkov.
 • Zalivanje in zemlja: Potrebuje tudi dobro odcedna tla, ki omogočajo pravilno razvoj koreninskega sistema. Prekomerna vlaga v tleh lahko povzroči gnitje korenin, zato je pomembno zagotoviti zmerno zalivanje, pri čemer se izogibaj prekomernemu zalivanju.
 • Obrezovanje: Poleg estetskega učinka obrezovanje spodbuja tudi rast novih poganjkov. Najboljše obdobje za obrezovanje pasijonke je pozimi, ko rastlina počiva. Odstranjevanje suhih in odmrlih delov rastline ter skrajšanje dolgih poganjkov spodbuja bujno rast in obilno cvetenje, ko se pomlad vrne.
 • Cvetenje: Pasijonka je rastlina, ki navdušuje s svojim cvetenjem in eksotičnim videzom. Njene veličastne in pisane cvetove lahko občudujemo v različnih barvah, od bele, rožnate, do vijolične in rdeče. Cvetovi pasijonke so tudi pravi magnet za metulje in čebele, saj privabljajo opraševalce v tvoj vrt.

Cvet pasijonke. Vir: Džungla Plants

 • Prezimnost: V Sloveniji je prezimnost pasijonke odvisna od sorte in podnebnih razmer. Nekatere sorte so občutljive na nizke temperature in potrebujejo zaščito pred zmrzaljo. V hladnejših regijah Slovenije je priporočljivo pasijonko gojiti v lončkih, ki jih lahko premakneš v zavetje pred zimskimi mrazi. V toplejših območjih, kjer zime niso tako ostre, lahko pasijonko uspešno gojimo tudi na prostem, ob upoštevanju ustrezne zaščite v najhladnejših mesecih.

Modra pasijonka. Vir: Džungla Plants

13. Rododendron (Rhododendron)

Rododendron je prekrasna cvetoča rastlina, ki bo s svojimi velikimi in barvitimi cvetovi prinesla občutek razkošja in lepote v tvoj sončni vrt. Ta vrsta rastline je znana po svojem spektakularnem cvetenju, ki bo zagotovo navdušila tvoje oči.

Nega rododendrona:

 • Svetloba: Za optimalno rast in cvetenje rododendroni potrebujejo primerno okolje. Raje imajo delno senco do polno sonce, vendar se lahko to razlikuje glede na sorto. Če imaš rododendrone na sončni lokaciji, je pomembno, da zagotoviš zadostno vlažnost tal, da rastlina ne bo dehidrirala.
 • Zalivanje in zemlja: Radi imajo kislo zemljo, zato je najbolj primerna zemlja s pH med 4,5 in 6. Radi imajo vlažno zemljo, pred začetkom zime zmanjšati zalivanje, da se zmanjša tveganje za poškodbe koreninskega sistema zaradi zmrzali.
 • Zaščita: Rododendrone je pomembno zaščititi pred močnimi vetrovi. Ti lahko poškodujejo krhke veje in cvetove, zato je priporočljivo, da izbereš zaščiteno lokacijo ali ustvariš zaščito, na primer z zasaditvijo okoliških dreves ali uporabo ograje, ki bo zmanjšala možnost poškodb zaradi vetra.
 • Cvetenje: Rododendroni običajno cvetijo v maju in juniju. Cvetijo lahko v različnih barvah, od bele, roza, rdeče do vijolične, odvisno od sorte.

Različne barve cvetov rododendronov. Vir: Džungla Plants

 • Prezimnost: Rododendroni se glede na sorto in vrsto razlikujejo glede prezimnosti v Sloveniji. Pri gojenju rododendronov v hladnejših regijah Slovenije je priporočljivo izbrati lokacijo, ki je zaščitena pred močnimi vetrovi in zimskimi vremenskimi vplivi. Poleg tega jih lahko dodatno zaščitiš z uporabo zaščitnih materialov, kot so juta, vrtni netki ali leseni okvirji, ki preprečujejo zastajanje snega na vejah rastline.

Rhododendron ‘Himalaya’. Vir: Džungla Plants

14. Zelenjavne sadike

Zelenjavne sadike, kot sta paradižnik in čili, so odlična izbira za gojenje na soncu. Tako čili kot paradižnik obožujeta sonce in topla, dobro odcedna tla. Potrebujeta redno zalivanje in gnojenje z gnojili z višjo vsebnostjo kalija. V Sloveniji ju gojimo kot enoletnici, saj ne prenaša nizkih temperatur.

Čili ‘Bolivian rainbow’. Vir: Džungla Plants

Za balkone priporočamo izbiro determiniranih paradižnikov, ki so nizke in košate rasti – odlični za sajenje v lončke. Za indeterminirane paradižnike pa priporočamo oporno palico ter uporabo traka za privezovanje.

Primer opor za paradižnik. Vir: Džungla Plants

Bio balkonski paradižnik Jani (slovenska avtohtona vrsta). Vir: Džungla Plants

Razlika med sajenjem zunanjih rastlin neposredno v tla in sajenjem v lončkih

Pri sajenju zunanjih rastlin imaš dve možnosti – lahko jih posadiš neposredno v tla ali pa v lončke. Obe metodi imata svoje prednosti in slabosti ter lahko vplivata na rast in preživetje rastlin, še posebej v primeru zmrzali.

Sajenje neposredno v tla
 • Prednosti:
  • Omogoča rastlinam, da razvijejo močan koreninski sistem in se bolje prilagajajo okolju
  • Rastline lahko bolje izkoristijo naravne vire, kot so voda in hranila, ter imajo več prostora za rast
  • Bolj stabilna podlaga, kar je še posebej pomembno za večje rastline ali drevesa.
  • Korenine imajo boljšo izolacijo in so manj izpostavljene nizkim temperaturam. To pomeni, da je verjetnost zamrzovanja korenin manjša, kar omogoča boljše preživetje rastlin tudi v hladnejših obdobjih.
 • Slabosti:  Sajenje v tla je bolj trajno in je težje premikati rastline, če se odločiš za spremembo postavitve vrta.

Primer zasaditve rastlin v zemljo. Vir: Džungla Plants

Sajenje v lončke
 • Prednosti:
  • Večja prilagodljivost, saj lahko rastline premikaš in prilagajaš glede na potrebe.
  • Lončki omogočajo nadzor nad zemljo in vodo, kar je koristno pri rastlinah, ki imajo posebne zahteve glede drenaže ali vlage.
 •  Slabosti:
  • Potrebno redno zalivanje, gnojenje in presajanje, saj imajo omejen dostop do naravnih virov in omejen prostor za razvoj korenin.
  • Večja izpostavljenost zmrzali, saj se zaradi manjše toplotne kapacitete zemlja v lončkih hitreje ohladi in zmrzne. 

V primeru močnih zmrzali je priporočljivo dodatno zaščititi rastline v lončkih. Lahko jih premakneš na bolj zavetno mesto ali celo prestaviš v notranje prostore, kjer so bolj zaščitene pred nizkimi temperaturami. Prav tako je priporočljivo uporabiti izolacijske materiale, kot so posebne zaščitne prevleke za lončke, ki bodo zmanjšali izpostavljenost rastlin zmrzali.

Primer zasaditve rastlin v lonce in grede. Vir: Džungla Plants

Pri izbiri med sajenjem v tla in sajenjem v lončke je treba upoštevati potrebe rastlin, podnebne pogoje in želeno prilagodljivost. Rastline z občutljivejšimi koreninami ali tiste, ki zahtevajo posebne pogoje gojenja, morda bolje uspevajo v lončkih, kjer imaš večjo možnost nadzora nad okoljem. Rastline z močnejšimi koreninskimi sistemi in večjo odpornostjo na zmrzal pa se pogosto bolje obnesejo, če jih posadiš neposredno v tla.

Upamo, da smo ti pomagali pri odkrivanju čudovitih rastlin, ki uspevajo na močnem soncu. Ne glede na to, ali imaš sončni balkon ali vrt, imaš zdaj obilo idej, kako napolniti svoj prostor z barvitimi in dišečimi rastlinami. Ne pozabi skrbeti za svoje rastline z ustreznim zalivanjem, gnojenjem in obrezovanjem. Uživaj v čarobnem svetu vrtnarjenja in ustvari svoj unikaten zeleni kotiček!

Naj raste! 🌿